Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΝαυτικοί σε 30 ελληνικά τουριστικά σκάφη δεν μπορούν να καταπλεύσουν στη χώρα
Θαλάσσιος τουρισμός

Ναυτικοί σε 30 ελληνικά τουριστικά σκάφη δεν μπορούν να καταπλεύσουν στη χώρα

Ο ΣΙΤΕΣΑΠ ζητά να εξαιρεθούν τα συγκεκριμένα σκάφη από την ισχύουσα απαγόρευση του κατάπλου, και να επιτραπεί η είσοδός τους σε λιμάνια και μαρίνες.

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ) έχει ενημερώσει εδώ και αρκετές ημέρες (επιστολές από τις 23 Μαρτίου 2020) τους αρμόδιους υπουργούς και λοιπούς φορείς υγείας και ασφάλειας, ότι ταξιδεύουν προς την Ελλάδα νεότευκτα σκάφη, με “πληρώματα μεταφοράς” κυρίως ελληνικής υπηκοότητας, χωρίς να επιβαίνουν σε αυτά άλλοι επιβάτες, από το εξωτερικό και με τελικό προορισμό την Ελλάδα με σκοπό να δραστηριοποιηθούν ως επαγγελματικά τουριστικά, και τα οποία ξεκίνησαν το ταξίδι τους πριν από την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης Δ1Α/ΓΠ.ΟΙΚ.19421 (ΦΕΚ 932/Β/18-03-2020 και Δ1Α/ΓΠ.ΟΙΚ.20009 – ΦΕΚ 944/Β/Β20-03-2020) που απαγορεύει τον κατάπλου όλων των σκαφών.

Τα σκάφη αυτά έχουν ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Γαλλία και λόγω των πολυήμερων πλόων (20-30 ημέρες) και τις απαγορεύσεις προσέγγισης σε άλλες χώρες, δεν έχουν επάρκεια νερού, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων για να συνεχίσουν να πλέουν χωρίς σκοπό. Επίσης η ασφαλιστική κάλυψη που φέρουν τα σκάφη αυτά είναι μόνο για τον πλου μεταφοράς και δεν θα τα καλύπτει επ΄ άπειρον. Ορισμένα άτομα από τα πληρώματα, ως άνθρωποι, υποφέρουν και από χρόνιες παθήσεις υγείας (που δεν τους αποτρέπει από την κυβέρνηση σκάφους) και αν δεν δοθούν προμήθειες σύντομα θα στερούνται και την φαρμακευτή τους αγωγή (π.χ. διαβήτη κ.λπ).

Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μερικά από τα σκάφη αυτά παρουσιάζουν μηχανικές ή άλλου είδους βλάβες και η παραμονή τους εκτός λιμένα, για περαιτέρω χρονικό διάστημα συνιστά κίνδυνο για την υγεία και ασφάλεια των πληρωμάτων αλλά και των σκαφών.

“Ζητούμε να εξαιρεθούν τα συγκεκριμένα σκάφη από την ισχύουσα απαγόρευση του κατάπλου, και να επιτραπεί η είσοδός τους σε λιμάνια και μαρίνες”, λέει ο ΣΙΤΕΣΑΠ.

“Εναλλακτικά μετά από συνεννόηση με τη διοίκηση της μαρίνας Olympic Marine στο Λαύριο έχουμε προτείνει τον κατάπλου των σκαφών αυτών στην συγκεκριμένη μαρίνα, η οποία θα διαθέσει ειδικό προβλήτα, ο οποίος μπορεί να ασφαλισθεί και κλειδωθεί για να λειτουργήσει ως χώρος απομόνωσης (καραντίνας) των σκαφών.

Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την προφύλαξη από την εξάπλωση του ιού. Η αναλυτική κατάσταση των σκαφών έχει τεθεί ήδη εις γνώση των αρμόδιων υπουργείων”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024