Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΗ Γερμανία αποκλείει τη σύναψη διμερών συμφωνιών στον τουρισμό
Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Γερμανία αποκλείει τη σύναψη διμερών συμφωνιών στον τουρισμό

Η τουριστική προειδοποίηση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών για ταξίδια στο εξωτερικό συνεχίζει να ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Σήμερα, Τετάρτη 13 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει αποφάσεις και συστάσεις για τον τουριστικό κλάδο. Η Γερμανία, δια μέσου του υφυπουργού Οικονομίας και εντεταλμένου της κυβέρνησης για θέματα τουρισμού Thomas Bareiss, βολιδοσκοπεί από κοινού με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για το ποιες δυνατότητες υπάρχουν για μια προσεκτική επανεκκίνηση του τουρισμού. Ο Bareiss μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL/ ntv “Fruhstart“ αποκάλυψε ότι αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε συνομιλίες με τους υπουργούς Τουρισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας, σε πρώτη φάση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων και προθέσεων σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των ταξιδιών και τη λήψη υγειονομικών μέτρων για ασφαλή διαμονή σε ξενοδοχεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Η γερμανική κυβέρνηση προκρίνει να βρεθούν κοινές λύσεις σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ο Thomas Bareiss αποκλείει τη σύναψη διμερών συμφωνιών για δημιουργία τουριστικών διαδρόμων, πρόταση που φαίνεται ότι υπεβλήθη από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό προέκυψε από συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον αρμόδιο Ιταλό υπουργό Dario Franceschini.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Deutsche Welle ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επιβεβαίωσε την ύπαρξη συνομιλιών με τον Thomas Bareis, και ανέφερε ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να λάβουν θεσμικό χαρακτήρα. Και η ελληνική πλευρά αναμένει τις σημερινές ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “αλλά εάν είναι light, η Ελλάδα θα σπρώξει την διεκδίκηση συγκεκριμένων μέτρων και μέσω διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Μεγάλη σημασία έχει η αποκατάσταση των αεροπορικών ταξιδιών”.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Rainer Broil, επανέλαβε ότι η τουριστική προειδοποίηση του υπουργείου του για ταξίδια στο εξωτερικό συνεχίζει να ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 14 Ιουνίου “λόγω των κλειστών συνόρων, πολλών περιορισμών στην είσοδο τουριστών σε άλλες χώρες, στα περιοριστικά μέτρα και τον περιορισμένο τρόπο δημόσιας ζωής που συνεχίζονται σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ”.

Ο κ. Broil τόνισε ότι “βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι έχουν φυσικά συμφέρον να ξαναρχίσει ο τουρισμός… είναι και προς το δικό μας συμφέρον, αλλά θα πρέπει να το επιτρέπει και η κατάσταση, την οποία παρακολουθούμε συνεχώς”. Δήλωσε ακόμη ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επικοινωνεί τακτικά με Ευρωπαίους ομολόγους του και ότι “η δική μας θέση είναι ότι έχει περισσότερο νόημα ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ, για να έχουμε ενιαία στάση επί τη βάσει διαφανών κριτηρίων για τους πολίτες μας, που μας ρωτούν πού να ταξιδέψουν“.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, σήμερα ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων προγραμματίζουν στο Βερολίνο κινητοποιήσεις υπό τη μορφή αυτοκινητοπομπής που θα κινηθεί σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της γερμανικής πρωτεύουσας. Αίτημά τους είναι η σύσταση ειδικού ταμείου, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις επιστροφής του αντιτίμου εισιτηρίων από ταξίδια που ακυρώθηκαν λόγω πανδημίας, ύψους 15 δισ. ευρώ και χορήγησης οικονομικής στήριξης σε επιχειρήσεις του κλάδου που δεν έκαναν τζίρο. Η διοργανώτρια Συμμαχία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων Τουρισμού ανακοίνωσε ότι στις κινητοποιήσεις έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν 1.000 διαδηλωτές. Πάντως, άδεια από τις αρχές έχουν λάβει το ανώτερο 50 αυτοκίνητα.

Στη φωτογραφία, ο υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και εντεταλμένος της κυβέρνησης για θέματα τουρισμού Thomas Bareiss.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024