Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ημερίδες

Νέο στρατηγικό αναπτυξιακό πρότυπο για τον τουρισμό, προσαρμοσμένο στη νέα πραγματικότητα

Βίκυ Καραντζαβέλου - 08 Μάιος 2020, 15:34

'Η ΕΛΙΤΟΥΡ με αίσθημα χρέους προς την ασφάλεια του παγκόσμιου υγειονομικού χωριού καταδεικνύει τον καίριο ρόλο της, και μεταγγίζει στον ξενοδοχειακό χώρο της Ελλάδας τα ζητούμενα εχέγγυα για την ασφάλεια της υγείας των τουριστών, με υψηλή επιστημονικότητα και εγκυρότητα απέναντι στην διεθνή κοινότητα' δήλωσε ο κ. Γιώργος Πατούλης.


Με στόχο την ασφάλεια της παραμονής επισκεπτών και τουριστών στα ελληνικά ξενοδοχειακά καταλύματα για την αποφυγή μολύνσεων από κορονοϊό, και την ασφαλή υγειονομική διαχείριση της δημόσιας υγείας σε περίπτωση κρουσμάτων μεταξύ των ταξιδιωτών της χώρας μας, ο ελληνικός εθνικός φορέας τουρισμού υγείας ΕΛΙΤΟΥΡ, ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας διεθνούς προτύπου οργάνωσης της δομής των ξενοδοχειακών μονάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ανακοίνωση  των Διεθνών Προδιαγραφών Πιστοποίησης Β&W Cert που υλοποιήθηκε από την Swiss Approval έγινε από τον περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο της ΕΛΙΤΟΥΡ κ. Γιώργο Πατούλη, παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικής ημερίδας για τη “Νέα Τουριστική Πολιτική”.  

“Είναι η πρώτη φορά, που η ασφάλεια της ταξιδιωτικής υγείας έχει τον πρώτο λόγο για το άνοιγμα της Ελλάδας στο διεθνή τουρισμό. Και αυτό είναι και το σκαλοπάτι μας, και η πόρτα στο μεγάλο ορίζοντα του τουρισμού Υγείας για το άμεσο μέλλον. Είναι τώρα η στιγμή που μας καλεί να συ-στρατευτούμε και να στοιχίσουμε από κοινού τις δυνάμεις και τον επαγγελματισμό που ο χώρος της υγείας και ο τουριστικός χώρος έχουν να επιδείξουν, για να αντιμετωπίσουμε την αυγή και τους ορίζοντες της νέας ημέρας που ξημερώνει για τον Τουρισμό του κόσμου και της Ελλάδος”, δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Σύμφωνα με τις Διεθνείς Προδιαγραφές του προτύπου B&W CERT, προβλέπεται η καθιέρωση, πλέον σε κάθε ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει από το καλοκαίρι του 2020:

 • του Λευκού Γραφείου, (White Office), ενός ειδικά σχεδιασμένου Γραφείου – υποδοχής και πρώτων βοηθειών του ξενοδοχείου, προσανατολισμένου κατάλληλα για τις απαιτήσεις της πανδημίας,
  - με την προϋπόθεση της εκπαίδευσης τμήματος του προσωπικού σε θέματα πρώτων βοηθειών, και την υλοποίηση συμβάσεων με παρόχους υγείας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας με το σχεδιασμό όλων των λεπτομερειών για τη διαχείριση επείγοντος περιστατικού κορονοιού στις μονάδες φιλοξενίας
 • του Μπλε Γραφείου Πρώτων Βοηθειών (Blue Office), που, ούτως ή άλλως, θα πρέπει να λειτουργεί με επιστημονικότητα σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Δέκα κατηγορίες ενεργειών εντάσσονται επίσης στην καθημερινή λειτουργία των μονάδων φιλοξενίας σύμφωνα με το ανανεωμένο πρωτόκολλο Λευκών Υπηρεσιών, (White Service), που προβλέπει:

