Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουρισμός και οικονομία

Paul Thomsen (ΔΝΤ): 'Η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά την εξάρτησή της από τον τουρισμό'

Τατιάνα Ρόκου - 15 Απρίλιος 2020, 13:51

Για την Ελλάδα το 2021, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,1%, ένα νούμερο ελαφρά πιο αυξημένο από το 4,7% του μέσου όρου της Ευρωζωνης.


Η εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό θα της στοιχίσει ακριβά, καθώς θα χτυπηθεί ιδιαίτερα σκληρά από την ύφεση, εκτίμησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Paul Thomsen.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας στη χώρα μας θα είναι πιο έντονος σε σχέση με άλλες χώρες, καθώς τομείς βασικοί για το ΑΕΠ, δέχονται σημαντικότατες πιέσεις.

Σύμφωνα με τον Thomsen, η Ελλάδα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, ενώ υπάρχει και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Έτσι, οι τράπεζες θα δυσκολευθούν να στηρίξουν την ανάκαμψη. Για το χρέος της χώρας μας, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα.

“Η Ελλάδα ξεκινούσε να βλέπει του καρπούς των προσπαθειών της και ένα αναπτυξιακό μομέντουμ πριν την κρίση του κορωνοϊού” τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω διαδικτύου.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, τη Μεγάλη Δευτέρα, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει στο 10% και η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 22,3%, στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Τις προβλέψεις αυτές δε συμμερίζεται ωστόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.  Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο 5-10%, προσθέτοντας ότι “πάρα πολλές φορές στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του και για την ανεργία και για την ανάπτυξη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα”.

Για την Ελλάδα το 2021, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,1%, ένα νούμερο ελαφρά πιο αυξημένο από το 4,7% του μέσου όρου της Ευρωζωνης.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top