Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΕπεκτείνεται για τον Απρίλιο σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ
Τουρισμός και οικονομία

Επεκτείνεται για τον Απρίλιο σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ

Το επίδομα αφορά σε 1,7 εκατ. εργαζομένους. Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψιφιστέα. Καλύπτονται δε οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες. Επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα και αποζημίωση 800 ευρώ από τον Μάιο και για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της κυβέρνησης ανακοινώθηκε πριν λίγο από τους υπουργούς Οικονομικών κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανακουφίζει εργαζομένους και εργοδότες από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων, απλώνει δίχτυ προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ακόμη, μίλησε για σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας με αίσθημα δικαίου στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων. “Η κυβέρνηση κατανέμει”, όπως ανέφερε, “με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης με μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή του κράτους. Με σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και εφαρμόζονται πολιτικές με στόχο να κρατηθεί η οικονομία όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, την μετά-κορονοϊό εποχή”.

Ο υπουργός ανακοίνωσε το νέο “συνεκτικό πακέτο μέτρων” για την ενίσχυση της οικονομίας εστιάζοντας στην επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζομένους (81% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα), την επέκταση της στήριξης, μέσα από διαφορετικά προγράμματα, 800.000 επιχειρήσεων (το 76% του συνόλου), αλλά και την κάλυψη 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών (75% του συνόλου).

Παράλληλα, τόνισε ότι το Δώρο Πάσχα θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους, με συμμετοχή του κράτους σε ποσοστό όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι σε προσωρινή αναστολή, ενώ θα δοθεί και έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.


Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από τον Μάιο για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. “Η κυβέρνηση εκτιμά -και το έχει αποδείξει διαχρονικά- απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας”, ανέφερε ο υπουργός, “γι’αυτό και θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους. Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα – αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher, με απόλυτη διαφάνεια, είπε επίσης. Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή από το μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ”.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση προς εκείνους που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Όπως είπε, “κατά την προηγούμενη δεκαετία η πατρίδα μας με πολύ μεγάλο κόπο έχτισε κουλτούρα πληρωμών και αυτήν την κουλτούρα οφείλουμε να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Και κάλεσε όποιον τα οικονομικά του επιτρέπουν να συνεχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να το πράξει. Στην περίπτωση αυτή η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ πιο εύκολη για όλους μας. Το κράτος παρέχει την προστασία που πρέπει, αλλά ο καθένας αναλαμβάνει ένα μερίδιο ατομικής ευθύνης”.

Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από την ανακοίνωση του ολοκληρωμένου Σχεδίου της κυβέρνησης για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων για τον Απρίλιο. Από αριστερά οι υπουργοί κ.κ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης  Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης (Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ).

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024