Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕίκοσι προτεινόμενα μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού από το Μέρα25
Τουριστική πολιτική

Είκοσι προτεινόμενα μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού από το Μέρα25

Ερώτηση της βουλευτού του Μέρα25 κας Αγγ. Αδαμοπούλου για τα μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού στους άξονες τουριστικό προϊόν – επιχειρήσεις – εργαζόμενοι – δημόσια υγεία.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια και Τουρισμού, κ. Θεοχάρη Θεοχάρη κατέθεσε η κα Αγγελική Αδαμοπούλου, βουλευτής Α’ Αθηνών του Μέρα25, προτείνοντας 20 μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού στους άξονες “τουριστικό προϊόν – επιχειρήσεις – εργαζόμενοι – δημόσια υγεία”.

Μεταξύ αυτών είναι το πάγωμα και η επαναδιαπραγμάτευση των χρεών και υποχρεώσεων των επιχειρήσεων τουρισμού προς στο Δημόσιο, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, η αναστολή είσπραξης και ουσιαστική μείωση ή και κατάργηση δημοτικών τελών και φόρων, καθώς και γενναία μείωση ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ 2020 για τα τουριστικά ακίνητα.

Ακολουθεί η ερώτηση του βουλευτού:

“Κύριοι υπουργοί,

Ο τουρισμός, η δικαίως επονομαζόμενη ‘βαριά βιομηχανία’ της χώρας με συμμετοχή της τάξης του 31% στο ΑΕΠ, βρίσκεται λόγω πανδημίας σε κρίσιμο σταυροδρόμι: η τουριστική περίοδος ήδη έχει πληγεί καίρια, με την κατάσταση να τείνει στο ανεπανόρθωτο για επαγγελματίες και εργαζόμενους εφόσον δε ληφθούν άμεσα και συντονισμένα μέτρα. Χρειάζονται ακαριαίες παρεμβάσεις μέσω ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων προτάσεων που θα στοχεύουν στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στην προετοιμασία επιχειρηματιών και εργαζομένων, σε σχέση με ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, στην οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στην διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και στην τόνωση της ζήτησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 για τον κλάδο της εστίασης, προτείνονται τα εξής για τις τουριστικές επιχειρήσεις:

  1. Πάγωμα και επαναδιαπραγμάτευση των χρεών και υποχρεώσεων των επιχειρήσεων τουρισμού προς στο Δημόσιο, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
  2. Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ ή εθνικούς πόρους των μισθών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε εργαζόμενους για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  3. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών των πληττόμενων επιχειρήσεων.
  4. Κατάργηση της προπληρωμής φόρου τουλάχιστον για το 2020.
  5. Διακανονισμό χρεών προς ιδιώτες για να μην ακολουθήσει ντόμινο καταρρεύσεων στην αγορά.
  6. Επιδότηση για τα πρώτα έξοδα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, αγορές πρώτων υλών προϊόντων καθαρισμού, μασκών, γαντιών κ.λπ.
  7. Αναστολή είσπραξης και ουσιαστική μείωση ή και κατάργηση δημοτικών τελών και φόρων.
  8. Μείωση ΦΠΑ στις υπηρεσίες φιλοξενίας.
  9. Περαιτέρω μείωση μισθωμάτων και παράταση της ισχύος της μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου 2021, με παράλληλη ουσιαστική παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες (χρηματοδότηση, φορολογικές ελαφρύνσεις κ.λπ.)
  10. Προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό μετά από διάλογο με τους επαγγελματίες και τα κλαδικά τους όργανα, με όρους και προϋποθέσεις που θα προκύψουν από αυτόν, και γόνιμες διαπραγματεύσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες στο σκέλος διαχείρισης της αστικής ευθύνης σε περίπτωση κρουσμάτων.
  11. Υπαγωγή των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας, εθνικά ή ΕΣΠΑ.
  12. Απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής συνδρομής στα αρμόδια επιμελητήρια για το 2020.
  13. Γενναία μείωση ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ 2020 για τα τουριστικά ακίνητα.
  14. Κατάργηση Τέλους Επιτηδεύματος για το 2020.
  15. Κατάργηση Τέλους Διανυκτέρευσης για το 2020.
  16. Στήριξη της απασχόλησης με θέσπιση ειδικού επιδόματος για τους εργαζομένους που θα τεθούν, εκτάκτως και μέχρι τέλος τρέχοντος έτους σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
  17. Ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης μέσω προγραμμάτων επιδοτούμενου κοινωνικού τουρισμού για αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους μέχρι και την έναρξη της τουριστικής περιόδου 2021.
  18. Κυκλοφορία από τον ΕΟΥ online εγχειριδίων με ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα και παροχή σαφών οδηγιών και μέσω δωρεάν webinars προς επιχειρηματίες και εργαζομένους για την πρόληψη και διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού.
  19. Επιπλέον ενδυνάμωση κέντρων υγείας και αγροτικών ιατρείων σε τουριστικές περιοχές και εφοδιασμός με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.
  20. Διακρατικές συμφωνίες επιμερισμού δαπάνης διενέργειας ελέγχων για τον κορονοϊό στους συνοριακούς σταθμούς ή στα λοιπά σημεία άφιξης και αναχώρησης με χώρες που στηρίζουν έντονα τον τουρισμό μας την τελευταία δεκαετία ιδίως με προσέλευση μέσω οδικού δικτύου (λ.χ. Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Τουρκία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρωσία), καθώς η χρηματική συμμετοχή της χώρας μας θα αποτελεί υποφερτή επένδυση με υπερπολλαπλάσια οφέλη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεστε να υιοθετήσετε άμεσα τα 20 προτεινόμενα μέτρα ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός, να στηριχθούν επιχειρηματίες και να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας;

2. Ποια άλλα μέτρα εξετάζετε προς άμεση εφαρμογή;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αγγελική Αδαμοπούλου
Βουλευτής Α΄ Αθηνών, Μέρα25″

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024