Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) εξέδωσε μια δέσμη συστάσεων που απαιτούν επείγουσα και ισχυρή υποστήριξη για να βοηθήσουν τον διεθνή τομέα όχι μόνο να ανακάμψει από την πρωτοφανή πρόκληση του COVID-19 αλλά να “αναπτυχθεί καλύτερα”. Οι συστάσεις αυτές αποτελούν το πρώτο “προϊόν” της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Κρίση στον Τουρισμό, που δημιουργήθηκε από τον ΠΟΤ, από υψηλόβαθμους εκπροσώπους από το σύνολο του τουριστικού τομέα και από το ευρύτερο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.
Αναγνωρίζοντας ότι ο τουρισμός και οι μεταφορές συγκαταλέγονται στους πιο έντονα πληγέντες τομείς, οι συστάσεις έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και τη διεθνή κοινότητα στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κοινωνικοοικονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως είναι η επιδημία του COVID-19.
“Αυτές οι συγκεκριμένες συστάσεις παρέχουν στις χώρες έναν κατάλογο πιθανών μέτρων που θα βοηθήσουν τον τομέα μας να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και να στηρίξει τις εταιρείες που βρίσκονται σε κίνδυνο αυτήν τη στιγμή. Ο μετριασμός των επιπτώσεων στην απασχόληση και τη ρευστότητα, η προστασία των πιο ευάλωτων και η προετοιμασία για ανάκαμψη πρέπει να αποτελούν βασικές μας προτεραιότητες”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili.
Αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές πραγματικότητες κάθε χώρας, καθώς και τον εξελισσόμενο χαρακτήρα της κρίσης, το έγγραφο των συστάσεων θα επικαιροποιείται.
“Δε γνωρίζουμε ακόμη ποιος θα είναι ο πλήρης αντίκτυπος του COVID-19 στον παγκόσμιο τουρισμό. Ωστόσο, πρέπει να υποστηρίξουμε τον τομέα τώρα, ενώ ετοιμάζουμε να επιστρέψει πιο δυναμικά και με μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Τα σχέδια αποκατάστασης και τα προγράμματα για τον τουρισμό θα μεταφραστούν σε θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη” πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.
Οι Συστάσεις για Δράση είναι το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο ενεργειών που οι κυβερνήσεις και οι φορείς του ιδιωτικού τομέα μπορούν να αναλάβουν τώρα και στους δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν. Ο κ. Pololikashvili τόνισε ότι “για να μπορέσει ο τουρισμός να εκπληρώσει τις δυνατότητές του να βοηθήσει τις κοινωνίες και ολόκληρες χώρες να ανακάμψουν από αυτήν την κρίση, η ανταπόκρισή μας πρέπει να είναι γρήγορη, συνεπής, ενωμένη και φιλόδοξη”.
Σε γενικές γραμμές, ο νέος αυτός οδηγός παρέχει 23 συστάσεις που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δράσης, χωρισμένες σε τρεις βασικές κατηγορίες: