Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΣτα 768 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών της Accor για το α' τρίμηνο του 2020
Ξενοδοχία

Στα 768 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών της Accor για το α' τρίμηνο του 2020

Μείωση 15,8% σε like-for-like επίπεδο. Βιώσιμη οργανωτική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου του ομίλου με το άνοιγμα 8.000 δωματίων.

Τα ενοποιημένα έσοδα του α’ τριμήνου του 2020 για τον Όμιλο Accor ανήλθαν σε 768 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 17,0% σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία και 15,8% σε like-for-like επίπεδο.

Το RevPAR μειώθηκε κατά 25,4%, αντικατοπτρίζοντας την απότομη επιδείνωση στον κλάδο, η οποία συνδέεται με την παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας του Covid-19, αρχικά στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (-33,7%) και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές όπως π.χ. στην Ευρώπη (-23,2%) και τη Βόρεια Αμερική (-22,2%).

Οι αλλαγές στην ενοποίηση (εξαγορές και πωλήσεις) είχαν αρνητικό αντίκτυπο -7 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πώλησης των μισθωμένων ξενοδοχείων Movenpick.

Οι συναλλαγματικές διαφορές επέδρασαν αρνητικά κατά 4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του δολαρίου Αυστραλίας (-4,2%) το οποίο αντισταθμίστηκε από το δολάριο Ηνωμένων Πολιτειών (+ 3,0%).

Κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2020, η Accor άνοιξε 58 ξενοδοχεία με ένα σύνολο 8.000 δωματίων, ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο δεδομένων των συνθηκών. Στο τέλος Μαρτίου 2020, ο Όμιλος είχε ένα χαρτοφυλάκιο 746.903 δωματίων (5.085 ξενοδοχεία) και 208.000 δωμάτια (1.202 ξενοδοχεία) στο pipeline, εκ των οποίων το 76% σε αναδυόμενες αγορές.

Από τις 22 Απριλίου 2020, το 62% των ξενοδοχείων του Ομίλου, δηλαδή πάνω από 3.100 μονάδες, είναι κλειστά.

Ο Sebastien Bazin, πρόεδρος και CEO της Accor, δήλωσε: “Όλος ο πλανήτης έχει βρεθεί αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση, η οποία έχει τεράστιες και μοναδικές επιπτώσεις στη βιομηχανία του τουρισμού. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ξενοδοχείων μας είναι επί του παρόντος κλειστά και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη και όλων εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της “μάχης” κατά του κορονοϊού Covid-19. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσπάθειες των στελεχών μας και των ιδιοκτητών των ξενοδοχείων που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Accor έχουν υπάρξει εξαιρετικές. Σήμερα η πρόκληση είναι διπλή: να διαχειριστούμε την κρίση και να προετοιμαστούμε για την ανάκαμψη.

Ο Όμιλος έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση από θέση ισχύος και λαμβάνουμε δυναμικά μέτρα ώστε να προσαρμόσουμε τον οργανισμό μας. Χάρη στον πρόσφατο μετασχηματισμό της, η Accor επωφελείται από έναν ισχυρό ισολογισμό που τα επόμενα τρίμηνα θα της επιτρέψει να απορροφήσει τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης. Ταυτόχρονα, ετοιμαζόμαστε για την ανάκαμψη σε συνεργασία με τις αρχές και τους επιχειρηματικούς φορείς των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, έτσι ώστε ο Όμιλος να είναι σωστά τοποθετημένος ώστε να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό”.

Μείωση κύκλου εργασιών
Ο Όμιλος κατέγραψε πωλήσεις 768 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020, μειωμένες κατά 15,8% σε like-for-like επίπεδο. Αυτή η μείωση έφτασε το 17,5% για το τμήμα Hotel Services και 13,0% για το τμήμα Hotel Assets. Τα έσοδα στον τομέα New Businesses μειώθηκαν κατά 13,8% σε like-for-like επίπεδο.

Hotel Services
Ο κύκλος εργασιών στο segment Hotel Services, στο οποίο εντάσσονται 5.085 ξενοδοχεία (746.903 δωμάτια) βάσει συμβολαίων franchise και management, στο τέλος Μαρτίου 2020, ανήλθε σε 540 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 17,5% σε like-for-like επίπεδο. Αυτή η μείωση αντικατοπτρίζει την ταχεία επιδείνωση του RevPAR λόγω της επίδρασης του Covid-19.

Το Management & Franchise (M&F) κατέγραψε μείωση 34,9% στον κύκλο εργασιών, με την απόδοση να επηρεάζεται από τη σταδιακή εξάπλωση του ιού σε διάφορες περιοχές.

