Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΕυρωπαϊκή Επιτροπή: 'Θα έχουμε τουριστική σεζόν φέτος το καλοκαίρι'
Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 'Θα έχουμε τουριστική σεζόν φέτος το καλοκαίρι'

Ανακοινώθηκε το πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Τουρισμό και τις Μεταφορές. Προτείνεται παράταση των περιορισμών επί των μη αναγκαίων ταξιδίων εντός της ζώνης Schengen για 30 ημέρες, μέχρι τις 15 Ιουνίου. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει σήμερα ότι οι αεροπορικές εταιρείες δε θα χρειάζεται να διατηρούν κενές τις μεσαίες θέσεις στα αεροπλάνα, αλλά η χρήση της μάσκας εν πτήσει και στους χώρους των αεροδρομίων θα είναι υποχρεωτική, καθώς εκκινούν σταδιακά οι μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η οδηγία για τις αεροπορικές μεταφορές εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο των συστάσεων που ανακοινώνει σήμερα η Κομισιόν για τη σταδιακή άρση των συνοριακών περιορισμών και την προσεκτική επανέναρξη των ταξιδιών για την προώθηση του τουρισμού στην Ευρώπη.

Το πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Τουρισμό και τις Μεταφορές περιλαμβάνει:

  • μια συνολική στρατηγική για την ανάκαμψη το 2020 και μετά
  • μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο
  • ένα πλαίσιο για τη στήριξη της σταδιακής αποκατάστασης των μεταφορών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού ·
  • μια πρόταση που στοχεύει να κάνει τα ταξιδιωτικά κουπόνια μια ελκυστική εναλλακτική λύση για την επιστροφή χρημάτων για τους καταναλωτές
  • κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και για την ανάπτυξη υγειονομικών πρωτοκόλλων για μονάδες φιλοξενίας, όπως τα ξενοδοχεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την παράταση των περιορισμών επί των μη αναγκαίων ταξιδίων εντός της ζώνης Schengen για 30 ημέρες, μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Σχετικά με τη χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών λόγω του κορονοϊού σύμφωνα με την Κομισιόν θα πρέπει να είναι εθελοντική. Οι εφαρμογές θα πρέπει επίσης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διασυνοριακά στην ΕΕ, ανέφερε το έγγραφο της Κομισιόν.

“Το μήνυμά μας είναι ότι θα έχουμε τουριστική σεζόν αυτό το καλοκαίρι”δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Paolo Gentiloni, “ακόμη και αυτή είναι με μέτρα ασφαλείας και περιορισμούς”.

Κάποια από αυτά που προτείνονται είναι:

  • Τα αεροπορικά και σιδηροδρομικά εισιτήρια θα πρέπει να αγοράζονται και το check-in να γίνεται online, με φυσική παρουσία μόνο στα σημεία ελέγχου
  • Φαγητά και ποτά δε θα διατίθνεται πλέον προς πώληση στις πτήσεις για περιορισμό των επαφών
  • Θα επιτρέπονται λιγότεροι επιβάτες σε αεροσκάφη, λεωφορεία, τρένα και φέρυ μπόουτ, με διάθεση απολυμαντικών
  • Οι επιβάτες που δεν αποτελούν οικογένεια θα κάθονται ξεχωριστά
  • Όλο το προσωπικό στα μέσα μεταφοράς θα φέρει προστατευτικό εξοπλισμό, με πιθανή προστατευτική μπάρα για τους οδηγούς

Η Αυστρία και η Γερμανία είναι οι δύο τελευταίες χρονικά χώρες που συμφώνησαν στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Από την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνονται τυχαίοι έλεγχοι σε συνοριακά περάσματα και στις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσει και πάλι η ελεύθερη μετακίνηση. “Θέλουμε να κάνουμε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και να κάνουμε άλλο ένα βήμα προς την κανονικότητα” δήλωσε ο καγκελάριος Sebastian Kurz.

Επίσης, από την Παρασκευή 15 Μαΐου “ανοίγει” η περιοχή της Βαλτικής, με επιτρεπτά τα ταξίδια μέσω τρένου, πλοίου και αεροπλάνου μεταξύ Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας, αλλά με αρχική καραντίνα για ταξιδιω΄τες από άλλα κράτη.

Οι Βρετανοί τουρίστες έχουν ήδη προειδοποιηθεί να μην αναμένουν να κάνουν “πολυτελείς” διεθνείς διακοπές, καθώς ισχύει ακόμη καραντίνα 14 ημερών για τις αεροπορικές αφίξεις. Ωστόσο, τα ταξίδια άνευ καραντίνας θα είναι δυνατά στη Γαλλία και την Ιρλανδία.

Τελος, η Κομισιόν θα λάβει μέτρα κατά των κρατών-μελών που δεν υποχρεώνουν τις αεροπορικές τους εταιρίες να δίνουν την επιλογή στους επιβάτες τους να επιλέγουν μεταξύ vouchers και αποζημίωσης σε μετρητά για ταξίδια ή διακοπές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Κομισιόν θα ξεκινήσει νομικές διαδικασίες σε βάρος των εν λόγω χωρών καθώς παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ και θα στείλει σχετικές επιστολές στα κράτη-μέλη.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024