Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈκτακτα μέτρα για το νησί της Χίου ζητά ο Φορέας Τουρισμού του νησιού
Περιφέρεια

Έκτακτα μέτρα για το νησί της Χίου ζητά ο Φορέας Τουρισμού του νησιού

Μεταξύ άλλων, ο Φορέας Τουρισμού Χίου ζητά επέκταση διαδρόμου του Κρατικού Αερολιμένα Χίου, δημιουργία ξεχωριστού Brand για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και αποκέντρωση συνεδρίων, σεμιναρίων, οργανώσεων πανελλαδικής εμβέλειας από τα μεγάλα αστικά κέντρα στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

O Φορέας Τουρισμού Χίου, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και με κοινοποίηση στους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Νότη Μηταράκη, Τουρισμού, κ. Θεοχάρη Χάρη, τον βουλευτή Χίου, κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη, τους αντιπεριφερειάρχες Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνο και Β. Αιγαίου κ. Νικόλαο Νύκτα, τον δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρματζη, τον αντιδήμαρχο Χίου, κ. Κωνσταντίνο Βεργίνα, τους δημάρχους Οινουσσών, κ. Γεώργιο Δανιήλ και Η.Ν. Ψαρών, κ. Κώστα Βρατσάνο και, τέλος, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου, κ. Παντελή Λεγάτο, επισημαίνει ότι η Χίος, ο 10ος μεγαλύτερος νησιωτικός προορισμός στη Μεσόγειο, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σε ανυπέρβλητο βαθμό, κατέγραψε αρνητικά ρεκόρ αφίξεων από διεθνείς προορισμούς το 2019, φθάνοντας μόλις τους 750 επισκέπτες.

Ακολουθεί η πλήρης εποστολή:

“Αξιότιμε Πρωθυπουργέ, κ. Μητσοτάκη,

Η χώρα μας, αλλά και όλη η υφήλιος, βιώνει καταστάσεις πρωτόγνωρες λόγω της πανδημίας του Covid-19. Αντιλαμβανόμαστε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει πληγεί, οι επιχειρήσεις και δη οι τουριστικές είναι αυτές που έχουν επηρεαστεί στο μεγαλύτερο βαθμό. Ωστόσο, παραμένουμε αισιόδοξοι ότι η συλλογική μας προσπάθεια, αλλά και η ατομική ευθύνη που όλοι επιδεικνύουμε θα φέρουν τα πολυπόθητα αποτελέσματα και σύντομα θα βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

O Φορέας Τουρισμού Χίου, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, με μόλις 10 μήνες ζωής, απευθύνεται σε Εσάς προσβλέποντας στην επόμενη ημέρα. Όραμα και κοινός στόχος όλων των μελών του ΦΤΧ είναι η τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και την τοπική παράδοση σε όλους τους τομείς, ως σημαντικού, στρατηγικού πλεονεκτήματος για την ανάπτυξη του προορισμού. Προς επίτευξη των στόχων μας έχουμε ήδη συμμετάσχει σε πολλές δράσεις, workshops, Famtrips, εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ ακόμη και σήμερα συνεχίζουμε σθεναρά με κάθε μέσο τη δραστηριοποίησή μας ώστε να κρατήσουμε ζωντανή την εικόνα του Νησιού μας ανά τον κόσμο.

Ελλείψει βασικών υποδομών, αλλά και αρνητικής δημοσιότητας λόγω μεταναστευτικού την τελευταία πενταετία, ο τουρισμός στο νησί μας ξεκινά εκ του μηδενός. Η Χίος, ο 10ος μεγαλύτερος νησιωτικός προορισμός στη Μεσόγειο, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σε ανυπέρβλητο βαθμό, κατέγραψε αρνητικά ρεκόρ αφίξεων από διεθνείς προορισμούς το 2019, φθάνοντας μόλις τους 750 επισκέπτες. Απόρροια των παραπάνω και βασική μας ανάγκη, είναι η σύνταξη των κάτωθι 10 πάγιων αιτημάτων, ως βασικοί άξονες – πυλώνες για την στήριξη του τουριστικού “επιχειρείν” στο νησί της Χίου, το οποίο κινδυνεύει να εξαλειφθεί από τον παγκόσμιο Τουριστικό Χάρτη, δεδομένων και των σημερινών συνθηκών.

