Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠτώση 20-30% των διεθνών τουριστικών αφίξεων 'βλέπει' ο ΠΟΤ το 2020
Τάσεις

Πτώση 20-30% των διεθνών τουριστικών αφίξεων 'βλέπει' ο ΠΟΤ το 2020

Μια αναμενόμενη πτώση μεταξύ 20-30% θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση των διεθνών τουριστικών εισπράξεων, ύψους 300-450 δισ. δολ, σχεδόν το 1/3 από το 1,5 τρισ. δολ. που 'παράχθηκε' το 2019.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) δημοσίευσε την επικαιροποιημένη εκτίμησή του για τον πιθανό αντίκτυπο του COVID-19 στον διεθνή τουρισμό. Λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοφανή εισαγωγή ταξιδιωτικών περιορισμών σε ολόκληρο τον κόσμο, ο ΠΟΤ αναμένει ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις θα μειωθούν κατά 20-30% το 2020 σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. Ωστόσο, ο Οργανισμός τονίζει ότι οι αριθμοί αυτοί βασίζονται στις τελευταίες εξελίξεις, καθώς η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κοινωνική και οικονομική πρόκληση και πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή, ενόψει της εξαιρετικά αβέβαιης φύσης της τρέχουσας κρίσης.

Μια αναμενόμενη πτώση 20-30% θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση των διεθνών τουριστικών εισπράξεων ύχους 300-450 δισ. δολ., σχεδόν το 1/3 του 1,5 τρισ. δολ. το 2019. Λαμβάνοντας υπόψη τις παρελθούσες τάσεις της αγοράς, θα σήμαινε ότι θα υπάρξει απώλεια ανάπτυξης βάθους 5-7 ετών λόγω του COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΤ σημειώνει ότι το 2009, με την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 4%, ενώ η επιδημία SARS οδήγησε σε πτώση μόλις 0,4% το 2003.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, Zurab Pololikashvili, δήλωσε: “Ο τομέας του τουρισμού έχει δεχθεί από τα ισχυρότερα πλήγματα σε σύγκριση με όλους τους άλλους οικονομικούς τομείς. Ωστόσο, ο τουρισμός στέκεται επίσης ενωμένος για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας έκτακτης ανάγκης στην υγεία -την πρώτη και ύψιστη προτεραιότητά μας- ενώ εργαζόμαστε μαζί για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της κρίσης, ιδιαίτερα στην απασχόληση, και να υποστηρίξουμε τις ευρύτερες προσπάθειες ανάκαμψης μέσω της παροχής θέσεων εργασίας και να οδηγηθούμε σε διεθνή οικονομική ευημερία”.

Ο κ. Pololikashvili πρόσθεσε ότι, ενώ είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια πλήρης εκτίμηση του πιθανού αντίκτυπου του COVID-19 στον τουρισμό, είναι σαφές ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα διατρέχουν κίνδυνο να χαθούν. Περίπου το 80% όλων των τουριστικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τομέας κρατά ηγετικό ρόλο στην παροχή απασχόλησης (και άλλων ευκαιριών) για τις γυναίκες, τη νεολαία και τις αγροτικές κοινότητες.

Παράλληλα με αυτήν τη νέα αξιολόγηση, ο ΠΟΤ υπογραμμίζει την ιστορική ανθεκτικότητα του τουρισμού και την ικανότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας μετά από καταστάσεις κρίσης, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και επιβεβαιώνει ότι ο τομέας αποτελεί κεντρικό κομμάτι των προσπαθειών ανάκαμψης.

Από την αρχή της τρέχουσας κρίσης, ο ΠΟΤ συνεργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Έθνη και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για καθοδήγηση, εκδίδοντας κρίσιμες συστάσεις τόσο προς ηγετικά στελέχη της αγοράς όσο και προς μεμονωμένους τουρίστες. Για να εδραιώσει και να ενισχύσει καλύτερα την ανταπόκριση αυτή, ο Οργανισμός ίδρυσε την Παγκόσμια Επιτροπή για την Κρίση στον Τουρισμό.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024