Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑναποτελεσματικοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τον COVID-19 λένε οι επιστήμονες
Τουρισμός και δημόσια υγεία

Αναποτελεσματικοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τον COVID-19 λένε οι επιστήμονες

Η 38χρονη που διαγνώσθηκε με κοροναϊό (πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα) και νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, είχε ταξιδέψει σε πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας.

Η ξαφνική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα είναι πολύ ανησυχητική, αλλά ο ιός μπορεί και πάλι να τεθεί υπό έλεγχο και δεν συνιστά πανδημία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν έχει πια τόσο νόημα να εστιάζονται οι προσπάθειες στην ανάσχεση του ιού στα σύνορα, όσο στη σωστή προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας των χωρών για τη σωστή ανταπόκριση στα κρούσματα. Εφόσον ο ιός αποκτά σταδιακά παγκόσμια διάσταση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να γίνουν ολοένα λιγότερο αποτελεσματικοί, από ό,τι τα κατοπινά μέτρα για τη μείωση της επίπτωσής του (προετοιμασία νοσοκομείων, κλείσιμο σχολείων, καραντίνες κ.ά.).

Η απερίσκεπτη χρήση της λέξης πανδημία δεν έχει ουσιαστικό όφελος, αλλά ενέχει σημαντικό κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του περιττού και αδικαιολόγητου φόβου και του στίγματος, και την παράλυση των συστημάτων. Ίσως επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι δεν μπορούμε πλέον να περιορίσουμε τον ιό, το οποίο δεν είναι αληθές”, δήλωσε ο δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus σε σχόλια του σε διπλωμάτες στη Γενεύη. Δήλωσε επίσης ότι η αποστολή του ΠΟΥ στο Ιράν -που αρχικά αναμενόταν να μεταβεί στη χώρα χθες- θα ταξιδέψει τώρα το Σαββατοκύριακο.

Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας διαφωνούν όμως πόσο γρήγορα πρέπει να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί κατά την πρώτη φάση της επιδημίας. Μερικές χώρες π.χ. έχουν απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα.

Η Γερμανία δεν προχωρά σε ταξιδιωτική οδηγία για την Ιταλία λόγω του ιού
Η γερμανική κυβέρνηση δε βλέπει την ανάγκη να συμβουλεύσει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Ιταλία, που έχει αποτελέσει το νέο μέτωπο της επιδημίας του κοροναϊού που ξεκίνησε από την Κίνα, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. “Απέχουμε από αυτό το σενάριο”, δήλωσε εκπρόσωπος σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ερωτηθείς εάν χρειάζεται ταξιδιωτική οδηγία. Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το ξέσπασμα του ιού στην Ιταλία οδηγεί την Ευρώπη μπροστά σε μια νέα κατάσταση και ότι η Γερμανία συνεργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους της για να προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας.

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, σε καλή κατάσταση είναι η 38χρονη γυναίκα που διαγνώσθηκε με κοροναϊό και νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την ίωση COVID19 στη βόρεια Ελλάδα. “Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος κ. Δ. Τσιόδρας σε σημερινή ενημέρωση των συντακτών υγείας για το θέμα.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024