Το ενοποιημένο RevPAR του Ομίλου μειώθηκε συνολικά κατά 25,4% το τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένης πτώσης 62,6% μόνο τον Μάρτιο, έπειτα από αύξηση 2,0% τον Ιανουάριο και πτώση 10,2% τον Φεβρουάριο. Η επίδραση του RevPAR στον κύκλο εργασιών του M&F ενισχύεται από τη σημαντική μείωση των μπόνους κινήτρων με βάση το ακαθάριστο λειτουργικό κέρδος των ξενοδοχείων.

Τα έσοδα στο M&F μειώθηκαν κατά 31,2% σε like-for-like επίπεδο στην Ευρώπη, αντικατοπτρίζοντας μια επιδείνωση κατά 23,2% στο RevPAR.

  • Στη Γαλλία, το RevPAR μειώθηκε κατά 22,4% το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το Παρίσι και οι περιφερειακές του πόλεις σημείωσαν παρόμοιες πτώσεις κατά 22,3% και 22,4%, αντίστοιχα. Το lockdown που εφαρμόστηκε από τις 17 Μαρτίου οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο άνω του 75% των ξενοδοχείων της Accor στη Γαλλία.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πτώση του RevPAR ήταν 22,1%. Το Λονδίνο επηρεάστηκε περισσότερο από την περιφέρεια με μείωση RevPAR 23,9% έναντι 19,7% Τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν κλείσει από τις 25 Μαρτίου.
  • Στη Γερμανία, όπου εφαρμόστηκαν μέτρα στις 22 Μαρτίου, ο αντίκτυπος στο RevPAR ήταν παρόμοιος, αντικατοπτρίζοντας μια πτώση 24,5% για το τρίμηνο.
  • Η Ισπανία, η οποία μπήκε σε lockdown στις 14 Μαρτίου, κατέγραψε μείωση 29% στο RevPAR το πρώτο τρίμηνο.

Στην περιοχή της  Ασίας και του Ειρηνικού, το RevPAR μειώθηκε κατά 33,7%, αντανακλώντας την επιδείνωση που ξεκίνησε ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι στην Ευρώπη.

  • Στην Κίνα, το RevPAR μειώθηκε κατά 67,7% το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το επίκεντρο της πανδημίας εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον Covid-19, ωστόσο τα πρώτα σημάδια βελτίωσης είναι ορατά μέσω της ανάκαμψης στα ποσοστά πληρότητας και στις υπηρεσίες εστίασης. Οι μέσες τιμές παραμένουν χαμηλές, καθώς τα δωμάτια χρησιμοποιούνται κυρίως από ιατρικό προσωπικό ή για μέτρα καραντίνας.
  • Στην Αυστραλία, όπου ο Covid-19 είχε πιο περιορισμένο αντίκτυπο, η μείωση του RevPAR ήταν λιγότερο έντονη, στο 18,2%. Αυτή η μείωση μετριάστηκε επίσης από τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται για καραντίνα, τα οποία είχαν θετικό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στο RevPAR.

Στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, το RevPAR μειώθηκε κατά 21,4%. Η τάση ήταν παρόμοια με την Ευρώπη λόγω του κλεισίματος των ιερών πόλεων από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το RevPAR στη Βόρεια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική επηρεάστηκε από το κλείσιμο πολλών ξενοδοχείων από τα μέσα Μαρτίου λόγω της πανδημίας Covid-19 και μειώθηκε κατά 22,2%.

Τέλος, η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί πιο ανθεκτική στη Νότια Αμερική, με πτώση RevPAR 11,2%. Ωστόσο, αυτή η ανθεκτικότητα αντικατοπτρίζει την χρονική υστέρηση στην εξάπλωση της πανδημίας.

Η ανάπτυξη του Ομίλου συνεχίζεται, ωστόσο, με ταχύ ρυθμό. Το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Accor άνοιξε 58 νέα ξενοδοχεία, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν 8.000 δωμάτια. Στο τέλος Μαρτίου 2020, το pipeline του Ομίλου παρέμεινε σταθερό και περιελάμβανε 1.202 ξενοδοχεία και 208.000 δωμάτια, εκ των οποίων το 76% σε αναδυόμενες αγορές.

Ηotel Assets
Τα έσοδα που προέρχονται από το τμήμα “Hotel Assets & Other” μειώθηκαν κατά 13% σε like-for-like επίπεδο, αντανακλώντας τον μικρότερο αντίκτυπο του Covid-19 στην Αυστραλία και τη χρονική υστέρηση στην εξάπλωση της πανδημίας στη Βραζιλία. Η μείωση των εσόδων κατά 20,4%, επιδεινώθηκε από την πώληση των μισθωμένων ξενοδοχείων Movenpick στις αρχές Μαρτίου 2020.