 • Επιδημιολογική επιτήρηση και διαχείριση επισκεπτών και προσωπικού,
 • τυπικά μέτρα προστασίας και υγιεινής,
 • ασφάλεια τροφίμων,
 • ασφάλεια αέρα και συστημάτων κλιματισμού,
 • υγιεινή νερού,
 • ασφάλεια των εγκαταστάσεων,

Και φυσικά τη

 • χρήση μέσων ατομικής προστασίας
 • και την τήρηση των οδηγιών της διεθνούς κοινότητας  και της ελληνικής επιστημονικής Αρχής, του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση και την πρόληψη μολύνσεων του κορονoϊού.

Οι προδιαγραφές θέτουν επίσης ειδικές λεπτομέρειες για ποσοστό ελεύθερων δωματίων που θα πρέπει να διαμορφωθούν κατάλληλα για την απομόνωση και διαχείριση επισκεπτών που τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα κορονοιού.

Η ανάπτυξη και προσαρμογή των προδιαγραφών του προτύπου B&W CERT, στις επί μέρους μονάδες φιλοξενίας της χώρας, θα περιλαμβάνει φυσικά όλα τα πρωτόκολλα και κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ, που έχει ήδη εκδώσει ή θα εκδώσει στο μέλλον, ως Εθνική Αρχή.

Ο υφυπουργός Τουρισμού εξέφρασε την ικανοποίησή του κατά την διάρκεια της τηλε-ημερίδας για την πρωτοβουλία και στοχευμένη εισήγηση της ΕΛΙΤΟΥΡ για την υγειονομική προστασία και ασφάλεια των τουριστών και επισκεπτών στα ξενοδοχεία, και ευχαριστώντας τον κ. Πατούλη υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον τουρισμό απαιτεί ρεαλισμό.

“Στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί, τρεις πρέπει να είναι οι στόχοι μας”, δήλωσε ο κ. Κόνσολας και εξήγησε:
1ον: Η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό για το δύσκολο 2020.
2ον: Η διαμόρφωση πρωτοκόλλων ασφάλειας τόσο στη διαμονή των επισκεπτών μας όσο και στις μεταφορές, ώστε να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως ασφαλή τουριστικό προορισμό.
3ον: Η διαμόρφωση ενός νέου στρατηγικού αναπτυξιακού προτύπου για τον τουρισμό μας. “Για να το πω απλά”, είπε ο κ. Κόνσολας “πρέπει να χτίσουμε από την αρχή ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, προσαρμοσμένο στη νέα πραγματικότητα”.

Για ιστορικό μετασχηματισμό που δημιουργεί την ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας τουριστικής πολιτικής 2020-2050 μίλησε ο κ. Μελέτης Tζαφέρης, πρόεδρος της Swiss Approval, ο οποίος τόνισε ότι οι υφιστάμενες “Μονάδες Φιλοξενίας” πρέπει να μετατραπούν επιτυχώς σε μονάδες “Ασφαλούς Φιλοξενίας”.

Στην τηλε-ημερίδα συμμετείχαν η καθηγήτρια περιβαλλοντικής πολιτικής, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κα Κωνσταντίνα Σκαναβή, που υποστήριξε την ανάγκη εκπαίδευσης των εμπλεκομένων στην τουριστική βιομηχανία, το οποίο, άλλωστε, αποτελεί και βασικό άξονα των διεθνών προδιαγραφών, και η κα Χριστίνα Παπανικολάου, τ. γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του προτύπου B&W CERT, που υπογράμμισε τη θετική επίπτωση του προτύπου στην καθημερινή λειτουργία των μονάδων φιλοξενίας, και επεσήμανε ότι στόχος είναι να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της ελληνικής φιλοξενίας στα ξενοδοχεία και να αποφευχθεί ο μετασχηματισμός τους σε νοσοκομεία.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top