Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΑπαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα στις 6 το πρωί – πως εφαρμόζονται τα μέτρα
Δημόσια υγεία

Απαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα στις 6 το πρωί – πως εφαρμόζονται τα μέτρα

Οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα forma.gov.gr που ενεργοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 22 Μαρτίου για τις απαραίτητες οδηγίες και τα σχετικά έγγραφα που χρειάζονται για τις μετακινήσεις τους.

Σε ισχύ τέθηκε στις 6 το πρωί η εφαρμογή των πρόσθετων αυστηρών μέτρων με απαγόρευση κυκλοφορίας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, που ανακοίνωσε στο χθεσινό μήνυμά του ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα https://forma.gov.gr που ενεργοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής για τις απαραίτητες οδηγίες και τα σχετικά έγγραφα που χρειάζονται για τις μετακινήσεις τους.

Σήμερα οι εργαζόμενοι θα μεταβούν στην εργασία τους με υπεύθυνη δήλωση, αλλά θα αποχωρήσουν με σχετική βεβαίωση του εργοδότη και μόνο, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, απαγορεύεται η άσκοπη κυκλοφορία από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 στις 6 το πρωί και έως τις 6 Απριλίου στις 6 το πρωί στην ελληνική Επικράτεια χωρίς καμία χωροταξική εξαίρεση.

Το μέτρο περιλαμβάνει εξαιρέσεις στους πολίτες που οφείλουν να την εφαρμόζουν, μια και η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:
α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Από την Κυριακή το βράδυ οι πολίτες μπαιίνουν στην ιστοσελίδα forma.gov.gr στην οποία θα βρουν τα σχετικά έγγραφα για τη δήλωση τύπου Α και Β για τις μετακινήσεις. Σε αυτήν την ιστοσελίδα βρίσκονται οι δυο τύποι των εγγράφων, η βεβαίωση κίνησης τύπου Α που αφορά τους εργαζόμενους. Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων η βεβαίωση τύπου Α συμπληρώνεται άπαξ, μια φορά, και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντα από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και εργασίας του εργαζομένου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης κι αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος την φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις τύπου Β υπάρχουν έξι λόγοι για κατ’εξαίρεση μετακίνηση και έχουν προβλεφθεί τρεις εναλλακτικές διαδικασίες:

Πρώτος τρόπος είναι η φόρμα που βρίσκεται στο site, forma.gov.gr, ο δεύτερος είναι ένα λευκό χαρτί στο οποίο μπορεί κανείς να γράψει απλώς μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμό του κι ο τρίτος τρόπος αφορά την αποστολή sms σε έναν πενταψήφιο αριθμό, τον 13033 όπου γράφει κανείς έναν από τους 6 αριθμούς (λόγους), 1-6 κενό κι έπειτα το ονοματεπώνυμό του και την διεύθυνση κατοικίας του. Οι οδηγίες αυτές βρίσκονται στο forma.gov.gr.

Το sms στο 13033 είναι δωρεάν και σημειώνεται το ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα των πολιτών.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι:

  • Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.
  • Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης. Ενώ για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.
  • Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.
  • Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.
  • Επίσης από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου δε λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Πρόστιμα για παραβίαση της καραντίνας σε 13 πολίτες που ήρθαν από το εξωτερικό
Την παραβίαση της καραντίνας από 13 πολίτες που ήταν υποχρεωμένοι να τηρήσουν λόγω άφιξης τους από το εξωτερικό και την επιβολή του προστίμου των 5.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. “Σήμερα (σ.σ. χθες υριακή 22 Μαρτίου) πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα -και θέλω να σταθώ σε αυτό- 217 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συμπολίτες μας που έπρεπε και ήταν υποχρεωμένοι να βρεθούν σε καραντίνα ερχόμενοι αεροπορικώς από διάφορους προορισμούς. Από το σύνολο των 217 ελέγχων σε όλη τη χώρα, εντοπίστηκαν 13 περιπτώσεις που βρέθηκαν είτε εκτός είτε πέριξ της οικίας τους και όχι εντός αυτής. Στον καθένα από αυτούς επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινικές διώξεις”.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει σε πρώτη φάση μέχρι τις 6 Απριλίου, αλλά αν η κατάσταση το επιβάλει θα παραταθεί.

Στο γενικότερο σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, προβλέπεται η συγκρότηση ειδικών ομάδων ελέγχου, για την εφαρμογή του μέτρου και τη βεβαίωση παραβάσεων. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες και εντολές από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας. Για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο επιστρατεύτηκε από το Υπουργείο και η Πυροσβεστική. Παράλληλα με τις ομάδες των αστυνομικών, κλιμάκια πυροσβεστών, σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως στις μεγάλες πόλεις, θα επιτηρούν πλατείες, πάρκα και άλλους κοινόχρηστους χώρους και σε περίπτωση που αντιλαμβάνονται άτομα να κυκλοφορούν άσκοπα και χωρίς άδεια, θα ενημερώνουν την αστυνομία και την άμεση επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ και των άλλων προβλεπόμενων κυρώσεων.

Τέλος, θα υπάρχει επιτήρηση από αέρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από ελικόπτερα της αστυνομίας και drone, από τα οποία θα ενημερώνονται οι επίγειες δυνάμεις και θα επεμβαίνουν για την βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των κυρώσεων.

Στα διόδια θα υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί έλεγχοι και όσοι προσπαθήσουν να περάσουν χωρίς να έχουν την ειδική άδεια θα υποχρεώνονται σε αναστροφή και επιστροφή στα σπίτια τους, συν το πρόστιμο των 150 ευρώ. Ή των άλλων κυρώσεων που προβλέπονται ανάλογα με την περίπτωση.

Στη φωτογραφία, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή ενημέρωση.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024