Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΕΕ: Η Ελλάδα πιέζει για επιστροφή στις ελεύθερες μετακινήσεις εντός Ευρώπης
Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΕ: Η Ελλάδα πιέζει για επιστροφή στις ελεύθερες μετακινήσεις εντός Ευρώπης

Ελληνικό non-paper προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά 'κατανόηση από κοινού' σε επίπεδο ΕΕ και ότι όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να ελεγχθούν είτε για κορανοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Ακόμη, να μην απαιτούνται έλεγχοι 'για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει σαφή και σταθερά δεδομένα ότι η κατάσταση σχετικά με τον COVID-19 είναι υπό έλεγχο'.

Η Αθήνα πιέζει για μια πολύ γρήγορη επιστροφή στις ελεύθερες μετακινήσεις στην Ευρώπη. “Στόχος μας είναι να εργαστούμε για να ανοίξουμε ξανά την αγορά των ταξιδιών μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν”, λέει ένα ελληνικό non-paper, το οποίο υποβλήθηκε στην Ευρωπραϊκή Επιτροπή χθες, Δευτέρα 11 Μαΐου και δημοσιεύει το Politico.

Η Αθήνα θέλει “δίκαιη μεταχείριση” όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει “οποιαδήποτε μεροληψία λογω υπηκοότητας” στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών“, αναφέρει το ελληνικό non-paper, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύου… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στηνπατρίδα τους: Δεν πρέπει να υπάρχει “καραντίνα ή άλλο δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή τους”.

Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει την πλήρη επαναλειτουργία συνόρων για κανέναν. Και όπου το προαναφερθέν σχέδιο της Επιτροπής είναι μάλλον ασαφές στις λεπτομέρειές του, το ελληνικό non-paper ζητά “κατανόηση από κοινού” σε επίπεδο ΕΕ, ότι όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να ελεγχθούν είτε για κορανοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Αναφέρει ακόμη ότι, εναλλακτικά, να μην απαιτούνται έλεγχοι “για ταξίδια μεταξύ περιοχώ… που έχουν δείξει σαφή και σταθερά δεδομένα ότι η κατάσταση σχετικά με τον COVID-19 είναι υπό έλεγχο”.

Η Αθήνα λέει, τέλος, ότι “δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση στα μέσα του ταξιδιού. Τα μέσα μεταφοράς, οδικώς, αεροπορικώς, με τρένα ή πλοία ανοίγουν ξανά ταυτόχρονα και με αναλογικά πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε πιο απομακρυσμένες (χώρες-μέλη) της Ένωσης μας να μείνουν πίσω. Έτσι, στα αεροπλάνα, όλα τα καθίσματα πρέπει να γεμίσουν, καθώς η διατήρηση της κενής μέσης θέσης θα καθιστούσε τις πτήσεις αντιοικονομικές και με αμφισβητήσιμα οφέλη για την υγεία”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024