Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΧ. Θεοχάρης: 'Η Ελλάδα από 'μαύρο πρόβατο' έδειξε ότι είναι το καλό παράδειγμα'
Τουριστική πολιτική

Χ. Θεοχάρης: 'Η Ελλάδα από 'μαύρο πρόβατο' έδειξε ότι είναι το καλό παράδειγμα'

Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού σημείωσε, σε συνέντευξή του στο CNN, οι Έλληνες ξενοδόχοι θα επιδείξουν υπευθυνότητα το καλοκαίρι, ενώ από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία θα θέσει και θα παρέχει τα πρωτόκολλα που χρειάζεται να ακολουθηθούν.

Μιλώντας στο CNN και στο γνωστό δημοσιογράφο Richard Quest, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, επεσήμανε ότι υπήρξαν διαφόρων ειδών διαφορετικά μηνύματα από διάφορες χώρες ως προς το αν οι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν τις διακοπές ή να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. “Ελπίζουμε ότι τα μηνύματα αυτά θα επιστρέψουν πάλι στην κοινή λογική, στο ότι χρειάζεται επανεκκίνηση της οικονομίας”, σημείωσε.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

– Λέτε ότι ελπίζετε να ανοίξετε τον τουρισμό με ασφάλεια φέτος το καλοκαίρι. Πως θα το κάνετε αυτό με ασφάλεια;

Επιδεικνύοντας το είδους της υπευθυνότητας, επιδεικνύοντας το είδους των τεχνικών οικοδόμησης εμπιστοσύνης που χρησιμοποιήσαμε στη διάρκεια της κρίσης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα στη διάρκεια τη κρίσης επέδειξε ηγετική ικανότητα στον τρόπο με το οποίο αντιμετώπισε τόσο αποτελεσματικά και με τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της υπευθυνότητας απέναντι στους πολίτες. Η ίδια λογική θα ισχύσει, καθώς σταδιακά επανεκκινούμε (ανοίγουμε) την οικονομία και θέτουμε πάλι σε λειτουργία (ανοίγουμε) τη σύνδεσή μας με άλλες χώρες.

– Λοιπόν, πρώτα απ’όλα -προτού καταλήξουμε για το πως θα το κάνετε αυτό- πρόκειται να χρειαστείτε κοινά στάνταρντς (προδιαγραφές) από όλους τους προορισμούς και για να διασφαλισθεί ότι κανένας δε θα τα παραβιάσει, αλλά επίσης και ότι θα είναι πεδίο λειτουργίας με ίσους όρους. Ελπίζετε ότι η Ευρώπη θα επιδείξει την ηγετική ικανότητα για να υπάρξει κοινό έδαφος;

Δεν ελπίζουμε μόνο, πιέζουμε για αυτό το αποτέλεσμα. Όπως ξέρετε, πριν λίγες ημέρες είχαμε σύνοδο των υπουργών Τουρισμού και οι περισσότεροι υπουργοί Τουρισμού τόνισαν την ανάγκη κοινών κανόνων που θα επιτρέψουν τα αεροπορικά ταξίδια. Δυστυχώς, έχουμε δει διαφόρων ειδών διαφορετικά μηνύματα από διάφορες χώρες ως προς το αν οι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν τις διακοπές ή να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Ελπίζουμε ότι τα μηνύματα αυτά θα επιστρέψουν πάλι στην κοινή λογική, στο ότι χρειάζεται επανεκκίνηση της οικονομίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μέσω της επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί κανείς να δημιουργήσει τον πλούτο που απαιτείται για την υποστήριξη προς το σύστημα υγείας που τόσο χρειαζόμαστε τώρα.

– Ναι, αλλά το πρώτο που χρειάζεστε είναι να φέρετε τους ανθρώπους και για αυτό χρειάζονται αεροπλάνα στις περισσότερες περιπτώσεις και αυτό ενέχει μια σειρά από ζητήματα. Ίσως να ακούσατε πριν το διάλειμμα τον Alexandre de Juniac. Κι έπειτα χρειάζεται να έχετε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς αξιοπρεπή προσέλευση αυτό το καλοκαίρι, όταν η κοινωνική αποστασιοποίηση και το άγχος θα είναι οι βασικές ανησυχίες;

Φυσικά, αυτό είναι ένα σημείο καμπής για τον τουρισμό γενικά. Βραχυπρόθεσμα πρέπει να βρούμε ένα διαφορετικό μοντέλο, έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού που ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Και φυσικά είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με τους ειδικούς μας στον τομέα της υγείας, οι οποίοι μας καθοδήγησαν τόσο διεξοδικά και τόσο καλά. Ο Πρωθυπουργός μας ακολούθησε τις προειδοποιήσεις τους και τις υποδείξεις τους και για το λόγο αυτό έχουμε τόσο επίπεδη καμπύλη. Άρα θα μιλήσουμε με αυτούς και μιλάμε με αυτούς, για να καταλήξουμε στα πρωτόκολλα και τα διαδικαστικά στάνταρ καθώς και στις απαιτήσεις και στα τεστ για τον κόσμο που θα ταξιδέψει. Αυτός είναι ο τρόπος για να γίνει, αλλά ασφαλώς, μακροπρόθεσμα ο τουρισμός θα αλλάξει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό είναι ένα τεράστιο σοκ που θα επηρεάσει τον τρόπο που ταξιδεύει ο κόσμος και που κάνει διακοπές. Αυτό είναι βέβαιο.

– Επιτρέψτε μου, πάνω σε αυτό, διότι η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά, όπως λέτε, με την κρίση του κοροναϊού, και την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Σε μεγάλο βαθμό, θα πούνε πολλοί, επειδή γνωρίζατε ότι δεν θέλατε οι υπηρεσίες υγείας να κατακλυστούν. Μπορείτε να δείξετε την ίδια αποφασιστικότητα στην επιβολή της κοινωνικής αποστασιοποίησης (social distancing) και των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή μιας έξαρσης όταν πρόκειται για την περίοδο των διακοπών; Κάποιοι λένε ότι δεν είναι δυνατόν αυτό.  

Επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε επ’αυτού. Εάν υπάρχει κάτι που κερδίσαμε από την κρίση, η Ελλάδα φαινόταν ανέκαθεν να είναι, το μαύρο πρόβατο -εάν θέλετε- της οικογένειας, αυτήν τη φορά έδειξε ότι είναι το καλό παράδειγμα και αυτό συνέβη όχι μόνον μέσα από τις εξαιρετικά ορθές αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης αλλά επίσης μέσα από το είδος της υπευθυνότητας που επέδειξαν οι Έλληνες στη διάρκεια αυτής της κρίσης. Και αυτό που μπορούμε να προσδοκούμε είναι ότι το ίδιο είδος υπευθυνότητας θα επιδείξουν οι Έλληνες ξενοδόχοι, οι Έλληνες επαγγελματίες το καλοκαίρι. Θα θέσουμε και θα παρέχουμε τα πρωτόκολλα που χρειάζεται να ακολουθηθούν,  ασφαλώς θα πραγματοποιούμε και τους ελέγχους, αλλά σίγουρα αναμένουμε τη συνεργασία που απαιτείται.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024