Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςCOVID-19: Απώλεια 30-50 δισ. δολ. σε διεθνείς εισπράξεις προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού
Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

COVID-19: Απώλεια 30-50 δισ. δολ. σε διεθνείς εισπράξεις προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Ο UNWTO καλεί για οικονομική και πολιτική στήριξη των μέτρων ανάκαμψης που αποσκοπούν στον τουρισμό και η υποστήριξη του τουριστικού τομέα να συμπεριληφθεί στα ευρύτερα σχέδια αποκατάστασης και στις ενέργειες των οικονομικών κύκλων.

Σε νεότερη ενημέρωση σχετικά με την ανταπόκριση του τουριστικού κλάδου στην επιδημία του COVID-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) κάνει μια πρώτη εκτίμηση, η οποία δείχνει μείωση των διεθνών αφίξεων και εισπράξεων το 2020. Μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να εφαρμοστούν με τρόπο που να ελαχιστοποιεί κάθε περιττή διακοπή ταξιδιών και του εμπορίου. Από την έναρξη της επιδημίας, ο UNWTO εργάστηκε στενά με τoν Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για να διασφαλιστεί ότι αυτό συμβαίνει.

Ο UNWTO αναθεώρησε τις προβλέψεις του για τις διεθνείς αφίξεις τουριστών για το 2020, σε αρνητική ανάπτυξη από -1 έως -3%, κάτι που μεταφράζεται σε υπολογιζόμενη απώλεια 30-50 δισ. δολ. σε διεθνείς εισπράξεις από τον τουρισμό. Πριν από την έκρηξη της επιδημίας του COVID-19, ο UNWTO προέβλεπε θετική αύξηση της τάξης 3-4% για το τρέχον έτος.

Αυτή η πρώτη εκτίμηση αναμένει ότι η Ασία και ο Ειρηνικός θα είναι η χειρότερα πληττόμενη περιοχή, με προβλεπόμενη πτώση των αφίξεων 9-12%. Οι εκτιμήσεις για άλλες περιοχές του κόσμου είναι επί του παρόντος πρόωρες λόγω της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης. Ο UNWTO υπογραμμίζει ότι κάθε εκτίμηση πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή και είναι πιθανόν να εναθεωρηθεί.

Ο UNWTO καλεί για οικονομική και πολιτική στήριξη των μέτρων ανάκαμψης που αποσκοπούν στον τουρισμό και η υποστήριξη του τουριστικού τομέα να συμπεριληφθεί στα ευρύτερα σχέδια αποκατάστασης και στις ενέργειες των οικονομικών κύκλων.

Οι επιπτώσεις της επιδημίας του COVID-19 θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρη την ‘αλυσίδα’ του τουρισμού. Ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, τονίζει επίσης ότι “οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν περίπου το 80% του τουριστικού τομέα και εκτίθενται ιδιαίτερα, με εκατομμύρια οικονομικές οντότητες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων οικονομικά κοινοτήτων, που βασίζονται στον τουρισμό”, αναφέρει ο οργανισμός.

“Οι πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις είναι καθοριστικές για να εξασφαλιστεί ότι ο τουρισμός μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, όπως αποδείχθηκε στο παρελθόν με διάφορες διαταραχές, λόγω της εξαιρετικά ανθεκτικής φύσης του και της ικανότητάς του να ανακάμπτει.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο τουρισμός έχει ωριμάσει και έχει πλέον εδραιωθεί ως ένας σημαντικός παράγοντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και τη διεθνή κατανόηση. Ως οργανισμός του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνος για τον τουρισμό και την αειφόρο ανάπτυξη, ο UNWTO είναι έτοιμος να παράσχει καθοδήγηση και υποστήριξη για τα μέτρα ανάκαμψης των μελών του, του ιδιωτικού και δημόσιου τουριστικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των διοργανωτών τουριστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024