Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ακτοπλοΐα

Δραματική μείωση 76,25% στην ακτοπλοΐα από την καθολική απαγόρευση μετακίνησης

Βίκυ Καραντζαβέλου - 26 Μάρτιος 2020, 09:45

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, τονίζει ότι οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο είναι πλέον ανύπαρκτες, λέγοντας ότι 'με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η κίνηση της θερινής περιόδου θα είναι απογοητευτική με πιθανότητα να είναι χειρότερη ακόμα και από τη χειμερινή'.


Δραματική μείωση κατά 76,25% της επιβατικής κίνησης στα πλοία κατέγραψε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) το διάστημα 16-22 Μαρτίου, πριν ακόμη τεθεί σε ισχύ η καθολική απαγόρευση μετακίνησης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, το διάστημα μεταξύ 16–22 Μαρτίου 2020 η πτώση στη γραμμή Πειραιάς – Δωδεκάνησα ανήλθε στο 72,31%, στη γραμμή Πειραιάς – Βόρειο Αιγαίο στο 72,46%, στη γραμμή Πειραιάς – Κρήτη 75,85%, στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες 82,46%, στη γραμμή Ραφήνα – Κυκλάδες 82,46% και στη γραμμή Ραφήνα – Κυκλάδες 78,36%.

Μεγάλη πτώση καταγράφηκε επίσης στον Σαρωνικό με 62,5%, αλλά και στις Σποράδες με 71,43%.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ    2020 2019  Δ%
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ  3.600 13.000 -72,31%
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 3.800 13.800 -72,46%
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΚΡΗΤΗ 6.400 26.500 -75,85%
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ 5.000 28.500 -82,46%
ΡΑΦΗΝΑ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ 2.900 13.400 -78,36%
ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ 5.600 21.600 -74,07%
ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ 750 2.000 -62,50%
ΣΠΟΡΑΔΕΣ 1.000 3.500 -71,43%
ΣΥΝΟΛΟ 29.050 122.300 -76,25%


Την ίδια στιγμή, οι ακτοπλόοι, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, επεισημαίνουν  ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η οικονομική ενίσχυση των ακτοπλοϊκών εταιρειών αναδρομικά από την 21η Μαρτίου 2020, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η κάλυψη των αναγκών και η ασφάλεια των νησιών, όπως επίσης να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσωρινή απαλλαγή των ακτοπλοϊκών εταιρειών από την υποχρεωτική απασχόληση των πληρωμάτων και η επέκταση της χειμερινής περιόδου.

Ακολουθεί η επιστολή:

“Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι Ακτοπλοϊκές εταιρείες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως αποτέλεσμα της κρίσης COVID-19.

Σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η βέβαιη κατακόρυφη πτώση της επιβατικής κίνησης μετά τη σημερινή εξαγγελία μέτρων για την απαγόρευση μετακινήσεων των μη μόνιμων κατοίκων, αλλά και τη δραστική μείωση της χωρητικότητας των πλοίων μας.

Παρόλο που δε διαφωνούμε με την αναγκαιότητα λήψης των εξαγγελθέντων μέτρων, είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε και πιστεύουμε ότι το γνωρίζετε, ότι η επιβατική κίνηση θα περιοριστεί στους κατ’ανάγκη διακινούμενους για λόγους υγείας ή άλλα πολύ σοβαρά θέματα, δηλαδή ουσιαστικά θα είναι ανύπαρκτη.

Σε ό,τι αφορά στη διακίνηση φορτηγών αυτοκινήτων, επίσης προβλέπουμε σταδιακή καθημερινή μείωση λόγω της υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητος, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων στα νησιά μας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες το μεταφορικό έργο των φορτηγών αυτοκινήτων θα αφορά μόνο στην περιορισμένη, λόγω μη ύπαρξης τουριστικής κίνησης, μεταφορά ειδών διατροφής.

Επιπλέον επισημαίνουμε ότι:
- Δε θα υπάρξει βελτίωση της διακίνησης επιβατών και οχημάτων την περίοδο του Πάσχα, που πάντα ήταν μία σημαντική βοήθεια για τις εταιρείες μας μετά το τέλος της δύσκολης και ζημιογόνου χειμερινής περιόδου.
- Οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο είναι πλέον ανύπαρκτες, δηλαδή είναι βέβαιο ότι με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η κίνηση της θερινής περιόδου θα είναι απογοητευτική με πιθανότητα να είναι χειρότερη ακόμα και από τη χειμερινή.
- Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν προβληματίζονται μόνο για την κάλυψη των εξόδων των πλοίων τα οποία εκτελούν δρομολόγια, αλλά και για το κόστος εκείνων που λόγω της μειωμένης κίνησης δεν εκτελούν δρομολόγια. Υπάρχουν σταθερά έξοδα και υποχρεώσεις οι οποίες δεν μειώνονται με τη μη εκτέλεση δρομολογίων.
- Υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι επιβίωσης των νησιωτών μας, αλλά και πολλοί σοβαροί Εθνικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να διατηρηθούν στα νησιά μας τα απαραίτητα δρομολόγια, όπως ήδη έχετε ενημερωθεί από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στα νησιά μας.

Με δεδομένη τη συρρίκνωση της κίνησης της τρέχουσας περιόδου και την απώλεια της αυξημένης κίνησης της περιόδου του Πάσχα και της θερινής τουριστικής κίνησης που αποτελεί το 60% του ετήσιου Ακτοπλοϊκού μεταφορικού έργου, δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των εξόδων των ακτοπλοϊκών πλοίων, με αποτέλεσμα τη διακοπή των δρομολογίων.  

Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η οικονομική ενίσχυση των ακτοπλοϊκών εταιρειών αναδρομικά από 21.3.20, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η κάλυψη των αναγκών και η ασφάλεια των νησιών.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μετά από σχετικό αίτημά σας, σάς έχουν ενημερώσει για τον αριθμό των πλοίων και δρομολογίων τα οποία πρέπει να εκτελούνται την τρέχουσα περίοδο, επίσης για τα έξοδα των πλοίων αυτών τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Συνεπώς πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων, αλλά και για τις προϋποθέσεις και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Τέλος πλην των άλλων αναγκαίων μέτρων τα οποία έχουμε προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης, σας υπενθυμίζω ότι πρέπει να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσωρινή απαλλαγή των ακτοπλοϊκών εταιρειών από την υποχρεωτική απασχόληση των πληρωμάτων και συγκεκριμένα για την αναστολή εφαρμογής των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 6 του Ν 2932/01 καθώς επίσης για την επέκταση της χειμερινής περιόδου που προβλέπεται από το άρθρο 29 του Ν 4150/13 μέχρι την 31/10/2020”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top