1. Άμεση έναρξη μέσα στο 2020 των αναγκαίων κτιριακών υποδομών, αλλά και των απαραίτητων εργασιών επέκτασης διαδρόμου του Κρατικού Αερολιμένα Χίου, ώστε να μπορεί να δέχεται αεροσκάφη από χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης χωρίς ενδιάμεσο σταθμό για ανεφοδιασμό, γεγονός που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος και μας βγάζει απευθείας εκτός ανταγωνισμού στις όποιες ενέργειες επαναπροσέγγισης Tour Operator για το νησί μας.

2. Ολοκλήρωση Master Plan κεντρικού λιμένα Χίου, Τελωνείου Χίου, παραλιακού μετώπου, με βασικές υποδομές για υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, υδατοδρομίου, αλλά χώρων αναψυχής – ψυχαγωγίας, όπως για παράδειγμα: το όραμα μας για τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου με επίκεντρο τον Όμηρο, παγκόσμιας εμβέλειας.

3. Κατακόρυφη ενίσχυση των δράσεων τουριστικής προβολής στην Ελλάδα και το εξωτερικό με δημιουργία ξεχωριστού Brand για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, εξειδίκευση για κάθε νησί και στρατηγική προώθησης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μέγιστη μέριμνα πρέπει να δοθεί στην δημιουργία περιεχομένου ανά θεματική ενότητα, αλλά και στην ισχυρή παρουσία σε workshops & διεθνείς εκθέσεις με ξεχωριστό περίπτερο που θα αναδεικνύει όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Β.Α Αιγαίου.

4. Επιδότηση μέσω συν-διαφήμισης Tour Operator που θέλουν να διαμορφώσουν πρόγραμμα στον προορισμό είτε με απευθείας πτήση Charter είτε δημιουργώντας μεμονωμένα πακέτα FIT εναλλακτικού τουρισμού.

5. Ακτοπλοϊκή σύνδεση. Παράλληλα με τo καθημερινό δρομολόγιο από Πειραιά, ζητάμε τη σύνδεση κατά τους θερινούς μήνες του Λιμένα Ραφήνας με τον λιμένα Μεστών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, με ενδιάμεσο σταθμό ένα νησί με διεθνές αεροδρόμιο, όπως η Μύκονος. Επίσης την σύνδεση με τα λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις Κυκλάδες, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

6. Κοινωνικός Τουρισμός. Αιτούμαστε την εφαρμογή παραμονής μέχρι και 10 ημέρες και για τους δικαιούχους των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού ΟΓΑ και Εργατικής εστίας, όπως εφαρμόζεται για στα αντίστοιχα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Επίσης θεωρούμε αναγκαία και την διεύρυνση των κριτηρίων υπαγωγής: επιδότηση μέρους της μετακίνησης τους αλλά και διατροφής, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα κίνητρα για να ταξιδέψουν στο νησί μας.

7. Χορήγηση ειδικής άδειας για 48ωρη παραμονή, χωρίς έκδοση visa για χώρες προερχόμενες εκτός Schengen με πύλη εισόδου το λιμάνι της Χίου από το λιμάνι του Τσεσμέ (Τουρκία), εκμεταλλευόμενοι τις εκδρομές που πραγματοποιούνται στην γείτονα χώρα, εφόσον ήδη έχει καταγραφεί ένθερμο ενδιαφέρον για σύντομη διαμονή και γνωριμία με το νησί μας. Επίσης επικεντρωνόμενοι στην μεγαλύτερη αγορά που στηρίζει το νησί μας, ζητάμε την άμεση μείωση του κόστους έκδοσης visa κατά 50% για τους Τούρκους επισκέπτες.

8. Παρέμβαση για οικονομικότερους ακτοπλοϊκούς, αλλά κυρίως αεροπορικούς ναύλους προς το νησί μας (εισφορές στο δημόσιο, φόροι και τέλη αεροδρομίων). Η Χίος παραμένει ένας πολύ ακριβός προορισμός για τον μεμονωμένο τουρίστα σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγάλα νησιά της Ελλάδος, κυρίως λόγω έλλειψης ανταγωνισμού.

