Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουριστικά γραφεία

ECTAA: Τα ευρωπαϊκά τουριστικά γραφεία ζητούν ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων για την επιστροφή χρημάτων

Τατιάνα Ρόκου - 17 Μάρτιος 2020, 17:05

Η ακύρωση των ταξιδιών προκαλεί αυτή τη στιγμή μία υπερβολική εκροή ρευστότητας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρεοκοπία χιλιάδων ταξιδιωτικών επιχειρήσεων (τουριστικών γραφείων και διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών) στο άμεσο μέλλον.


Ο HATTA δημοσιεύει δελτίο Τύπου του European Travel Agents & Tour Operators Association (ECTAA), με το οποίο o ευρωπαϊκός φορέας ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για λογαριασμό του κλάδου των τουριστικών γραφείων όλης της Ευρώπης, ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων για τα οργανωμένα ταξίδια και σοβαρή στήριξη στις σοβαρά πληττόμενες από την πανδημία του Covid-19 επιχειρήσεις του τουρισμού γενικότερα.

“Ο Covid-19 έχει φέρει τα ταξίδια και τον τουρισμό σε πλήρη στάση”, λέει ο HATTA. “Τα τουριστικά γραφεία και οι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει μία πιο ευέλικτη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για τα οργανωμένα ταξίδια”.

Ο ECTAA αναφέρει:

Κάθε μέρα, η επιδημία του COVID-19 επιβραδύνει κι άλλο την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι αναπόφευκτες αποφάσεις για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωναϊού επηρεάζουν σοβαρά τη δημόσια ζωή και σταματούν σχεδόν εντελώς τα ταξίδια και τον τουρισμό. Δεδομένου ότι πρόκειται για κρίση απρόβλεπτων ακόμη διαστάσεων από την αρχή της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η ευρωπαϊκή κοινότητα των τουριστικών γραφείων και των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να στέλνει έντονο μήνυμα προς την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία.

Είναι ανάγκη να βρεθεί μια ταχεία λύση στις μαζικές ακυρώσεις ταξιδιών, ως αποτέλεσμα των αρνητικών ταξιδιωτικών οδηγιών και του κλεισίματος των συνόρων. Η ακύρωση των ταξιδιών προκαλεί αυτή τη στιγμή μία υπερβολική εκροή ρευστότητας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρεοκοπία χιλιάδων ταξιδιωτικών επιχειρήσεων (τουριστικών γραφείων και διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών) στο άμεσο μέλλον.

Ο Pawel Niewiadomski, πρόεδρος της ECTAA, δήλωσε: “Οι κυβερνήσεις και ο τουριστικός τομέας συνεργάζονται για να βρουν πρακτικές λύσεις τόσο για τους πελάτες όσο και για τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως την παροχή στους πελάτες ενός κουπονιού (voucher) για να ταξιδέψουν μετά την κρίση, αντί για επιστροφές χρημάτων. Χρειαζόμαστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραχωρήσει αυτή την κατ’ εξαίρεση ευελιξία στην εφαρμογή της Οδηγίας 2015/2302 για τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς. Είναι προς το συμφέρον όλων μας: πελατών, ταξιδιωτικών επιχειρήσεων, προμηθευτών και κυβερνήσεων’. Πρόσθεσε δε, ότι “οι πελάτες δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα αν οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις χρεοκοπήσουν και δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για να πραγματοποιήσουν επιστροφές”.

Επιπλέον, ο ECTAA ζητά από την Επιτροπή να επιτρέψει και να καλέσει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν επειγόντως τις δυνατότητες που τους παρέχει το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υποστηρίξουν οικονομικά τους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών, τα τουριστικά γραφεία, καθώς και ολόκληρη την τουριστική αλυσίδα (μεταφορές, υπηρεσίες διαμονής και άλλους παρόχους υπηρεσιών).

Όπως και στη Νέα Ζηλανδία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει ήδη να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εισφέρουν ένα σημαντικό μερίδιο του ΑΕΠ σε μία δέσμη δαπανών, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις του Covid-19 στην οικονομία. Είναι ουσιώδες να υπάρξει ένα φιλόδοξο και ισχυρό θετικό μήνυμα, για να βοηθήσει την οικονομία να αναμείνει την ανάκαμψη.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top