Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΤουρισμός και πανδημία: οι Ευρωβουλευτές ζητούν ξεκάθαρο σχέδιο δράσης
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τουρισμός και πανδημία: οι Ευρωβουλευτές ζητούν ξεκάθαρο σχέδιο δράσης

Κάλεσμα για σχέδιο ανάκαμψης και εκτεταμένη χρηματοδότηση από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Απαιτείται σαφήνεια σχετικά με πιθανούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Η Eπιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τον τομέα του τουρισμού που πλήττεται από την κρίση.

Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισαν εκ νέου, κατά τη συζήτηση με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, ότι ο τομέας του τουρισμού χρειάζεται περισσότερη στήριξη εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 μέσω συγκεκριμένων μέτρων, χρηματοδότησης, ενισχυμένου συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενός στοχευμένου σχεδίου εξόδου από την κρίση. Το αίτημα για την κατάρτιση σχεδίου ανάκαμψης και στοχευμένης στρατηγικής στηρίχθηκε από ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα.

Προστασία του τουριστικού τομέα
Ο επίτροπος Breton αναγνώρισε ότι ο τουρισμός ήταν ο πρώτος τομέας της οικονομίας που έπληξε ο κορονοϊός και είναι πιθανό να αποτελέσει και τον τελευταίο που θα ανακάμψει από την κρίση. “Πρέπει να δώσουμε σθεναρή απάντηση”, εξήγησε ο επίτροπος. “Ο τουρισμός είναι προτεραιότητά μας και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους υπάρχοντες πόρους”.

Πέραν της παροχής ασφάλειας μέσω της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, ο επίτροπος είπε ότι θα πρέπει να γίνει εκτεταμένη χρήση των κονδυλίων από τα μακροπρόθεσμα πακέτα για την ανάκαμψη στον τομέα του τουρισμού, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027). Στηρίζει την ιδέα της θέσπισης ειδικής κατηγορίας στον προϋπολογισμό “με το απαραίτητο βάθος και ισχύ που χρειαζόμαστε για να βγει ο τομέας από την κρίση”.

Ο επίτροπος πρόσθεσε επίσης ότι ο απώτατος στόχος είναι να μεταρρυθμιστεί και να αναπροσαρμοστεί ριζικά ο τουρισμός, προτείνοντας να πραγματοποιηθεί μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τον Τουρισμό με θέμα το βιώσιμο τουρισμό το προσεχές φθινόπωρο.

Ξεκάθαρο τοπίο για τους περιορισμούς πριν την καλοκαιρινή περίοδο
Αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν επιπλέον περισσότερη σαφήνεια όσον αφορά τους περιορισμούς στα ταξίδια και τις μετακινήσεις για τους προσεχείς μήνες, συμπεριλαμβανομένων των όποιων πιθανών απαγορεύσεων ή περιορισμών σχετικά με τη χρήση των παραλιών λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο επίτροπος εξήγησε ότι θα χρειαστούν επαρκείς διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών πριν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί και πρόσθεσε ότι η δουλειά για τη διευκόλυνση των μεταφορών συνεχίζεται με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν το καλοκαίρι.

Σχετικά με ερωτήματα που αφορούν τα δικαιώματα των επιβατών και τη χρήση “voucher” από τις εταιρείες μετά τις ακυρώσεις πτήσεων, ο επίτροπος διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι οι επιβάτες συνεχίζουν να προστατεύονται και ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ ήδη στηρίζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις παρέχοντας ρευστότητα, μεταξύ άλλων και για την κάλυψη των απαιτήσεων των επιβατών για την επιστροφή των χρημάτων τους.

Σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που του απηύθυνε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά τη χθεσινή συζήτηση, κα Έλενα Κουντουρά, o κ. Breton:

  • Δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει το αίτημα για τη θέσπιση ξεχωριστής γραμμής για τον τουρισμό, στον προϋπολογισμό της ΕΕ, στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.
  • Ανακοίνωσε ότι η πρόταση της κας Κουντουρά για τη σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό θα συζητηθεί στη Σύνοδο των Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ στις 27 Απριλίου. Πρόκειται για την πρόταση που είχε καταθέσει η κυρία Κουντουρά, ως συντονίστρια της GUE/NGL στην Επιτροπή ΤΡΑΝ και ως εισηγήτρια της ευρωομάδας της και υιοθετήθηκε στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Thomas Cook τον Οκτώβριο του 2019.
  • Απάντησε ότι το 20% του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ από την πανδημία θα κατευθυνθεί στη στήριξη του τουρισμού (το επικείμενο νέο Σχέδιο Μάρσαλ της Κομισιόν για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών).
  • Συνέστησε ως αναγκαία την ύπαρξη κρατικών εγγυήσεων στο voucher από τα κράτη-μέλη, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών αλλά και τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Η κα Κουντουρά ζήτησε επίσης από τον κ. Breton να εξασφαλιστεί η γενναία στήριξη των κρατών-μελών -αναφέροντας χαρακτηριστικά την Ελλάδα-, των οποίων ο τουριστικός τους τομέας επιβάλλεται να αποκτήσει τα αναγκαία κεφάλαια και τη χρηματοδότηση για να επιβιώσει.

Στην παρέμβασή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζήτησε να υπάρξουν ευρωπαϊκές πολιτικές και στρατηγικός συντονισμός από το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί οριζόντια η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η επιβίωση του τουριστικού κλάδου.

Ενώ για το σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει η Κομισιόν, τόνισε ότι πρέπει να υποστηρίξει  τον τουριστικό τομέα συνολικά, και όχι μόνο να  περιοριστεί στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για επιχειρήσεις  που έχουν ήδη  πρόσβαση στα υπάρχοντα προγράμματα και εργαλεία της κάθε χώρας.

Ο κ. Breton επισήμανε ότι ο τουρισμός είναι προτεραιότητα στο χαρτοφυλάκιό του στην ΕΕ και διαβεβαίωσε την κα Κουντουρά ότι θα υπάρξει ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών στη χρηματοδότηση για την στήριξη του τουρισμού.

Πέραν του σχεδίου δράσης για την άμεση στήριξη  του κλάδου το επόμενο διάστημα, ο Επίτροπος ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί πανευρωπαϊκή Σύνοδος για τον Τουρισμό που προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο 2020.

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της Ειδικής Ομάδας για τον Τουρισμό και της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν την Επιτροπή να υποβάλει σχέδιο διάσωσης του τουρισμού, το οποίο να διασφαλίζει την παροχή έγκαιρης στήριξης για τον τομέα των μεταφορών και του τουρισμού από τις εθνικές αρχές και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εθνικών σχεδίων αποζημίωσης και χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και τη θέσπιση μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων για αυτό τον τομέα της οικονομίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε στο ψήφισμά του για τη συντονισμένη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και των συνεπειών της ότι οι μεταφορές και ο τουρισμός έχουν υποστεί βαριά πλήγματα και πρότεινε τη θέσπιση ενός μηχανισμού πρόληψης και διαχείρισης σε επίπεδο ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων, τη στήριξη των επιχειρήσεων και την ασφάλεια των επιβατών.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024