Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΗ γεύση της μαστίχας Χίου στη σύγχρονη γαστρονομία

Η γεύση της μαστίχας Χίου στη σύγχρονη γαστρονομία

Mια ιδιαίτερα πρωτότυπη εκδήλωση με κεντρικό άξονα το πολύτιμο αγαθό του νησιού και της χώρας, τη μαστίχα, διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη διεθνή έκθεση […]

Mια ιδιαίτερα πρωτότυπη εκδήλωση με κεντρικό άξονα το πολύτιμο αγαθό του νησιού και της χώρας, τη μαστίχα, διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίο<.>υ στο πλαίσιο της<...> συμμετοχής της στη διεθνή έκθεση "Τουριστικό Πανόραμα<.> 2002", που διοργανώνει ο Όμιλος Καλοφωλιά στο χώρο του ΟΛΠ στον Πειραιά.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης, διοργανώθηκε και ο 1ος Διαγωνισμός Μαγειρικής Τέχνης με θέμα: "Η γεύση της μαστίχας Χίου στη σύγχρονη γαστρονομία".

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με κύριο στόχο την προβολή της μαστίχας αλλά και την ανάδειξη των νέων μαγείρων – μαθητών των δημόσιων και ιδιωτικών σχολών Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστικής που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό.
Η επιλογή της μαστίχας Χίου ως θέματος του 1ου Διαγωνισμού δεν ήταν τυχαία αφού το φυσικό αυτό προιόν , δώρο της φύσης στη χιώτικη γη και οικονομία αποτελεί και το μοναδικό μονοπώλιο της Ελλάδας – με το οποίο μπορεί να αποδείξει και να αναδείξει τη μοναδικότητά της στη παγκόσμια γαστρονομία.

Αυτό τόνισε και ο Νομάρχης Χίου Γιάννης Γαϊσίδης επισημαίνοντας πως η μαστίχα και η χρήση της στη γαστρονομία αποτελούν "διαβατήριο" της Χίου αλλά και της χώρας στη διεθνή σκηνή, στο πλαίσιο της προβολής της εθνικής μας ταυτότητας.

Στην εκδήλωση παρέστη ο πρόεδρος του ΕΟΤ Ι. Πατέλλης, ο οποίος, σε χαιρετισμό του, τόνισε ότι ο ΕΟΤ στο πλαίσιο της προβολής της ελληνικής γαστρονομίας – ως τουριστικό προϊόν της χώρας – θα προστατέψει και θα προβάλλει και τη μαστίχα, τη δουλειά των Ελλήνων Αρχιμαγείρων, αλλά και γενικότερα την εξειδίκευση στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στην αξία καταγραφής των παραδοσιακών συνταγών.

Ο κος Πατέλλης εξήρε τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών και επεσήμανε την υποστήριξη του ΕΟΤ στη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Ο κ. Κ. Γαννιάρης, Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, αναφέρθηκε στα 63 χρόνια προσφοράς των Χιωτών Μαστιχοπαραγωγών και στη προσπάθεια ανάδειξης και τεκμηρίωσης των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της μαστίχας. Όπως είπε ο κος Γιάνναρης, τη δεκαετία 1990-2000 υπερδιαπλασιάστηκε η παραγωγή και οι πωλήσεις της μαστίχας, αυξήθηκε κατά 320% το εισόδημα των παραγωγών, η ετήσια εισροή συναλλάγματος φθάνει τα 5 εκατ. δολάρια, ο ετήσιος κύκλος εργασιών φθάνει τα 5 δις δρχ., έχει πραγματοποιηθεί δυναμική είσοδος στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Άπω Ανατολής και η όλη δραστηριότητα συγκαταλέγεται πλέον στις μεγάλες, κερδοφόρες και πολλά υποσχόμενες για τη χώρα. Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου συνεργάζεται με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού αλλά αλλά και με τη φαρμακευτική βιομηχανία και θα διατεθούν πάνω 0,5 εκατομμύρια € μέχρι το 2006 για το σκοπό αυτό.

Ο κ. Α. Σκούρας, Chef του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τόνισε τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στη προβολή της ελληνικής κουζίνας διεθνώς. Όπως είπε ο κος Σκούρας, απαιτείται η δημιουργία νέων ελλήνικών πιάτων που θα επεκτείνουν τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία με βάση τα παραδοσιακά υλικά, (όπως η μαστίχα) και συνταγές.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Chef's Club και Executive Chef του Astir Pallas, κ. Α. Τόλης – ο οποίος τόνισε τη σημασία της διάσωσης της ελληνικής κουζίνας, την προώθηση των ελληνικών προιόντων και την αναβάθμιση του έλληνα επαγγελματία μάγειρα – και οι κυρίες Μυρσίνη Λαμπράκη, συγγραφέας και Σούλα Μπόζη, ερευνήτρια λαογραφίας – συγγραφέας, οι οποίες αναφέρθηκαν στην ιστορία της μαστίχας.

Ακολούθησε προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ για τη καλλιέργεια και τη χρήση της μαστίχας και η εκδήλωση έκλεισε με απονομή βραβείων και αναμνηστικών στους νικητές και τους διαγωνιζόμενους, γευστική δοκιμή των μενού και δεξίωση με εδέσματα και ποτά -με γεύση μαστίχας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024