Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΘέατρα, κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης, παιδότοποι, γυμναστήρια, κλειστά για 15 μέρες
Τουρισμός και δημόσια υγεία

Θέατρα, κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης, παιδότοποι, γυμναστήρια, κλειστά για 15 μέρες

Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα πάνω από 20-30 άτομα. Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά.

Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε χθες την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, των γυμναστηρίων, των κέντρων διασκέδασης, των θεάτρων και των κινηματογράφων. Σημαντικότερο από όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θεωρείται ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης. Σε δύο με τρεις εβδομάδες θα φανείς πόσο απέδωσαν τα μέτρα.

Η ενημέρωση από τον καθηγητή κ. Τσιόδρα
“Καλησπέρα σε όλους. Όπως ξέρετε από χθες είμαστε σε μία παγκόσμια πανδημία με περαιτέρω εξάπλωση αυτής της νόσου του νέου κορωναϊού σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη.

Στην πατρίδα μας σήμερα ανακοινώνουμε 117 συνολικά κρούσματα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση στην Ελλάδα.

Από αυτά, τα 107 έχουν γνωστή επιδημιολογική σύνδεση. 82 ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε εισαγόμενα κρούσματα και 25 είναι επαφές τους.

Βέβαια μέσα σε αυτά ένας μεγάλος αριθμός είναι ο αριθμός των εισαγωγών από τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους και 10 κρούσματα χωρίς κάποια γνωστή επαφή.

Έχουμε ακόμα 15 κρούσματα, τα οποία η διερεύνηση συνεχίζεται. Απ’όλα μας τα κρούσματα 34 νοσηλεύονται, εκ των οποίων 3 σε ΜΕΘ και 2 έλαβαν εξιτήριο σήμερα στη Θεσσαλονίκη, πριν από λίγο η μητέρα και το παιδάκι της.

Έχουν γίνει συνολικά περισσότεροι από 2.180 έλεγχοι. Στα πλαίσια των εξελίξεων και των ανακοινώσεων από τον ΠΟΥ, έγινε σήμερα συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και λοιμωξιολόγων και περαιτέρω συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου που αποφασίζει σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Κεντρικής μας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Αποφασίστηκε αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων όπως θα εξειδικευτεί στην απόφαση, για 15 μέρες. Αναστολή της λειτουργίας των παιδοτόπων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων και των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημοσίων, καθώς και των κέντρων διασκέδασης για 15 μέρες.

Η λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Όσον αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο, θα μου επιτρέψετε εδώ να πω, ότι σύμφωνα με τα ειδικά κριτήρια που θέσπισε για την ιεράρχηση του εργαστηριακού ελέγχου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έτσι και εμείς υιοθετήσαμε αυτά τα κριτήρια στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας σήμερα και πρέπει να πω κάτι πάρα πολύ σημαντικό:

Σε αυτά τα κριτήρια αναφέρεται ότι οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δε θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι αν έχουν κάποια άλλη ίωση.

Μη ξεχνάτε ότι σήμερα είχαμε την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση της γρίπης. Η γρίπη συνεχίζει τη δραστηριότητα στην κοινότητα.

Έχουμε λοιπόν υιοθετήσει αυτά τα κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου, τα ευρωπαϊκά, στα οποία δίνεται η προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας.

Σας θυμίζω εδώ ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο αυτοπεριορισμός στο σπίτι για τα άτομα χαμηλού κινδύνου με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης. Ενώ για τα άτομα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να γίνει επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό τους”.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
​Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τις επόμενες 15 ημέρες, ανακοινώνει τα εξής:

Θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων παραμένουν κλειστοί, κατά το συγκεκριμένο διάστημα.

Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα. Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση.  Σημειώνεται ότι, ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, ισχύουν τα προηγούμενα μέτρα που επέβαλε ο ΕΟΔΥ. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024