Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουριστικά γραφεία

ECTAA: Έλλειψη ηγεσίας της Κομισιόν για ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων στον τουρισμό

Βίκυ Καραντζαβέλου - 15 May 2020, 11:00

Ενώ η ECTAA καλωσορίζει τόσο τις προσπάθειες της Επιτροπής να καθιερώσει αρχές για τα voucher, όσο και το γεγονός ότι αυτή έχει υιοθετήσει μία κοινή προσέγγιση τόσο για τις μεταφορές όσο και για τα οργανωμένα ταξίδια, εκφράζει τη λύπη της γιατί η Επιτροπή δεν έδειξε ηγετική στάση, όσον αφορά στην πρόταση νομοθετικών πρωτοβουλιών.


Η ECTAA (μέλος της οποίας είναι ο ΗΑΤΤΑ) χαιρετίζει την υιοθέτηση, σήμερα, ενός ολοκληρωμένου πακέτου για τα ταξίδια και τον τουρισμό, το οποίο αναγνωρίζει τον “δραματικό αντίκτυπο” του COVID-19 στο τουριστικό οικοσύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτείνει μία συντονισμένη προσέγγιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την επανεκκίνηση των ταξιδιών και του τουρισμού και μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για μια πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία.

Ο πρόεδρος της ECTAA Pawel Niewiadomski, δήλωσε: “Μια συντονισμένη προσέγγιση για την επανεκκίνηση των ταξιδιών και του τουρισμού είναι απαραίτητη για την άρση των γενικών ταξιδιωτικών περιορισμών και την εφαρμογή αμερόληπτων και αναλογικών προτύπων υγείας και ασφάλειας για τις ταξιδιωτικές και τουριστικές υπηρεσίες, προκειμένου να επιτευχθούν ασφαλή ταξίδια και έτσι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του καταναλωτή στο ταξίδι. Οι ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα των ταξιδιωτικών και τουριστικών υπηρεσιών είναι επίσης βασικό θέμα. Τα παραπάνω είναι απαραίτητα αν θέλουμε να σώσουμε την θερινή περίοδο διακοπών, η οποία είναι σημαντική για πολίτες, επιχειρήσεις και πολλές οικονομίες”.

Ιδιαίτερης σημασίας, στο πακέτο μέτρων που υιοθετείται σήμερα για τους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών, είναι η σύσταση προς τα Κράτη Μέλη σχετικά με τα πιστωτικά σημειώματα (voucher) που προτείνονται στους πελάτες ως εναλλακτική λύση αντί για την άμεση επιστροφή χρημάτων για ακυρωμένα οργανωμένα ταξίδια και υπηρεσίες μεταφοράς, στο πλαίσιο της πανδημίας του Covid-19.

Ενώ η ECTAA καλωσορίζει τόσο τις προσπάθειες της Επιτροπής να καθιερώσει αρχές για τα voucher, προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των καταναλωτών, όσο και το γεγονός ότι αυτή έχει υιοθετήσει μία κοινή προσέγγιση τόσο για τις μεταφορές όσο και για τα οργανωμένα ταξίδια, εκφράζει πάντως τη λύπη της γιατί η Επιτροπή δεν υπήρξε πιο φιλόδοξη και δεν έδειξε ηγετική στάση όσον αφορά την πρόταση νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Ο κ. Niewiadomski ανέφερε ακόμη: ”Οι αρχές που τίθενται στις Συστάσεις είναι πολύ αξιέπαινες, αλλά σε τι ωφελούν, αν δεν απαιτείται από τα κράτη μέλη να τις ακολουθήσουν; Σήμερα έχουμε ήδη ένα συνονθύλευμα διαφορετικών πρωτοβουλιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως διαφορετικά είδη voucher, παρατεταμένες περιόδους για την επιστροφή χρημάτων, σχήματα επιστροφών που χρηματοδοτούνται από το κράτος κλπ. Τα κράτη μέλη είναι τρία βήματα μπροστά από την Επιτροπή. Η πρόταση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά”.

Η ECTAA ζητά, αντί αυτής, την αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας, προκειμένου να εισαχθούν αυτές οι αρχές στον νόμο και να γίνουν υποχρεωτικές, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλού επιπέδου προστασία για τους καταναλωτές όσον αφορά τα VOUCHER. Η πανδημία του Covid-19 είναι κάτι εξαιρετικό από κάθε άποψη, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τέτοια γεγονότα θα μπορούσαν να συμβούν ξανά στο μέλλον, οπότε πρέπει να αναθεωρήσουμε την ισχύουσα νομοθεσία και να την θωρακίσουμε για το μέλλον. Η αναθεώρηση αυτή δεν θα πρέπει να περιοριστεί στις απαιτήσεις επιστροφής χρημάτων και στα voucher, αλλά να επεκταθεί και στην έννοια της πλήρους ευθύνης και της απεριόριστης βοήθειας, που είναι ένας μη υπολογίσιμος και μη ασφαλίσιμος κίνδυνος σε εξαιρετικές περιστάσεις όπως ο COVID-19, όπου όλα τα ταξίδια σταματούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ECTAA χαιρετίζει θερμά το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Επιτροπή αναγνωρίζει την ανάγκη για καλύτερη προστασία των καταναλωτών από τυχόν πτωχεύσεις αεροπορικών εταιρειών. Αν και αυτό ισχύει μόνο όσον αφορά τα voucher, η ECTAA θα συνεργαστεί με την Επιτροπή για να εκπονηθεί μία πιο συγκεκριμένη πρόταση για την προστασία κατά της αφερεγγυότητας των αεροπορικών εταιρειών, η οποία δεν θα ισχύει μόνο για τα voucher που εκδίδονται στο πλαίσιο του Covid-19, αλλά και για κάθε εισιτήριο που εκδίδεται από αεροπορικές εταιρείες σε περιόδους κανονικότητας.

Ο κ. Niewiadomski συμπεραίνει: ”Δεν έχουμε καμία πρόθεση να στερήσουμε τους πελάτες μας από τις νόμιμες επιστροφές τους. Αλλά όταν δεν λαμβάνουμε επιστροφές χρημάτων από τους προμηθευτές μας, τότε πρέπει να εξετάσουμε την καλύτερη εναλλακτική λύση, που είναι τα voucher. Είναι εξαργυρώσιμα, ευέλικτα και, σε αντίθεση με την επιστροφή χρημάτων, προστατεύονται κατά της  αφερεγγυότητας της ταξιδιωτικής εταιρείας. Θα θέλαμε πραγματικά να ενθαρρύνουμε τους πελάτες να δέχονται κουπόνια που πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς προσφέρουν την υψηλότερη προστασία στην συγκεκριμένη συγκυρία”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top