Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠΟΤ: Τα πιθανά σενάρια για το σταδιακό άνοιγμα των διεθνών συνόρων
Τάσεις

ΠΟΤ: Τα πιθανά σενάρια για το σταδιακό άνοιγμα των διεθνών συνόρων

Η παρούσα κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσια μείωση μεταξύ 60% και 80% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. 67 εκατομμύρια λιγότεροι διεθνείς τουρίστες έως τον περασμένο Μάρτιο 'μεταφράζονται' σε 80 δισ. δολ. σε χαμένα έσοδα.

Η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει πτώση κατά 22% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το α’ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Η παρούσα κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσια μείωση μεταξύ 60% και 80% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. Αυτό θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια μέσα βιοπορισμού και απειλεί να περιορίσει την πρόοδο που σημειώνεται στην προώθηση των στόχων αειφόρου ανάπτυξης (SDGs)

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε: “Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου υγειονομική και οικονομική κρίση. Ο τουρισμός έχει πληγεί σκληρά, με εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε κίνδυνο σε έναν από τους πιο έντονους τομείς της οικονομίας“.

Τα διαθέσιμα στοιχεία που αναφέρθηκαν από προορισμούς δείχνουν ότι οι αφίξεις τον Μάρτιο μειώθηκαν απότομα κατά 57% μετά την έναρξη του lockdown σε πολλές χώρες, καθώς και η εκτεταμένη εισαγωγή περιορισμών στα ταξίδια και το κλείσιμο αεροδρομίων και εθνικών συνόρων. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 67 εκατ. διεθνών αφίξεων και περίπου σε 80 δισ. δολ. σε έσοδα (εξαγωγές από τον τουρισμό).

Αν και η Ασία και ο Ειρηνικός παρουσιάζουν τον υψηλότερο αντίκτυπο σε σχετικούς και απόλυτους όρους (-33 εκατ. αφίξεις), ο αντίκτυπος στην Ευρώπη, αν και χαμηλότερος σε ποσοστό, είναι αρκετά υψηλός σε όγκο (-22 εκατομμύρια).

Τα σενάρια για το 2020
Οι προοπτικές για το παρόν έτος υποβαθμίστηκαν πολλές φορές από τότε που το ξέσπασμα της πανδημίας και η αβεβαιότητα συνεχίζουν να κυριαρχούν. Τα τρέχοντα σενάρια δείχνουν πιθανές μειώσεις στις αφίξεις από 58% έως 78% για φέτος. Αυτά εξαρτώνται από την ταχύτητα της επιβολής περιορισμών και τη διάρκεια των περιορισμών ταξιδιών και το κλείσιμο των συνόρων. Τα ακόλουθα σενάρια για το 2020 βασίζονται σε τρεις πιθανές ημερομηνίες για το σταδιακό άνοιγμα των διεθνών συνόρων.

  • Σενάριο 1: Μείωση -58%, που βασίζεται στο σταδιακό άνοιγμα των διεθνών συνόρων και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις αρχές Ιουλίου
  • Σενάριο 2: μείωση -70%, με βάση το σταδιακό άνοιγμα των διεθνών συνόρων και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις αρχές Σεπτεμβρίου
  • Σενάριο 3: Μείωση -78%), που βασίζεται στο σταδιακό άνοιγμα των διεθνών συνόρων και στη χαλάρωση των περιορισμών ταξιδιού μόνο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Υπό αυτά τα σενάρια, ο αντίκτυπος της απώλειας ζήτησης για διεθνή ταξίδια θα μπορούσε να μεταφραστεί σε:

  • Απώλεια 850 εκατομμυρίων έως 1,1 δισ. διεθνείς τουρίστες
  • Απώλεια 910 δισ. δολ. έως 1,2 τρισ. δολ. σε έσοδα από τον τουρισμό
  • 100 έως 120 εκατ. άμεσες θέσεις εργασίας στον τουρισμό σε κίνδυνο

Ανάκαμψη το 2021 λένε οι εμπειρογνώμονες
Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει γρηγορότερα από τη διεθνή ζήτηση σύμφωνα με την έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του UNWTO. Η πλειοψηφία των προορισμών αναμένεται να δει σημάδια ανάκαμψης έως το τελευταίο τρίμηνο του 2020, αλλά κυρίως το 2021. Με βάση τις προηγούμενες κρίσεις, τα ταξίδια αναψυχής αναμένεται να ανακάμψουν γρηγορότερα, ιδίως τα ταξίδια σε φίλους και συγγενείς, από τα επαγγελματικά ταξίδια.

Οι εκτιμήσεις σχετικά με την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών είναι πιο θετικές για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με τους περισσότερους εμπειρογνώμονες να προβλέπουν την ανάκαμψη ακόμη και το 2020. Οι Αμερικανοί ειδικοί είναι οι λιγότερο αισιόδοξοι και λιγότερο πιθανό να πιστέψουν σε ανάκαμψη το 2020, ενώ στην Ευρώπη και την Ασία οι προοπτικές είναι μικτές, με τους μισούς εμπειρογνώμονες να αναμένουν ανάκαμψη εντός του τρέχοντος έτους.

UNWTO Barometer – May 2020

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024