Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουρισμός και απασχόληση

Χ. Θεοχάρης: 'Και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα λάβουν το ειδικό προνoιακό επίδομα των 800 ευρώ'

Βίκυ Καραντζαβέλου - 19 Μάρτιος 2020, 15:17

Οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι υπό ομαλές συνθήκες δε θα είχαν απώλειες εισοδημάτων, θα λάβουν το ειδικό προνoιακό επίδομα των 800 ευρώ, λέει ο υπουργός Τουρισμού.


Απαντώντας σε κοινή δήλωση* των των τομεαρχών Εργασίας και Τουρισμού κ.κ. Έφης Αχτσιόγλου και Κατερίνας Νοτοπούλου, που θεωρούν ότι “μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση σχετικά με τη δέσμη μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων μένει παντελώς ακάλυπτος ο κλάδος των εργαζομένων στον τουρισμό”, ο υπουργός Τουρισμού δηλώνει:

“Το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας νομοθετεί και εφαρμόζει άμεσα ένα ευρύ δίχτυ προστασίας για όλες τις πληττόμενες κατηγορίες εργαζομένων από το αιφνίδιο κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας. Αναλαμβάνουμε ειδικά μέτρα στήριξης των εποχικά εργαζομένων.

Ειδικότερα:

  • Οι εργαζόμενοι των οποίων έληξε η κάρτα ανεργίας τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο θα λάβουν επιπλέον το επίδομα ανεργίας για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
  • Οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι υπό ομαλές συνθήκες δε θα είχαν απώλειες εισοδημάτων, θα λάβουν το ειδικό προνoιακό επίδομα των 800 ευρώ.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση από τις 18/3 και μετά. Όμως, ακόμα και για όσους απολύθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή, θα υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα και ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να προστατευθούν εισοδηματικά.

Ας αναλογισθούμε το βάρος των στιγμών. Δεν είναι ώρα για μικροκομματικές αντεγκλήσεις και τσακωμούς. Είναι ώρα ευθύνης και εθνικής συστράτευσης προκειμένου να βγούμε από την πρωτόγνωρη αυτή κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες”.
* Η κοινή δήλωση των κ.κ. Ε. Αχτσιόγλου και Κ. Νοτοπούλου
“Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση σχετικά με την δέσμη μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων και τη σχετική τοποθέτηση του υπουργού Τουρισμού, είναι προφανές πως μένει παντελώς ακάλυπτος ο κλάδος των εργαζομένων στον τουρισμό. Μολονότι η έρευνα συγκυρίας του ΙΤΠΕ εκτιμά την απώλεια των θέσεων εργασίας στον Τουρισμό στις 38.234 και ενώ ο τουριστικός κλάδος συνεισφέρει τα μέγιστα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, η κυβέρνηση αδιαφορεί.

Ακάλυπτοι και εκτός των μέτρων προστασίας μένουν:

  • οι εργαζόμενοι για τους οποίους έληξε η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας που δικαιούνταν
  • οι εργαζόμενοι που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα επαναπροσλαμβάνονταν στις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα ξεκινούσαν τη λειτουργία τους από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους κι έπειτα, αλλά ανέστειλαν την επανέναρξή τους λόγω της πανδημίας
  • οι εργαζόμενοι που απολύονται λόγω δραματικής μείωσης του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων

Επιπλέον δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων δε θα συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να λάβουν τα σχετικά επιδόματα ανεργίας.

Καλούμε τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν άμεσα στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και το επόμενο κρίσιμο διάστημα”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top