Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Προορισμός

Ο COVID-19 προκαλεί την αναβολή του νέου τουριστικού φόρου στη Βενετία

Βίκυ Καραντζαβέλου - 09 April 2020, 12:30

Οι ημερήσιοι επισκέπτες για να επισκεφθούν την πόλη αναμενόταν να πληρώσουν χρέωση για την είσοδό τους με κόστος που ξεκινούσε στα 3 ευρώ σε μια ήσυχη μέρα, αλλά να φτάνει και τα 10 ευρώ για τις μέρες με την περισσότερη κινηση. Αναβολή του εγχώριου φόρου διανυκτέρευσης λόγω της κρίσης έχει ζητήσει και ο ΣΕΤΕ.


Ο δήμαρχος της Βενετίας, Luigi Brugnaro, ανακοίνωσε ότι η πόλη θα αναβάλει την εφαρμογή του νέου τουριστικού φόρου για ένα χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι το νέο τέλος εισόδου (έως και 10 ευρώ) επρόκειτο να εισάχθεί από την 1η Ιουλίου 2020.

Η ιταλική πόλη αντιμετωπίζει καιρό τώρα το φαινόμενο του “overtourism” και είναι συνεχώς πλημμυρισμένη από τουρίστες. Για το λόγο αυτό είχε επίσης εφαρμόσει απαγόρευση και στα κρουαζιερόπλοια.

Πέρυσι ο δήμαρχος ανακοίνωσε μια νέα εισφορά για την πόλη, με στόχο να μειώσει τον αριθμό των επισκεπτών και να καταστήσει την πόλη πιο ”βιώσιμη για τους κατοίκους”.

Ο νέος φόρος αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ το Μάιο του 2019, αλλά αργότερα αναβλήθηκε για την 1η Ιουλίου 2020. Κατόπιν αναβλήθηκε και πάλι για την 1η Ιουλίου 2021, καθώς η Ιταλία υποφέρει από την πίεση της πανδημίας του COVID-19.

Οι ημερήσιοι επισκέπτες για να επισκεφθούν την πόλη αναμενόταν να πληρώσουν μια χρέωση για την είσοδό τους με κόστος που ξεκινούσε στα 3 ευρώ σε μια ήσυχη μέρα, αλλά να φτάνει και τα 10 ευρώ για τις μέρες με την περισσότερη κινηση.

Οι επισκέπτες με διανυκτέρευση εξαιρούνται, καθώς πληρώνουν ξεχωριστό ξενοδοχειακό φόρο.

Η πόλη θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την οικονομική της καταστροφή, καθώς η Ιταλία εξακολουθούσε να είναι σε lockdown και υπήρχε γενική αβεβαιότητα. Για αυτό και ο δήμαρχος της Βενετίας θεώρησε ότι θα ήταν “άσχημο” να εισαγάγει τώρα τον φόρο.

Ο τουρισμός είναι προς το παρόν στο μηδέν και θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να επανέλθει η Βενετία, καθώς αυτή τη στιγμή είναι μια πόλη-φάντασμα.

Όσον αφορά στην ελληνική αγορά, και ο ΣΕΤΕ έχει ζητήσει ήδη προσωρινή κατάργηση του Φόρου Διανυκτέρευσης λόγω των καταστάσεων. Σε πρόσφατη διαδικτυακή συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Ρέτσος ανάφερθηκε στην ανάγκη παύσης της επιβολής του Φόρου Διανυκτέρευσης για όσο διάστημα η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 και οι ελληνικές τουριστικές επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόβλήματα ρευστότητας. Αλλά και με τη λήξη της κρίσης θεωρεί ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση του συγκεκριμένου φορολογικού μέτρου είτε με μείωση του ποσοστού είτε με οριστική κατάργησή του.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top