Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠρωταγωνιστής ο τουρισμός για τα Δωδεκάνησα

Πρωταγωνιστής ο τουρισμός για τα Δωδεκάνησα

Στις δυνατότητες περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης των Δωδεκανησιακών προορισμών, στην άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των μεγαλύτερων και μικρότερων νησιών της περιοχής καθώς και στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και […]

Στις δυνατότητες περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης των Δωδεκανησιακών προορισμών, στην άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των μεγαλύτερων και μικρότερων νησιών της<...> περιοχής καθώς και στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες τους, με κυριότερο αυτό των ανεπαρκών ακτοπλοϊκών και λοιπών συγκοινωνιακών συνδέσεων, αναφέρθηκαν εκτενώς παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του τουριστικού κόσμου του Νομού Δωδεκανήσου, της τιμώμενης περιοχής, φέτος, στην έκθεση "Τουριστικό Πανόραμα<.> 2002".

Σε σχετική συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου στο χώρο της έκθεσης, στον ΟΛΠ, συμμετείχαν ο Νομάρχης Δωδεκανήσου, Σ. Καραγιαννίδης, η Νομάρχης Πειραιά Μ. Σορώτου-Τσανάκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Β. Μηναίδης, ο πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Οργανισμού Τουρισμού Α. Καμπουρόπουλος, ο Δήμαρχος Δικαίου κ. Διακουμάκης και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κα Μ. Κυπραίου. Στην συνέντευξη παρίσταντο επίσης, οι Δήμαρχοι Καλύμνου, Καρπάθου, Λειψών, Λέρου, Νίσυρου και Πάτμου, Νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο διευθυντής της ΠΡΟΤΟΥΡ, Χ. Παλογιαννίδης, καθώς και πολλοί επιχειρηματίες και παράγοντες του Νομού.

Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει για την ανάπτυξη και την οικονομία της περιοχής ο τομέας Τουρισμού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι συνεισφέρει περίπου το 75% του Εγχώριου Προϊόντος, το 2,2% του συνολικού ΑΕΠ, ποσοστό που αποτελεί την 6η μεγαλύτερη συμμετοχή περιοχής σε πανελλαδικό επίπεδο. Από άποψη τουριστικών μεγεθών, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι τα Δωδεκάνησα<.>, τη διετία 2000-2001 έχουν 3,6 εκατομμύρια αφίξεις και 16,4 εκατ. διανυκτερεύσεις, κατά μέσο όρο το χρόνο.

"Τα Δωδεκάνησα", ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, "αποτελούν τον πρώτο διεθνή προορισμό της χώρας, τόσο από άποψη φιλοξενίας επισκεπτών όσο και από άποψη τουριστικής πυκνότητας, αφού σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 8 ξενοδοχειακοί πελάτες, 0,9 ξενοδοχειακές κλίνες και 76 διανυκτερεύσεις".

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού που προωθούνται σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έθιξε το σοβαρό πρόβλημα της συγκοινωνιακής διασύνδεσης των νησιών, τόσο με την ενδοχώρα όσο και μεταξύ τους και τόνισε ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την άμβλυνση των ενδο-νησιωτικών ανισοτήτων, κυρίως ως προς τις υποδομές και την τουριστική κίνηση.

Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργοποίηση του Δωδεκανησιακού Οργανισμού Τουρισμού (ΔΟΤ), μέσω του οποίου δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα αντιμετώπισης του θέματος της τουριστικής προβολής και διαφήμισης σε επίπεδο Νομού.

Η Νομάρχης Πειραιά, κα Σορώτου- Τσανάκη, η οποία κατάγεται από τα Δωδεκάνησα επισήμανε ότι οι δυσκολίες στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών είναι τεράστιες και προειδοποίησε ότι η κατάσταση τείνει να επιδεινωθεί ενώ, αναφερόμενη στην τουριστική ανάπτυξη των μικρότερων νησιών της περιοχής, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διατήρησης του παραδοσιακού τους χρώματος και των μοναδικών πολιτισμικών και φυσικών χαρακτηριστικών που διαθέτουν.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Βασίλης Μηναίδης, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία του εσωτερικού τουρισμού και του Έλληνα τουρίστα για τα Δωδεκάνησα και εξήρε την "επίπονη και αγωνιώδη", όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια του Ομίλου Καλοφωλιά και της έκθεσης "Τουριστικό Πανόραμα", να φέρνουν κάθε χρόνο το ευρύτερο κοινό του λεκανοπεδίου της Αττικής, σε επαφή και γνωριμία, με τις περιοχές και τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, που δεν έχουν πάντα αυτή τη δυνατότητα και που δεν μπορούν να στηρίζονται στο κράτος για την προσέγγιση αυτή.

"Βλέπουμε, όμως", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μηναίδης, "ότι μία τόσο σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία διευκολύνει σημαντικά όλους μας, επιχειρήσεις και κοινό, δυσχεραίνεται και αυτή, από τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές, όπως η ύπαρξη κάποιου μεγάλου σύγχρονου συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου".

Ο κ. Μηναίδης τόνισε ότι οι Έλληνες είναι η τρίτη "δύναμη" σε αφίξεις, στην αγορά της Δωδεκανήσου, μετά τους Γερμανούς και τους Βρετανούς και έθιξε και αυτός το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων.

Ανακοίνωσε, τέλος, το ειδικό πρόγραμμα προσφορών και εκπτώσεων για τους Έλληνες που θα θελήσουν να επισκεφθούν τα Δωδεκάνησα, το οποίο αφορά, για την τρέχουσα περίοδο, εκπτώσεις 15%-20%.

Τις προσπάθειες και τις ενέργειες που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της Κω, στη διεθνή και στην εσωτερική τουριστική αγορά, παρουσίασαν, από την πλευρά τους, ο Δήμαρχος Δικαίου κ. Διακουμάκης και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κα Κυπραίου.

Ο Δήμαρχος Δικαίου αναφέρθηκε στις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο βασικών και γενικών υποδομών στο νησί και επισήμανε, ότι το επίπεδο αυτό σε συνδυασμό με το επίσης άριστο επίπεδο των ξενοδοχειακών υποδομών, καθιστούν την Κω προορισμό ικανό να υποδεχθεί τουρισμό υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών. Ο κ. Διακουμάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ενιαίο φορέα τουρισμού Κω-Νίσυρου και στις δραστηριότητες που αυτός αναπτύσσει.

Η κα Κυπραίου επισήμανε ότι η Κως έχει την μεγαλύτερη αναλογία κατοίκων ανά κλίνη και ανέφερε ότι η φετινή τουριστική περίοδος, με τις έντονες διακυμάνσεις που εμφανίζει η τουριστική κίνηση, θα είναι μία "χρονιά για γερά νεύρα".

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων έθεσε το θέμα της ανάγκης συγκοινωνιακής διασύνδεσης της Κω και των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου, με τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και με το Νότο, πρωτίστως την Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγιναν παρεμβάσεις από τους παριστάμενους Δημάρχους της Καλύμνου, των Λειψών, της Καρπάθου, της Πάτμου και της Λέρου, οι οποίοι, σκιαγράφησαν, μεταξύ άλλων, τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και οι κάτοικοί τους κυρίως στον τομέα των συγκοινωνιών και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και αναφέρθηκαν στα βασικά φυσικά και ειδικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το τουριστικό προϊόν τους.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024