Στο τέλος Μαρτίου 2020, αυτό το τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει ιδιόκτητα και μισθωμένα ξενοδοχεία, αντιπροσώπευε 167 ξενοδοχεία και 29.930 δωμάτια.

New Businesses
Ο τομέας των New Businesses (υπηρεσίες concierge, ενοικίαση πολυτελών κατοικιών, ιδιωτικές πωλήσεις διαμονών ξενοδοχείων και ψηφιακές υπηρεσίες για ξενοδοχεία) κατέγραψαν έσοδα 32 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 13,8% σε like-for-like επίπεδο από 37 εκατ. ευρώ το 2019. Η μείωση ήταν 13,3% ως αποτέλεσμα συναλλαγματικών διαφορών.

Ο αντίκτυπος του COVID-19 στην επιχειρηματική δραστηριότητα
Οι ραγδαίες αλλαγές στο περιβάλλον, με τον ιό να εξαπλώνεται σε όλες τις ηπείρους, και οι επιπτώσεις τους στην ξενοδοχειακή δραστηριότητα είναι άνευ προηγουμένου. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει επαρκής εικόνα για τον Όμιλο ώστε να εκτιμήσει τον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της κρίσης στα αποτελέσματά του και την οικονομική του κατάσταση για τη χρήση 2020.

Για το α’ τρίμηνο, η Accor εκτιμά μια απώλεια 170 εκατ. ευρώ στο EBITDA. Το ποσό αυτό αντικατοπτρίζει το σταδιακό κλείσιμο της πλειοψηφίας των ξενοδοχείων της κατά τον μήνα Μάρτιο. Ενσωματώνει σε μικρό βαθμό μόνο τις θετικές επιπτώσεις των μέτρων μείωσης εξόδων που τέθηκαν σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου. Τα μέτρα αυτά ενισχύονται και θα αποφέρουν τα περισσότερα από τα αποτελέσματά τους επόμενους μήνες.

Tα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Διακοπή επαγγελματικών ταξιδιών, αναστολή προσλήψεων καθώς και μειωμένο ωράριο και/ή άδειες για το 75% των στελεχών της κεντρικής διοίκησης διεθνώς για το 2o τρίμηνο του 2020, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ στα γενικά και διοικητικά έξοδα για το 2020.
  • Αναθεώρηση του επαναλαμβανόμενου επενδυτικού πλάνου του 2020, με αποτέλεσμα τη μείωση επιπλέον €60 εκατ. σε κεφαλαιουχικές δαπάνες.
  • Σημαντική μείωση λοιπών εξόδων (πωλήσεις, μάρκετινγκ, ΙΤ κ.λπ.) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη μείωση των fees.

Ο Απρίλιος και ο Μάιος αναμένεται να είναι οι πιο δύσκολοι μήνες του έτους, με πολύ χαμηλά ποσοστά πληρότητας και έντονη αβεβαιότητα σχετικά με το χρόνο και τη χαλάρωση του lockdown, καθώς το άνοιγμα των συνόρων. Ωστόσο, μερικές αγορές δείχνουν κάποια θετικά σημάδια, κυρίως η Κίνα, όπου υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ο Όμιλος μπορεί να βασιστεί σε μια ισχυρή χρηματοοικονομική θέση με διαθέσιμη ρευστότητα άνω των 2,5 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου και μια διαθέσιμη πιστωτική γραμμή ύψους 1,2 δισ. ευρώ χωρίς έλεγχο χρηματοοικονομικών δεικτών (covenant testing) πριν τον Ιούνιο του 2021.

Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών
Ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 300 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε μεταξύ 20 Ιανουαρίου 2020 και 24 Μαρτίου 2020, καλύπτοντας 10.175.309 μετοχές σε μια μέση τιμή 29,48 ευρώ. Προκειμένου να διατηρηθεί η ρευστότητα, αναστέλλονται περαιτέρω προγράμματα επαναγοράς μετοχών μέχρι νεωτέρας.

Μερίσματα και το “ALL Heartist Fund”
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Accor αποφάσισε να ολοκληρώσει τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η διοίκηση αποσύροντας την πρότασή του για καταβολή του μερίσματος για το 2019 ύψους 280 εκατ. ευρώ.

Έπειτα από διαβούλευση με τους κύριους μετόχους του Ομίλου, η Accor αποφάσισε να διαθέσει το 25% του προγραμματισμένου μερίσματος (70 εκατ. ευρώ) για το λανσάρισμα του “ALL Heartist Fund”, το οποίο σχεδιάστηκε για να συνδράμει τους υπαλλήλους του Ομίλου και ανά περίπτωση μεμονωμένους εταίρους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, καθώς και εμπλεκόμενους φορείς της πρώτης γραμμής που παρέχουν υποστήριξη σε τοπικές κοινότητες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Χρονοδιάγραμμα από 1 Ιανουαρίου 2020 εως 22 Απριλίου 2020
Στις 20 Ιανουαρίου, η Accor σύναψε συμφωνία με πάροχο επενδυτικών υπηρεσιών για την υλοποίηση προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Στις 22 Ιανουαρίου, η Accor και η Sabre ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν την πρώτη πλατφόρμα ενοποιημένης κεντρικής κράτησης (CR) και διαχείρισης ακινήτων (PM) για τη βιομηχανία φιλοξενίας.