9. Ειδικά προγράμματα δωρεάν εκπαίδευσης προσωπικού, αλλά και χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων.

10. Αιτούμαστε την αποκέντρωση συνεδρίων, σεμιναρίων, οργανώσεων πανελλαδικής εμβέλειας από τα μεγάλα αστικά κέντρα στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, με σκοπό την οικονομική τόνωση αλλά και την γνωριμία των συμμετεχόντων με τον προορισμό.

Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι αδύνατον να στηριχθούν από τις αποδεκατισμένες και σε απόγνωση επιχειρήσεις του νομού μας και η συμβολή της Κεντρικής Κυβέρνησης στην στρατηγική που έχουμε χαράξει για την ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας, θα είναι καθοριστικής σημασίας. Ο Φορέας Τουρισμού Χίου έχει ήδη ‘αγκαλιαστεί’ από τις περισσότερες επιχειρήσεις του τόπου μας και μάλιστα από όλες τις αρχές που σχετίζονται με τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 18.01.2020 ο νεοσυσταθείς Φορέας μας
προχώρησε σε υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με τους Δήμους Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, το Επιμελητήριο Χίου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Παράλληλα και δεδομένων των σημερινών συνθηκών λόγω της πανδημίας του COVID-19, αιτούμαστε επιπλέον έκτακτα μέτρα για το νησί της Χίου και όλους όσους εργάζονται στον τουριστικό κλάδο οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν κατ εξαίρεση της ΥΑ (ΦΕΚΒ’987/22.3.2020) περί προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων ως επιχειρήσεις ειδικού σκοπού. Συγκεκριμένα αιτούμαστε:

1) Πρωτίστως, να θωρακιστεί το προσωπικό, αλλά και οι εγκαταστάσεις των τουριστικών καταλυμάτων που συνεχίζουν την λειτουργία τους με κάθε τρόπο (απολυμάνσεις, προμήθεια απαραίτητου υγειονομικού υλικού στους εργαζομένους).
2) Να τεθούν στο ίδιο καθεστώς μέτρων στήριξης όλα τα καταλύματα (κλειστά, ξενοδοχεία αναφοράς και καταλύματα ειδικού σκοπού)
3) Αναστολή καταβολής των τρεχουσών φορολογικών, ασφαλιστικών και εργοδοτικών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δόσεων τυχόν ρυθμίσεων σε ΔΟΥ και ΔΕΚΟ.
4) Αναστολή καταβολής ΕΝΦΙΑ για τα τρέχον έτος και περαιτέρω μείωση και για τα νησιά του Β.Α Αιγαίου από το 2021.
5) Να παγώσουν οι υποχρεώσεις προς τράπεζες: τόσο οι επαγγελματικές όσο και οι προσωπικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεδομένου ότι υπάρχουν πληθώρα μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων στο σύνολο του Β.Α Αιγαίου.
6) Κατάργηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα του Β.Α Αιγαίου
7) Λόγω της μικρής – ανύπαρκτης πλέον σαιζόν, ζητάμε τη μείωση κατά 30% των απαιτούμενων ημερών εργασίας των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο για τη λήψη επιδόματος ανεργίας.
8) Πρόβλεψη για επιδότηση των νέων αλλά και υφιστάμενων εργαζομένων, μέρους των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών και για όλες τις επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό για τους προσεχείς 6 μήνες.
9) Πρόβλεψη για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους που συνεχίζουν την εργασία τους στις τουριστικές επιχειρήσεις αναφοράς και ειδικού σκοπού και υπέστησαν μείωση του τζίρου τους.
10) Ελάφρυνση ΦΠΑ σε Χίο, Οινούσες και Ψαρά συμπεριλαμβανόμενων και των φόρων-δασμών στα καύσιμα.

Με την ελπίδα ότι το αιτήματα μας θα τύχουν της αποδοχής σας, είμαστε σε αναμονή της απάντησή σας.

Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων,

Με εκτίμηση,

Αυγουστής Νεαμονίτης
Πρόεδρος Φορέα Τουρισμού Χίου

Συράκης Ιωάννης
Γενικός Γραμματέας Φορέα Τουρισμού Χίου”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024