Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤο σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη του τουρισμού
Τουριστική πολιτική

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη του τουρισμού

Προετοιμάζονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, για τις μαρίνες, το yachting, για τις μεταφορές στα τουριστικά λεωφορεία, αεροπλάνα κ.λπ. Στόχος είναι η Ελλάδα να είναι στις πρώτες χώρες με οριστικοποίηση πρωτοκόλλων. Έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες η καμπάνια για προβολή της χώρας.

Το σχέδιο για τη στήριξη και τη επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού- βασισμένο σε πέντε άξονες- παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργου Φραγγίδη.

“Το σχέδιο αυτό έχει έχει αρχή, μέση και τέλος. Έχει όραμα, είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε αυτήν την κρίση τη μεγαλύτερη ευκαιρία του ελληνικού τουρισμού. Γιατί θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που θα ανακάμψουν, οι πρώτοι που θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε όσους επιλέξουν να έρθουν στη χώρα μας, οι πρώτοι που θα αξιοποιήσουν το προσωρινό κενό χάριν της ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος ώστε να μπορέσουμε να ξανασυστηθούμε και μέσα από τον τουρισμό ως χώρα. Η χώρα μας με αυτό το σχέδιο θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει και την τελευταία ευκαιρία να υπάρξει τουρισμός σε παγκόσμιο και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.

Κατά την πρώτη τοποθέτησή του ο υπουργός τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, υπήρχε ενημέρωση, συνεργασία, δράση για την προσαρμογή της αγοράς και για τη στήριξή  της σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση.

Τέθηκε σε λειτουργία τετραψήφιος αριθμός που απαντάει στις ερωτήσεις του Έλληνα ξενοδόχου, του Έλληνα επιχειρηματία, του Έλληνα εργαζόμενου και οποιουδήποτε έχει μια απορία που έχει σχέση με τον τουρισμό.

Μετά από έναν μαραθώνιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έμειναν ξενοδοχεία ανοιχτά για να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες, αλλά και για να μπορέσουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μαθητές.

Με μέτρα στήριξης προς όλους τους εργαζομένους, όπως οι ξεναγοί, οι εποχικοί, οι μόνιμοι υπάλληλοι, οι επιχειρηματίες -ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις μέχρι και 20 άτομα- αλλά με ενίσχυση της ρευστότητας μέσω των φορολογικών και άλλων διευκολύνσεων, η κυβέρνηση στάθηκε αρωγός σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Με το ‘Greece From Home’, μια παγκόσμιας εμβέλειας κίνηση, με παγκόσμια αναγνώριση και μιμητές σε άλλες χώρες η  Ελλάδα προβλήθηκε σε όλον τον κόσμο.

Ο κ. Θεοχάρης  αναφέρθηκε και στις διεθνείς πρωτοβουλίες που ανέλαβε το υπουργείο. Στη συμβολή στην αλλαγή στάσης της Κομισιόν, στη θεσμοθέτηση του voucher, ώστε να στηριχθούν οι Έλληνες επιχειρηματίες, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα ρευστότητας για να γυρίσουν στο εξωτερικό όλες αυτές οι προκαταβολές που έχουν ήδη δοθεί, στο χτίσιμο συμμαχιών μέσω την συνυπογραφής κειμένων με άλλες χώρες. “Συμμαχίες που θα είναι πολύτιμες την επόμενη ημέρα για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να ανοίξουμε τα σύνορα όπως πρέπει να γίνει”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ και στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης, στην οποία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, εργάζονται για την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στον τουρισμού.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε τους 5 άξονες για την επόμενη μέρα του τουρισμού:

  • Υγειονομικός άξονας: Προετοιμάζονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, για τις μαρίνες, το yachting, για τις μεταφορές στα τουριστικά λεωφορεία, αεροπλάνα κ.λπ. Είναι ρεαλιστικά, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι όροι θα είναι τέτοιοι ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ούτε η υγεία των πολιτών ούτε η φήμη των προορισμών ούτε η υγεία των επισκεπτών. Στις 8 Μαΐου οι ομάδες εργασίας του Yπουργείου Τουρισμού με τον ΕΟΔΥ θα είναι έτοιμες με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να προχωρήσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. “Στόχος μας είναι η Ελλάδα να είναι στις πρώτες χώρες με οριστικοποίηση πρωτοκόλλων”, είπε ο υπουργός.
  • Οικονομικός άξονας: Προετοιμάζονται συγκεκριμένα και κοστολογημένα πακέτα που θα παρουσιαστούν την τρέχουσα εβδομάδα, σε συνεργασία με τα Yπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και το Yπουργείο Εργασίας. Θα κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις. Θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι που δε θα απορροφηθούν. “Πρέπει να αναγνωρίσουμε την οικονομική πραγματικότητα. Η ζήτηση δε θα είναι αρκετή για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλους τους εργαζόμενους. Τα νούμερα δε θα είναι θετικά, αλλά δεν είναι θετικά και για καμία χώρα”, είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι που δε θα απορροφηθούν θα στηριχθούν από την κυβέρνηση της ΝΔ. Οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν και θα είναι παρούσες σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, στηρίζοντας το τουριστικό προϊόν, θα στηριχθούν από την κυβέρνηση, είπε επίσης και τόνισε ότι θα στηριχθεί και η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
  • Διπλωματικός άξονας: “Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί τουρίστες. Αν όμως η γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική κυβέρνηση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας, τότε δε θα έρθει κανένας τουρίστας. Χρειάζονται διπλωματικές κινήσεις”, είπε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε ότι ήδη εργάζονται ομάδες εργασίας με συγκεκριμένες χώρες για να είναι δυνατό να ανοίξουν τα σύνορα το συντομότερο δυνατό. “Όμως δεν μπορούμε να αναγκάσουμε και κανένα. Θα επιδιώξουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Κινούμαστε σε πολλά επίπεδα”, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι μέτρα θα ληφθούν και για την στήριξη του εσωτερικού τουρισμού.
  • Προβολή της χώρας: Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη καμπάνια για την προβολή της χώρας.
  • Διεθνείς επαφές: Ενίσχυση επαφών με τους Τour Οperator και τα διεθνή μέσα ώστε να κρατηθεί η χώρα μας σε πρώτη επαφή με τους δυνητικούς επισκέπτες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε εξάλλου στην ψηφιακή λειτουργία του υπουργείου. “Μετά το τέλος αυτής της κρίσης θα παραδώσουμε ένα ψηφιακό υπουργείο”, είπε. “Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε τετραψήφιος που απαντά στις ερωτήσεις του Έλληνα ξενοδόχου, του εργαζόμενου, του επιχειρηματία και θα είναι η καρδιά της στήριξης και υποστήριξης των τουριστών που θα έρθουν στην Ελλάδα και αυτό και τα επόμενα καλοκαίρια”, πρόσθεσε.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024