Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΠανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών: 'Οι ξεναγοί της Ελλάδας δε θα πάρουν βοήθημα!'
Ξεναγήσεις

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών: 'Οι ξεναγοί της Ελλάδας δε θα πάρουν βοήθημα!'

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών έχει στείλει τρία υπομνήματα στα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, προτείνοντας μία Κοινή Υπουργική Απόφαση για να μπορέσουν και οι ξεναγοί της Ελλάδας να λάβουν την έκτακτη επιδότηση.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει χτυπηθεί ανελέητα από την επιδημία του Κορωνοϊού, όμως οι περίπου 2.300 διπλωματούχοι ξεναγοί στην Ελλάδα, που θα άρχιζαν την εργασία τους ήδη από τον Μάρτιο, δε θα πάρουν ούτε ένα ευρώ ενίσχυση. Το Υπουργείο έχει συμπεριλάβει στην ρύθμιση τα τουριστικά γραφεία, δηλαδή τους εργοδότες μας και τους ξεναγούς που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι ελάχιστοι, (λιγότεροι από 1%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξεναγοί στην επικράτεια, μένουν χωρίς κρατική ενίσχυση“.
 
Αυτά αναφέρει ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, επισημαίνοντας ότι έχει στείλει ήδη τρία υπομνήματα στα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, προτείνοντας πως με μία Κοινή Υπουργική Απόφαση θα μπορέσουν και οι ξεναγοί της Ελλάδας να λάβουν την έκτακτη επιδότηση.
 
Η Ομοσπονδία εξηγεί: “Οι ξεναγοί, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι μισθωτοί με πολλούς εργοδότες. Δεν έχουν ΚΑΔ, γιατί δεν έχουν επιχείρηση και δεν είναι υπάλληλοι ενός μόνο τουριστικού πρακτορείου για να δηλωθούν από αυτό. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί. Εξαιτίας μάλιστα των παραλείψεων του ελληνικού κράτους διαχρονικά, τα ένσημα των ξεναγών δεν έχουν ακόμα μηχανογραφηθεί. Τα ένσημα των ξεναγών πανελληνίως, καταμετρούνται μόνο από ένα γραφείο του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, ενώ οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την καταμέτρηση είναι ελάχιστοι. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν καταχωρηθεί ακόμη τα ένσημα του 2018 και 2019, και οι ξεναγοί που δικαιούνται επίδομα ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες, να μην έχουν πάρει ακόμη τίποτα, ενώ τελειώνει ο Μάρτιος και οι αιτήσεις έγιναν τον Νοέμβριο του 2019“.
 
Και η ανακοίνωση καταλήγει: “Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών έχει στείλει ήδη τρία υπομνήματα στα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, προτείνοντας επακριβώς, πως με μία Κοινή Υπουργική Απόφαση θα μπορέσουν και οι ξεναγοί της Ελλάδας να λάβουν την έκτακτη επιδότηση, ως άμεσα πληττόμενοι, όπως και τόσοι άλλοι συμπολίτες μας που πλήττονται. Δυστυχώς, μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχει βρεθεί κάποια λύση, σε ένα θέμα που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών κατά κύριο λόγο, και του Υπουργείου Εργασίας κατά δεύτερο. Κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
 
Πλέον, ξεκάθαρα πρόκειται για θέμα επιβίωσης ενός ολόκληρου κλάδου, και η Ομοσπονδία μας θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων ξεναγών“.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024