Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΣτοπ από το Ευρωκοινοβούλιο στις άδειες πτήσεις εν μέσω της πανδημίας του COVID-19
Αερομεταφορές

Στοπ από το Ευρωκοινοβούλιο στις άδειες πτήσεις εν μέσω της πανδημίας του COVID-19

Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ωθηθεί έτσι να πραγματοποιούν πτήσεις με άδεια αεροπλάνα από το τέλος Ιανουαρίου, όταν ο κορονοϊός ξεκίνησε να εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει σήμερα και θα ψηφίσει την αναστολή των κανόνων της ΕΕ για τις χρονοθυρίδες των αερομεταφορέων, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των “πτήσεων φαντασμάτων’ (ghost flights).

Οι κανόνες των αερομεταφορών υποχρεώνουν τις αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τουλάχιστον το 80% των slots απογείωσης και προσγείωσης που τους έχουν δοθεί, ώστε να μην βρεθούν σε κίνδυνο να χάσουν τις χρονοθυρίδες αυτές την επόμενη περίοδο, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2020. Πολλές εταιρείες έχουν ωθηθεί έτσι να πραγματοποιούν πτήσεις με άδεια αεροπλάνα από το τέλος Ιανουαρίου, όταν ο κορονοϊός ξεκίνησε να εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτές οι αποκαλούμενες “πτήσεις φαντάσματα” πραγματοποιούνται με μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, το οποίο το Κοινοβούλιο έχει δεσμευθεί να σταματήσει το συντομότερο. Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για την προσωρινή αναστολή του κανόνα “use it or lose it”, σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων από την υποβολή της πρότασης της Επιτροπής. Ο κανόνας αυτός έχει ανασταλεί στο παρελθόν σε σειρά περιπτώσεων, π.χ. το 2009 λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις αεροπορικές εταιρείες.

Αποσκοπώντας στην ταχεία υιοθέτηση της προσωρινής αναπροσαρμογής των κανόνων, η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε την ενεργοποίηση της κατεπείγουσας διαδικασίας που προβλέπεται στο Άρθρο 163 του Κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε η πρόταση να ψηφιστεί απευθείας στη σύνοδο της ολομέλειας. Το Συμβούλιο έφτασε σε συμφωνία επί της θέσης του για το θέμα στις 20 Μαρτίου, τροποποιώντας τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής των σχετικών κανόνων μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2020, επεκτείνοντάς την σε σχέση με την αρχική πρόταση για αναστολή μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024