Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίFedHATTA: Δίαυλος τουριστικής επικοινωνίας της χώρας με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο
Τουριστικά γραφεία

FedHATTA: Δίαυλος τουριστικής επικοινωνίας της χώρας με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο

Πρωτοβουλία τηλεδιάσκεψης από τον πρόεδρο των Ελλήνων Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

H Επιτροπή Συντονισμού των τουριστικών γραφείων για την έξοδο από την κρίση του COVID-19 αποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά και θέρμη την πρόσκληση του προέδρου της ομάδας των Ελλήνων Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, για μία συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να ενημερώσει την ομάδα για τα ιδιαίτερα θέματα που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά γραφεία λόγω των συνεπειών του COVID-19, αλλά και για τα αιτήματά τους και τους τρόπους με τους οποίους οι Ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επίλυσή τους, όπως και στην στήριξη τόσο του κλάδου όσο και του τουρισμού στο σύνολό του.

Στην τηλεδιάσκεψη, που διήρκησε 3,5 ώρες, συμμετείχε, εκτός του κ. Μεϊμαράκη, η κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) της ΕΕ, ενώ τη συζήτηση παρακολούθησαν οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Γεώργιος Κύρτσος και Μαρία Σπυράκη. Από την πλευρά της Επιτροπής Συντονισμού έλαβαν μέρος οι κ.κ.: Λύσανδρος Τσιλίδης (πρόεδρος FedHATTA), Νικόλαος Κελαϊδίτης (πρόεδρος ΗΑΤΤΑ), Μάρκος Σπυρομήλιος (αντιπρόεδρος ΗΑΤΤΑ), Μάριος Καμμένος (αντιπρόεδρος HATTA και ταμίας ECTAA) και Αριστείδης Τσαλδάρης (γενικός γραμματέας ΗΑΤΤΑ).  Ακόμη, συμμετείχαν μαζί με τους συνεργάτες τους, οι κ.κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Ευτύχης Βασιλάκης, πρόεδρος Δ.Σ Aegean.

Η Επιτροπή ενημέρωσε τους Ευρωβουλευτές για το συνολικό, ιδιαίτερα σημαντικό έργο των τουριστικών γραφείων στη διακίνηση του μεγαλύτερου μέρους του τουρισμού στη χώρα και για την έντονη δραστηριότητα του κλάδου στη διάρκεια της κρίσης του COVID-19 τόσο εντός της χώρας όσο και πανευρωπαϊκά, μέσω της ECTAA, του ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού οργάνου στο οποίο συμμετέχει.

Δεδομένου ότι ο τουρισμός στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, δε θα είναι εφικτό να επανεκκινήσει, με αργούς ρυθμούς, παρά από το δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς, σημειώθηκε ότι το πρώτο πράγμα που είναι απαραίτητο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν την κρίση και να φτάσουν στην επόμενη ημέρα, είναι εμπροσθοβαρείς χρηματοδοτήσεις, οι οποίες να φθάσουν άμεσα στην αγορά. Απαραίτητες είναι ακόμη οι ευέλικτες μορφές εργασίας, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας σε μία εποχή όπου οι επιχειρήσεις δεν έχουν καθόλου έργο ούτε έσοδα. Ένα γεγονός εντελώς απρόβλεπτο, όπως η πανδημία του COVID-19, και με τόσο σοβαρές συνέπειες -μεταξύ των άλλων- και για την οικονομία των πληττόμενων χωρών, θα ήταν εφικτό να οδηγήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 107 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, με το οποίο επιτρέπεται η απελευθέρωση κεφαλαίων σε κράτη μέλη που το έχουν ανάγκη, για την αντιμετώπιση σοβαρών καταστροφών.

Σημαντικότατη και απολύτως απαραίτητη είναι η συμβατότητα των συστημάτων που ισχύουν στα διάφορα κράτη-μέλη όσον αφορά στις επιστροφές χρημάτων για ακυρώσεις συμβάσεων παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών, αλλά και η παροχή εγγυήσεων για τα voucher που έχουν δοθεί σε ορισμένες χώρες (και στη χώρα μας) αντί άμεσων επιστροφών χρημάτων για ταξιδιωτικές υπηρεσίες που δεν παρασχέθηκαν, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μην έρθουν τελικά αντιμέτωποι με απώλεια των χρημάτων τους σε περίπτωση τυχόν πτώχευσης της επιχείρησης που εξέδωσε το voucher. Ο φορέας του κλάδου των τουριστικών γραφείων στην Ελλάδα έχει σκοπό να προβεί σε μία τέτοια κίνηση για το μέλλον, για την προστασία των ταξιδιωτών των οργανωμένων ταξιδιών.

Για να προετοιμαστεί η επόμενη ημέρα, είναι ανάγκη υπάρξουν και να προωθηθούν γρήγορα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα δώσουν τη δυνατότητα στις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες ασφάλειας και υγιεινής το συντομότερο δυνατό, αλλά και να προβλεφθούν κοινοί, κατά το δυνατόν, κανόνες σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων, έτσι ώστε να αποφευχθούν -όσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο- διμερείς συμφωνίες από όμορες χώρες, που συνιστούν απειλή για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες χωρίς χερσαία σύνορα με τα κράτη από τα οποία κυρίως αντλούν τους επισκέπτες τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας της χώρας μας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, στο πλαίσιο των συμφωνιών συνεργασίας της Ομοσπονδίας FedHATTA με τους αντίστοιχους φορείς των κρατών αυτών.

Ο κ. Μεϊμαράκης υποσχέθηκε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της ομάδας σε όλα τα θέματα και ζήτησε τη συνεργασία του κλάδου, ώστε οι Ευρωβουλευτές να έχουν πάντοτε την απαραίτητη πληροφόρηση που θα τους επιτρέπει να παρεμβαίνουν. Όλη η ομάδα έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση του κλάδου για άμεση επαφή, κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα τους εκπροσώπους της Επιτροπής Συντονισμού, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο να προσκαλείται ο κλάδος να εκθέσει τις θέσεις και τις επιδιώξεις του σε εκείνους που λαβαίνουν ή προκαλούν τις αποφάσεις, αλλά το μάλλον σύνηθες είναι να επιδιώκει ο ίδιος όλες τις απαραίτητες συναντήσεις.

Η συνάντηση έκλεισε σε αισιόδοξο κλίμα, με τη βεβαιότητα ότι, παρά την πολύ σοβαρή δυσκολία που προέκυψε αιφνιδιαστικά, ο ελληνικός τουρισμός, με τη στενή συνεργασία όλων, θα τα καταφέρει και πάλι να απογειωθεί και να μεγαλουργήσει.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024