Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΈκκληση της CISAC στις κυβερνήσεις διεθνώς για την αρωγή των δημιουργών
Πνευματικά δικαιώματα

Έκκληση της CISAC στις κυβερνήσεις διεθνώς για την αρωγή των δημιουργών

Λόγω της πανδημίας σε όλον τον κόσμο, αρχίζουν να καταρρέουν οι πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, γεγονός που επηρεάζει τις συναυλίες, τα φεστιβάλ, τις εκθέσεις και όλες τις κύριες πλατφόρμες όπου διακινούνται πνευματικά έργα.

Έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών διεθνώς απευθύνει, με ανοιχτή επιστολή της,  η CISAC, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών και Συνθετών, προκειμένου να λάβουν επειγόντως μέτρα διάσωσης των δημιουργών λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος και πρωτοπόρος συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής Jean-Michel Jarre και οι τέσσερις αντιπρόεδροι, η Μπενινέζα τραγουδίστρια Angelique Kidjo, ο Αργεντινός σκηνοθέτης Marcelo Pineyro, ο Ισπανός εικαστικός Miquel Barcelo και ο Κινέζος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Jia Zhang-ke, επισημαίνεται ότι, λόγω της πανδημίας σε όλον τον κόσμο, αρχίζουν να καταρρέουν οι πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, γεγονός που επηρεάζει τις συναυλίες, τα φεστιβάλ, τις εκθέσεις και όλες τις κύριες πλατφόρμες όπου διακινούνται πνευματικά έργα. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες, των οποίων η επιβίωση απειλείται τώρα σε πρωτοφανές επίπεδο.

“Οι δημιουργοί της μουσικής, των οπτικοακουστικών έργων, των εικαστικών τεχνών, του θεάτρου και της λογοτεχνίας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των εθνικών πολιτισμών και των οικονομιών. Ακόμα και τώρα, τα πνευματικά τους έργα είναι εκείνα που βοηθούν παντού και συνδέουν εκατομμύρια ανθρώπους που πρέπει να υπομείνουν μία καραντίνα. Όμως, οι δημιουργοί βρίσκονται σε μια εξαιρετικά ευάλωτη θέση. Η μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών είναι αυτοαπασχολούμενοι και εξαρτώνται από τα δικαιώματα που τους καταβάλλουν οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης. Σήμερα, και τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, οι δημιουργοί θα είναι μεταξύ εκείνων που πλήττονται πιο βαριά από την κρίση”, αναφέρει η CISAC.

H Παγκόσμια Συνομοσπονδία τονίζει ότι οι δημιουργοί αποτελούν μία δύναμη τεράστιας θετικής ενέργειας που θα βοηθήσει στις διαδικασίες οικονομικής ανάκαμψης στο μέλλον. “Ωστόσο, χρειάζονται επειγόντως μέτρα διάσωσης τώρα και μόνον ο μοχλός της κυβερνητικής πολιτικής θα έχει τον απαιτούμενο αντίκτυπο”, τονίζει.

Πολλές κυβερνήσεις, όπως η Γαλλία, ενήργησαν, για παράδειγμα, με χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για τους δημιουργικούς κλάδους. Άλλες, όπως η Αργεντινή, η Χιλή και το Περού έχουν ήδη θέσει ως προτεραιότητα την προστασία των δημιουργών (π.χ. μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, παροχών κοινωνικής ασφάλισης και πληρωμών έκτακτης ανάγκης). “Αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να δράσουν τώρα υπέρ των δημιουργών και να τους εξασφαλίσουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υποστήριξης”, καταλήγει η επιστολή της CISAC.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024