Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαACI Europe: Απώλεια 873 εκατ. επιβατών για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια το 2020
Αερομεταφορές

ACI Europe: Απώλεια 873 εκατ. επιβατών για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια το 2020

Καταγράφηκε απώλεια 106 εκατ. επιβατών μόνο μέσα στον Μάρτιο στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Οι προβλέψεις δείχνουν απώλεια 873 εκατ. επιβατών το 2020, που αντιπροσωπεύει μείωση 35% σε μια χρονιά, που προβλεπόταν αύξηση του αριθμού των επιβατών κατά 2,3%.

Καθώς οι οικονομίες της Ευρώπης βρίσκονται σε παύση τις τελευταίες εβδομάδες, το ίδιο ισχύει και για το ευρωπαϊκό δίκτυο αερολιμένων. Οι περιορισμοί στα ταξίδια και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις καθώς και η καθήλωση του μεγαλύτερου μέρους του στόλου των αεροπορικών εταιρειών έχουν οδηγήσει σε πτώση των επιβατών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 59,5% κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, φτάνοντας σε μείωση κατά 21% της επιβατικής κίνησης το α’ τρίμηνο του 2020. Παρ’όλα αυτά, ενώ οι αερολιμένες της Ευρώπης διαχειρίστηκαν 5.120.000 επιβάτες την 1η Μαρτίου (-11,7% σε σύγκριση με την ίδια μέρα το 2019), ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε μόλις 174.000 την 31η Μαρτίου (-97,1% σε σύγκριση με την ίδια ημέρα το 2019).

Ο γενικός διευθυντής της ACI Europe, Olivier Jankovec, δήλωσε: “Αυτό που συμβαίνει δε μοιάζει με τίποτα που έχουμε δει πριν. Στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια  χρειάστηκαν 12 μήνες το 2009 για να χάσουν 100 εκατ. επιβάτες. Με τον COVID-19, χρειάστηκαν μόλις 31 ημέρες -τον Μάρτιο- για τον ίδιο όγκο επιβατών – και περισσότερους ακόμη”.

Και πρόσθεσε: “Με τις πτήσεις επαναπατρισμού, που φέρνουν πίσω τους Ευρωπαίους στις χώρες καταγωγής τους, να ολοκληρώνονται, αυτό που μένει τώρα είναι ο περιορισμός ουσιαστικά στην κίνηση φορτίου, καθώς και στις υγειονομικές και άλλες αεροπορικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ενώ 93 αεροδρόμια έχουν ήδη κλείσει -κυρίως δευτερεύοντα και μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια- περισσότερο από το 80% των ευρωπαϊκών αερολιμένων παραμένουν ανοιχτοί στην εμπορική εναέρια κυκλοφορία”.

Η ACI Europe αναθεώρησε περαιτέρω τις προβλέψεις της όσον αφορά στον αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19 στους αερομεταφορείς της Ευρώπης. Εκτός από το γεγονός ότι αντανακλούν τα πραγματικά στοιχεία για τον Μάρτιο, η αναθεώρηση των προβλέψεων οφείλεται επίσης σε υποβαθμισμένες προσδοκίες όσον αφορά στη διάρκεια των απαγορεύσεων κυκλοφορίας και των περιορισμών στις αερομεταφορές – συμπεριλαμβανομένων των χθεσινών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ΕΕ για παράταση των τωρινών περιορισμών για μη απαραίτητα ταξίδια έως τις 15 Μαΐου. Αυτές οι προβλέψεις δείχνουν τώρα:

  • Μια απώλεια 873 εκατ. επιβατών για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια το 2020, που αντιπροσωπεύει μείωση 35% σε μια χρονιά, που προβλεπόταν αύξηση του αριθμού των επιβατών κατά 2,3%.
  • Σε οικονομικούς όρους, απώλεια 23 δισ. ευρώ σε έσοδα, που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 41% σε σύγκριση με το σενάριο “business-as-usual”.

Σχολιάζοντας τη χρηματοοικονομική πρόκληση της κατάστασης, ο κ. Jankovec δήλωσε: “Προς το παρόν, αυτό που χρειάζονται τα αεροδρόμια για να ανταπεξέλθουν είναι ουσιαστικά, προσωρινά προγράμματα ανεργίας – αν και όχι από όλες τις χώρες. Αυτό φυσικά είναι πολύ ευπρόσδεκτο, καθώς τα προγράμματα αυτά βοηθούν τους αερολιμένες να μειώσουν το κόστος τους, διατηρώντας ταυτόχρονα το εργατικό τους δυναμικό. Ωστόσο, τα αεροδρόμια θα χρειαστούν αυτά τα προγράμματα να παραταθούν όσο αυτό είναι απαραίτητο – και χρειάζονται επίσης επείγουσα ευελιξία σε μια σειρά κανονιστικών μέτρων της ΕΕ που μπορούν να τα βοηθήσουν να μειώσουν περαιτέρω τα κόστη τους”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024