Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΗ υπό ίδρυση ΕΣΥΤΚΑ ζητά επανεξέταση συνταξιοδοτικών θεμάτων από τον υπουργό Εργασίας
Τουριστικά καταλύματα

Η υπό ίδρυση ΕΣΥΤΚΑ ζητά επανεξέταση συνταξιοδοτικών θεμάτων από τον υπουργό Εργασίας

Στο άρθρο 27 προβλέπεται η γενικότερη ελάφρυνση των συντάξιμων αποδοχών για τους συνταξιούχους που εξακολουθούν να εργάζονται (περικοπή πλέον ποσοστού 30% της σύνταξης) και θα καταλαμβάνει πλέον και τους συνταξιούχους με χαμηλές συντάξεις (κάτω των 1.000 ευρώ), όπως πολλά μέλη της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων.

Εν όψει της κατάθεσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, η υπό ίδρυση Ελληνική Συνομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων (ΕΣΥΤΚΑ), κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση τις παρατηρήσεις της επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που εστιάζονται σε δύο κυρίως θέματα, αυτό της επανεξέτασης από το υπουργείο της εφαρμογής της μείωσης 30% της σύνταξης για τους συνταξιούχους κάτω των 1.000 ευρώ και της διατήρησης στο νέο νομοσχέδιο του πλέον άδικου μέτρου που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου, το οποίο επέβαλε ότι για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη μονάχα το χρονικό διάστημα από 1η 1ανουαρίου 2002 και μετά.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα κάτωθι:

“Κύριε υπουργέ,

Με την παρούσα, απευθυνόμαστε προς εσάς ως Ομοσπονδίες μέλη της υπό ίδρυσης παραπάνω νέας Συνομοσπονδίας στον χώρο των τουριστικών καταλυμάτων με την επωνυμία ΕΣΥΤΚΑ, ενός φορέα που εκπροσωπεί χιλιάδες μικρομεσαίους τουριστικούς επιχειρηματίες των μεγαλύτερων τουριστικών περιοχών της χώρας μας.

Θέλουμε να αναφερθούμε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στην Βουλή. Καταρχήν, κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίσει ότι πρόκειται για ένα θετικό σχέδιο νόμου το οποίο συνιστά βελτίωση σε σχέση με τις διατάξεις που ίσχυαν έως τώρα, του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, λύνοντας ζητήματα που ταλάνιζαν τις επιχειρήσεις μας επί χρόνια, κυρίως αυτά της διπλής και διαδοχικής ασφάλισης. Αν και το γενικότερο πλαίσιο είναι αυτό, εντούτοις θέλουμε να θέσουμε στην προσοχή σας τα εξής δύο σημεία:

Στο άρθρο 27, προβλέπεται η γενικότερη ελάφρυνση των συντάξιμων αποδοχών για τους συνταξιούχους που εξακολουθούν να εργάζονται (περικοπή πλέον ποσοστού 30% της σύνταξης και όχι του 60% που προβλέπει ο ν. 4387/2016). Η εξοικονόμηση περισσότερων πόρων συνεπάγεται τη βελτίωση της καταναλωτικής δαπάνης, περισσότερα χρήματα δηλαδή για τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ η συγκεκριμένη τροποποίηση θα δράσει ευεργετικά και στα έσοδα του Δημοσίου (μεγαλύτερη συνέπεια στη διευθέτηση φορολογικών υποχρεώσεων, μείωση ληξιπρόθεσμων χρεών κ.ά.). Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας για τη διάταξη του σχεδίου νόμου που εξισώνει όλους τους συνταξιούχους μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας.

Συγκεκριμένα, ο νέος ‘κόφτης’ του 30% θα καταλαμβάνει πλέον και τους συνταξιούχους με χαμηλές συντάξεις (κάτω των 1.000 ευρώ), οι οποίοι μέχρι τώρα δεν υφίσταντο καμία περικοπή. Θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι πολλά μέλη μας εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, είναι μικροσυνταξιούχοι κάτω των 1.000 ευρώ και ξαφνικά όλοι αυτοί θα χάσουν, χωρίς πειστικό λόγο, ένα σημαντικό τμήμα της σύνταξής τους, η οποία στηρίζει και τη ρευστότητα των επιχειρήσεών τους, ιδιαίτερα στις εκτός εποχικής λειτουργίας περιόδους.

Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να επανεξεταστεί η εφαρμογή της μείωσης 30% της σύνταξης για τους συνταξιούχους κάτω των 1.000 € και να παραμείνει το υφιστάμενο πλαίσιο ως έχει τώρα.

2. Με τις διατάξεις του άρθρου 28, διατηρείται το πλέον άδικο μέτρο που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου, αυτό που επέβαλε ότι για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη μονάχα το χρονικό διάστημα από 01/01/2002 και μετά. Θεωρούμε ότι είναι πρόκληση στην συνέπεια των ασφαλισμένων, να μην συνεκτιμάται ο εργασιακός βίος για τα έτη πριν το 2002, δηλαδή στις καλύτερες των εποχών, όπου οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν ενήμεροι και κάτι παραπάνω από συνεπείς στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας.

Συνέπεια του παραπάνω άδικου υπολογισμού είναι η δραματική μείωση της σύνταξης που προσδοκά ο κάθε ασφαλισμένος. Θεωρούμε ότι, ο νέος νόμος που έρχεται να διορθώσει τα κακώς κείμενα, θα έπρεπε πρώτα απ’όλα να διευθετήσει την συγκεκριμένη αδικία και συνεπώς να επανεισάγει το πλαίσιο που ίσχυε πριν το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνεται βάσει του συνόλου του ασφαλιστικού βίου, αντί ενός γνήσιου χρονικού υποσυνόλου και μάλιστα αυτού, εντός του οποίου βιώσαμε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και ενός μεγάλου τμήματος της επιχειρηματικότητας.

Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις θέσεις μας αυτές, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Βουλή και εμείς είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση.

Για την Προσωρινή Διοίκηση της ΕΣΥΤΚΑ

Οι πρόεδροι των ομοσπονδιών τουριστικών καταλυμάτων
Κερκύρας – Περικλής Κατσαρός
Θεσσαλίας Μαγνησίας Σποράδων – Θανάσης Σπύρου
Παγκρήτιας – Γιάννης Κουκουράκης
Ζακύνθου – Ανδρέας Κοτσώνης
Εύβοιας – Όλγα Βογιατζή
Πανελλήνιας (Χαλκιδικής) – Δημήτρης Χαδαλής
Πανελλήνια “Κύκλος” – Αντώνης Καρατάσος”

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024