Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠΟΤ: Δέσμη συστάσεων για την ανάκαμψη του τουρισμού από τον COVID-19
Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

ΠΟΤ: Δέσμη συστάσεων για την ανάκαμψη του τουρισμού από τον COVID-19

Σε γενικές γραμμές, ο νέος αυτός οδηγός παρέχει 23 συστάσεις που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δράσης, χωρισμένες σε τρεις βασικές κατηγορίες. Αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές πραγματικότητες κάθε χώρας, καθώς και τον εξελισσόμενο χαρακτήρα της κρίσης, το έγγραφο των συστάσεων θα επικαιροποιείται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) εξέδωσε μια δέσμη συστάσεων που απαιτούν επείγουσα και ισχυρή υποστήριξη για να βοηθήσουν τον διεθνή τομέα όχι μόνο να ανακάμψει από την πρωτοφανή πρόκληση του COVID-19 αλλά να “αναπτυχθεί καλύτερα”. Οι συστάσεις αυτές αποτελούν το πρώτο “προϊόν” της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Κρίση στον Τουρισμό, που δημιουργήθηκε από τον ΠΟΤ, από υψηλόβαθμους εκπροσώπους από το σύνολο του τουριστικού τομέα και από το ευρύτερο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναγνωρίζοντας ότι ο τουρισμός και οι μεταφορές συγκαταλέγονται στους πιο έντονα πληγέντες τομείς, οι συστάσεις έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και τη διεθνή κοινότητα στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κοινωνικοοικονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως είναι η επιδημία του COVID-19.

“Αυτές οι συγκεκριμένες συστάσεις παρέχουν στις χώρες έναν κατάλογο πιθανών μέτρων που θα βοηθήσουν τον τομέα μας να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και να στηρίξει τις εταιρείες που βρίσκονται σε κίνδυνο αυτήν τη στιγμή. Ο μετριασμός των επιπτώσεων στην απασχόληση και τη ρευστότητα, η προστασία των πιο ευάλωτων και η προετοιμασία για ανάκαμψη πρέπει να αποτελούν βασικές μας προτεραιότητες”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili.

Αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές πραγματικότητες κάθε χώρας, καθώς και τον εξελισσόμενο χαρακτήρα της κρίσης, το έγγραφο των συστάσεων θα επικαιροποιείται.

“Δε γνωρίζουμε ακόμη ποιος θα είναι ο πλήρης αντίκτυπος του COVID-19 στον παγκόσμιο τουρισμό. Ωστόσο, πρέπει να υποστηρίξουμε τον τομέα τώρα, ενώ ετοιμάζουμε να επιστρέψει πιο δυναμικά και με μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Τα σχέδια αποκατάστασης και τα προγράμματα για τον τουρισμό θα μεταφραστούν σε θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη” πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.

Οι Συστάσεις για Δράση είναι το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο ενεργειών που οι κυβερνήσεις και οι φορείς του ιδιωτικού τομέα μπορούν να αναλάβουν τώρα και στους δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν. Ο κ. Pololikashvili τόνισε ότι “για να μπορέσει ο τουρισμός να εκπληρώσει τις δυνατότητές του να βοηθήσει τις κοινωνίες και ολόκληρες χώρες να ανακάμψουν από αυτήν την κρίση, η ανταπόκρισή μας πρέπει να είναι γρήγορη, συνεπής, ενωμένη και φιλόδοξη”.

Σε γενικές γραμμές, ο νέος αυτός οδηγός παρέχει 23 συστάσεις που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δράσης, χωρισμένες σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Διαχείριση της κρίσης και μετριασμός του αντίκτυπου: Βασικές συστάσεις αφορούν στη διατήρηση θέσεων εργασίας, την υποστήριξη των αυτοαπασχολούμενων, τη διασφάλιση της ρευστότητας, την προώθηση της ανάπτυξης δεξιοτήτων και την αναθεώρηση των φόρων, των τελών και των κανονισμών που σχετίζονται με τα ταξίδια και τον τουρισμό. Οι συστάσεις αυτές γίνονται εν όψει μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που φαίνεται πιθανή. Λαμβάνοντας υπόψη τον έντονο εργασιακό του χαρακτήρα, ο τουρισμός θα πληγεί πολύ, με εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, ιδίως εκείνες που κατέχουν γυναίκες και νέοι, καθώς και περιθωριοποιημένες ομάδες.
  • Παροχή κινήτρων και επιτάχυνση της ανάκαμψης: Αυτό το σύνολο συστάσεων υπογραμμίζει τη σημασία της παροχής οικονομικών κινήτρων, συμπεριλαμβανομένων ευνοϊκών φορολογικών πολιτικών, την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μόλις το επιτρέψει η έκτακτη ανάγκη λόγω υγείας, την προώθηση της διευκόλυνσης της χορήγησης θεωρήσεων, την ενίσχυση του μάρκετινγκ και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, έτσι ώστε να επιταχυνθει η ανάκαμψη. Οι συστάσεις ζητούν επίσης να τεθεί ο τουρισμός στο επίκεντρο των εθνικών πολιτικών ανάκαμψης και των σχεδίων δράσης.
  • Προετοιμασία για το αύριο: Με έμφαση στη μοναδική ικανότητα του τουρισμού να καθοδηγεί την τοπική και την εθνική ανάπτυξη, οι συστάσεις ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη συμβολή του τομέα στην Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα από τα διδάγματα της τρέχουσας κρίσης. Οι συστάσεις σε αυτήν την κατηγορία καλούν τις κυβερνήσεις και τους παράγοντες του ιδιωτικού τομέα να καταρτήσουν σχέδια ετοιμότητας και να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024