Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΕύσημα του WTTC στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19
Τάσεις

Εύσημα του WTTC στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19

'Η κυβέρνηση πρέπει να επιδοκιμαστεί για την απίστευτα γρήγορη ανταπόκρισή της στον COVID-19, που επέβαλε περιορισμούς ακόμη και πριν ο ιός φτάσει στη χώρα. Έκτοτε, η κυβέρνηση συνεργάστηκε στενά με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν πρωτόκολλα που όχι μόνο θα οδηγήσουν τη χώρα σε γρήγορη ανάκαμψη, αλλά θα μπορούσε να είναι μια από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που θα καλωσορίσουν τους τουρίστες στις ακτές της', λέει η Gloria Guevara.

Νέα έκθεση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο ταξιδιών & Τουρισμού (World Travel & Tourism Council), σημειώνει ότι η Ελλάδα εξακολούθησε να είναι μία από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στην ανάπτυξη του τουρισμού πέρυσι και ότι ο συγκεκριμένος τομέας θα είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, μόλις καταπολεμηθεί η πανδημία του COVID-19.

Η δημοσίευση από το WTTC της Ετήσιας Έκθεσης Οικονομικών Επιπτώσεων (EIR), δείχνει πόσο σημαντικός ήταν τουριστικός τομέας στην ώθηση της ελληνικής οικονομίας το 2019. Σύμφωνα με την EIR 2020, κατά τη διάρκεια του 2019, ο τουρισμός υποστήριξε σχεδόν 850.000 θέσεις εργασίας, ή περισσότερες από μία στις πέντε (21,7%) του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

Παρήγε επίσης 39,1 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, ή 20,8% για την ελληνική οικονομία, αύξηση κατά 12,1% από το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας την ανάπτυξη της συνολικής οικονομίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η έκθεση δείχνει ότι αυτή η αύξηση ξεπέρασε σημαντικά τη συνολική αύξηση του ΑΕΠ το 2019, 2,2% το ίδιο έτος. Η ανάλυση στην αναφορά WTTC EIR έδειξε επίσης ότι οι διεθνείς δαπάνες των επισκεπτών ανήλθαν συνολικά σε 21,3 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 1/3 (30,1%) των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Η έκθεση καταδεικνύει επίσης την ανάγκη της χώρας για ταχεία ανάκαμψη λόγω της έντονης εξάρτησής της από τις δαπάνες αναψυχής, αντιπροσωπεύοντας το 94% όλων των δαπανών, σε σύγκριση με το 6% για τις επιχειρηματικές δαπάνες. Επιπλέον, οι διεθνείς δαπάνες αντιπροσώπευαν το 68% σε σύγκριση με το 32% εγχώριες.

Η Gloria Guevara, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, δήλωσε: “Η Ετήσια Έκθεση Οικονομικών Επιπτώσεων (EIR) του WTTC για το 2020 δείχνει πόσο θεμελιώδης ήταν ο τομέας ταξιδιών και τουρισμού πέρυσι στην ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας σχεδόν 850.000 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν σε περισσότερες από μία στις πέντε από αυτές. Η ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα ακολούθησε την επιτυχημένη πολιτική των κυβερνήσεων που επικεντρώθηκε στην παράταση της σεζόν πέρα ​​από το καλοκαίρι, η οποία οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών εκτός της παραδοσιακής θερινής περιόδου.

Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να επιδοκιμαστεί για την απίστευτα γρήγορη ανταπόκρισή της στον COVID-19, η οποία επέβαλε περιορισμούς ακόμη και πριν ο ιός φτάσει στη χώρα. Έκτοτε, η κυβέρνηση συνεργάστηκε στενά με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν πρωτόκολλα και πρότυπα που όχι μόνο θα οδηγήσουν τη χώρα σε γρήγορη ανάκαμψη, αλλά θα μπορούσε να είναι μια από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που θα καλωσορίσουν τους τουρίστες οι ακτές της.

Η ανάλυσή μας υπογραμμίζει πόσο ζωτικής σημασίας θα είναι ο τουριστικός τομέας στην προώθηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και οδηγώντας επισκέπτες πίσω στη χώρα, δημιουργώντας θετικό οικονομικό ντόμινο στους προμηθευτές -μεγάλους και μικρούς- σε αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία.

“Μέχρι τότε, είναι ζωτικής σημασίας όλες οι κυβερνήσεις να βοηθήσουν στην προστασία αυτού του τομέα -τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας- που επί του παρόντος αγωνίζεται για επιβίωση, με περισσότερες από 100 εκατ. θέσεις εργασίας να χάνονται το 2020”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024