Στις 18 Φεβρουαρίου, η Accor και η Visa, ο παγκόσμιος ηγέτης στις ψηφιακές πληρωμές, ανακοίνωσαν μια παγκόσμια συνεργασία για να συστήσουν νέες εμπειρίες πληρωμών στα μέλη του προγράμματος ανταμοιβής “ALL – Accor Live Limitless”.

Στις 11 Μαρτίου, η Accor ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει την πώληση μεριδίου 85,8% της Orbis στην AccorInvest έναντι ποσού 1,06 δισ. ευρώ. Την ίδια εβδομάδα, ο Όμιλος ολοκλήρωσε την πώληση του χαρτοφυλακίου των μισθωμένων ξενοδοχείων Movenpick με θετικό αντίκτυπο 430 εκατ. ευρώ στον καθαρό δανεισμό του Ομίλου.

Στις 11 Μαρτίου, η Accor ανακοίνωσε επίσης ότι το RevPAR μειώθηκε κατά 4,5% σε like-for-like επίπεδο για τους δύο μήνες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, με πτώση κατά 10,2% μόνο τον Φεβρουάριο εξαιτίας της πολύ σημαντικής ύφεσης στην τουριστική βιομηχανία εν μέσω της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19. H επίδοση των δύο μηνών αντανακλά την κατακόρυφη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τον Covid-19 να έχει αντίκτυπο περίπου 20 εκατ. ευρώ στο ενοποιημένο EBITDA. Από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ο Όμιλος αντιμετώπισε ταχεία συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, ιδίως στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, και έχει εφαρμόσει σημαντικά μέτρα εξοικονόμησης εξόδων για να αντισταθμίσει εν μέρει τη μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στις 24 Μαρτίου, η Accor ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου 2020 για το ποσό των 300 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση, ο Όμιλος απέκτησε 10.175.309 μετοχές σε μια μέση τιμή 29,48 ευρώ. Προκειμένου να διατηρηθεί η ρευστότητα, αναστέλλονται περαιτέρω προγράμματα επαναγοράς μετοχών μέχρι νεωτέρας. Η σύμβαση ρευστότητας επανενεργοποιήθηκε την ίδια ημερομηνία.

Στις 24 Μαρτίου, εν μέσω της τρέχουσας κατάστασης αβεβαιότητας και της επιτάχυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού Covid-19 σε όλο τον κόσμο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Accor αποφάσισε να επαναπρογραμματίσει την Ετήσια Γενική Συνέλευση που είχε αρχικά προγραμματιστεί στις 30 Απριλίου 2020, για τις 30 Ιουνίου 2020.

Στις 2 Απριλίου, μετά την απότομη επιδείνωση στο περιβάλλον, υπό το πρίσμα του COVID-19, η Accor αποφάσισε να εφαρμόσει δυναμικά μέτρα. Την ίδια ημέρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Accor αποφάσισε να συμπληρώσει τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η διοίκηση, αποσύροντας την πρότασή του για καταβολή μερίσματος για το 2019, ύψους 280 εκατ. ευρώ. Έπειτα από διαβούλευση με τους κύριους μετόχους του Ομίλου, η Accor αποφάσισε να διαθέσει το 25% του προγραμματισμένου μερίσματος (70 εκατ.ευρώ) για το λανσάρισμα του “ALL Heartist Fund”, ενός προγράμματος ειδικού σκοπού για τον Covid-19, το οποίο σχεδιάστηκε για να συνδράμει τους υπαλλήλους του Ομίλου και ανά περίπτωση μεμονωμένους εταίρους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, καθώς και μετόχους που παρέχουν υποστήριξη σε τοπικές κοινότητες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η απόφαση αυτή έλαβε την ομόφωνη υποστήριξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία αποφάσισαν να μειώσουν το ποσό της αποζημίωσης για την άσκηση των καθηκόντων τους κατά 20% προς όφελος του “ALL Heartist Fund”. Επιπλέον, ο Sebastien Bazin, πρόεδρος και CEO της Accor θα παραιτηθεί από το 25% της αποζημίωσής του κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το ποσό αυτό θα διατεθεί επίσης για το Fund.

Πρόγραμμα 2020
30 Ιουνίου 2020: Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων
27 Ιουλίου 2020: Αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2020 (μετά το κλείσιμο της αγοράς).

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024