Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣε κίνδυνο 75 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό παγκοσμίως
Έρευνα

Σε κίνδυνο 75 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό παγκοσμίως

Αύξηση κατά 50% των θέσεων εργασίας στον τουρισμό σε κίνδυνο, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Το ποσοστό αυτό δείχνει απώλεια ΑΕΠ από την ταξιδιωτική και τουριστική κίνηση στη διεθνή οικονομία, που ανέρχεται σε 2,1 τρισ. δολ. το 2020.

Έως και 75 εκατ. θέσεις εργασίας βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο στον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Τουρισμού (WTTC).

Το ανησυχητικό αυτό ποσοστό, βασισμένο σε έρευνα του WTTC, δείχνει απώλεια ΑΕΠ από την ταξιδιωτική και τουριστική κίνηση στη διεθνή οικονομία, που ανέρχεται σε 2,1 τρισ. δολ. το 2020.

Η τελευταία εμφάνιση αύξησης κατά 50% των θέσεων εργασίας σε κίνδυνο, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, αντιπροσωπεύει μια σημαντική και ανησυχητική τάση, με το ιλιγγιώδες βνούμερο του ενός εκατ. θέσεων εργασίας να χάνονται καθημερινά στον τομέα ου τουρισμού, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ανάλυση από το WTTC, η οποία αντιπροσωπεύει τον παγκόσμιο ιδιωτικό τουριστικό τομέα, καταδεικνύει επίσης το βάθος της κρίσης σε μεμονωμένες περιφέρειες. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό με απώλεια έως και 49 εκατ. θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την περιοχή, γεγονός που αντιπροσωπεύει περίπου μείωση κατά 800 δισ. δολ. ΗΠΑ στο ΑΕΠ τουρισμού. Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν επίσης ότι στην Ευρώπη υπάρχουν έως και 10 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα σε κίνδυνο, με απώλειες περίπου 552 δισ. δολ.

Η Αμερική αναμένεται επίσης να πληγεί σκληρά από την κρίση αυτή, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Μεξικό αναμένεται να χάσουν συνολικά 570 δισ. δολ., με σχεδόν 7 εκατ. θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού σε κίνδυνο. Άλλες χώρες που αναμένονται να πληγούν σκληρά από την κρίση είναι η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ινδονησία και η Ινδία.

Η Gloria Guevara, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της WTTC, δήλωσε: “Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν τώρα στον τομέα της παγκόσμιας ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας είναι ο απίστευτος αριθμο των 75 εκατομμυρίων, προκαλώντας πραγματική και βαθιά ανησυχία σε εκατομμύρια οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει επίσης τη συλλογική καθυστέρηση από πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αντιδράσουν γρήγορα για να βοηθήσουν έναν τομέα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας.

Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα εντός των επόμενων ημερών, ο τομέας του τουρισμού αντιμετωπίζει μια οικονομική κατάρρευση από την οποία θα αγωνιστεί να ανακάμψει και θα βυθίσει σε ύφεση εκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτόν για τα μέσα διαβίωσής τους. Όχι μόνο αυτό θα έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στις μεγάλες επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα ανά τον κόσμο, το φαινόμενο ‘ντόμινο’ θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, πλήττοντας εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Καλούμε όλους όσους βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας να βοηθήσουν τους αδύναμους και να θεσπίσουν πολιτικές για την υποστήριξη και τη διατήρηση ενός τομέα που αποτελεί κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας και υπεύθυνο για τη δημιουργία μιας στις πέντε όλων των νέων θέσεων εργασίας”.

Η Γερμανία πρόκειται να είναι η πιο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη, με σχεδόν 1,6 εκατ. θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, ακολουθούμενη από τη Ρωσία, με εκτιμώμενο 1,1 εκατ. πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας. Η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν με τον τρίτο μεγαλύτερ αντίκτυπο και οι δύο χώρες αναμένεται να χάσουν έως και ένα εκατ. θέσεις εργασίας στον τομέα τουρισμού.

Εν τω μεταξύ, η περιοχή που έχει βιώσει το λιγότερο επιζήμιο αντίκτυπο από την επιδημία του COVID-19 είναι η Μέση Ανατολή. Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει απώλειες 1,8 εκατ. θέσεων εργασίας και απώλεια σε ΑΕΠ ύψους έως και 65 δισ. δολ. στην περιφερειακή οικονομία.

Ο ταξιδιωτικός τομέας συμβάλλει στο 10,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι άμεσα υπεύθυνος για τη δημιουργία 1 στις 10 θέσεις εργασίας παγκοσμίως και για οκτώ διαδοχικά χρόνια έχει ξεπεράσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024