Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ξεναγήσεις

Έλ. Κουντουρά προς Κομισιόν: Να δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας των ξεναγών στην ΕΕ

Βίκυ Καραντζαβέλου - 06 Μάρτιος 2020, 14:57

Η Ευρωβουλευτής επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν ότι το επάγγελμα του ξεναγού πλήττεται από τις παράνομες δραστηριότητες ατόμων που παρέχουν υπηρεσίες ξενάγησης χωρίς την απαραίτητη διαπίστευση, και πολύ εντονότερα λόγω του ότι διευκολύνονται από τη διάδοση των διαδικτυακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού και των κοινωνικών δικτύων.


Οι παράνομες δραστηριότητες στο σύνολό τους, αλλά και ειδικότερα αυτές που αναπτύσσονται μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού και του διαδικτύου, πλήττουν το επάγγελμα του ξεναγού και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό, τονίζει η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κα Έλενα Κουντουρά, σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν.

Η κα Κουντουρά επισημαίνει ότι το επάγγελμα του ξεναγού είναι προστατευόμενο σε πολλά κράτη-μέλη και έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως υπηρεσία δημοσίου συμφέροντος. Ωστόσο, πλήττεται από τις παράνομες δραστηριότητες ατόμων που παρέχουν υπηρεσίες ξενάγησης χωρίς την απαραίτητη διαπίστευση, και πολύ εντονότερα λόγω του ότι διευκολύνονται από τη διάδοση των διαδικτυακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού και των κοινωνικών δικτύων.

Η Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Τα έσοδα από αυτές κατά κανόνα δε δηλώνονται στις φορολογικές αρχές. Ενώ παράλληλα, τίθεται θέμα προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών, καθώς δεν διασφαλίζεται ότι όσοι παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες κατέχουν τις επιστημονικές γνώσεις και την επαγγελματική κατάρτιση των διαπιστευμένων ξεναγών.

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των διαδικτυακών πλατφορμών λειτουργεί διασυνοριακά, η κα Κουντουρά ζητά από την Επιτροπή να απαντήσει

  • εάν έχει μελετήσει τις επιπτώσεις στην οικονομία, τα δημόσια οικονομικά και την ποιότητα των υπηρεσιών από το φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτει από δραστηριότητες παράνομων ξεναγήσεων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.
  • εάν προτίθεται να δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε οι πλατφόρμες να αναλάβουν την ευθύνη ελέγχου της νόμιμης διαπίστευσης των ξεναγών και να αποτρέπονται επομένως παράνομες δραστηριότητες.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top