Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουριστικά καταλύματα

Μεγάλες πλατφόρμες κρατήσεων δεν έχουν εφαρμόσει για την Ελλάδα καμία νέα ακυρωτική πολιτική

Βίκυ Καραντζαβέλου - 23 Μάρτιος 2020, 13:21

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων 'ΚΥΚΛΟΣ' ρωτά τα αρμόδια υπουργεία πως καθορίζονται τα 'εποχικά' καταλύματα και γιατί η απαγόρευση λειτουργίας δεν ισχύει και για τα χιλιάδες καταλύματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων “ΚΥΚΛΟΣ” και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων ‘Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ’ απέστειλαν σειρά ερωτημάτων προς τα Υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας, καθώς και προς στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Τουρισμού, που αφορούν στην ΚΥΑ 18152 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β857 της 14ης Μαρτίου 2020 και το από 19ης Μαρτίου 2020 δελτίο Τύπου του Υπουργείου Τουρισμού.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί, κυρίες και  κύριοι,

Παρακαλούμε απαντήστε μας ΑΜΕΣΑ, στα παρακάτω ερωτήματα που αφορούν:

  • την ΚΥΑ 18152 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β857 της 14/3/2020 και
  • το από 19.03.2020 δελτίο Τύπου: ‘Το Υπουργείο Τουρισμού με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου’:

Ερωτήματα

Η ‘αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου’ περιλαμβάνει και τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα; Αν ναι, μάλλον πρέπει να διορθωθεί η περιγραφή των κατηγοριών καταλυμάτων.

Πως καθορίζονται τα ‘εποχικά’ καταλύματα; Η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 15.3.2020 έως και 30.4.2020, αφορά και τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ήτοι: Ενοικιαζόμενα δωμάτια / διαμερίσματα, τουριστικές κατοικίες και επαύλεις; Διότι από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν εποχικά Ειδικά Σήματα Λειτουργίας ή εποχικές Γνωστοποιήσεις για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.

Η απαγόρευση λειτουργίας γιατί δεν ισχύει και για τα χιλιάδες καταλύματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα οποία μάλιστα δεν ελέγχονται καθόλου υγειονομικά; Αυτά τα θεωρείτε απρόσβλητα από τη πανδημία; Θεωρούμε ότι επιβάλλεται η άμεση κατάργηση της παραγράφου 4, της υποπαραγράφου Α3, του άρθρου 2, του Νόμου 4336/2015 (ΦΕΚ 94/Α/14-8-2015)

Σε πολλά μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, κατά τη χειμερινή περίοδο μένουν δάσκαλοι, καθηγητές, έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι, τεχνικά συνεργεία κ.λπ., επί μήνες. Σε κάποια που είναι κοντά σε νοσοκομεία και διαμένουν νεφροπαθείς για τακτική αιμοκάθαρση, συγγενείς νοσηλευομένων καρκινοπαθών κ.λπ. Τι πρέπει να γίνει με αυτούς; Πού θα μείνουν;

Με τις κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει, τι οφείλουν να κάνουν σύμφωνα με το νόμο οι καταλυματίες; Υποχρεούνται π.χ. να βρουν αντίστοιχης κατηγορίας κατάλυμα στο πελάτη (που να το βρουν;) ή απλώς θα τον ενημερώσουν ότι εφόσον βάσει της ΚΥΑ οφείλουν να μην λειτουργήσουν, τότε αυτομάτως ακυρώνεται η κράτηση του; Λάβετε υπόψη, ότι μεγάλες πλατφόρμες κρατήσεων (όπως π.χ.: booking.com), δεν έχουν εφαρμόσει για την Ελλάδα καμία νέα ακυρωτική πολιτική, καθώς θεωρούν ότι δεν έχει γίνει καμία αντίστοιχη νομοθετική ενέργεια από την ελληνική κυβέρνηση.

Για τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων ‘ΚΥΚΛΟΣ’
Ο πρόεδρος, Καρατάσος Αντώνιος

Για τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων ‘Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ’
Ο πρόεδρος, Χαδαλής Δημήτρης”

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top