Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Περιφέρεια

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου ζητά στήριξη των επιχειρήσεων σε τουριστικές περιοχές

Βίκυ Καραντζαβέλου - 19 Μάιος 2020, 09:57

Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τις αμιγώς τουριστικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται ένα σύμπλεγμα επιχειρήσεων που δεν είναι αμιγώς τουριστικές εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όπου όμως είναι άμεσα εξαρτώμενες από τον τουρισμό.


Το Επιμελητήριο Ηρακλείου έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη (με κοινοποίηση στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη), με προτάσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών άμεσα εξαρτώμενες από τον τουρισμό, όπως μείωση ΦΠΑ στο 19%, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές που δραστηριοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

“Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση στοχεύοντας στον περιορισμό  των επιπτώσεων για τις τοπικές οικονομίες.

Ειδική μέριμνα όμως πρέπει να ληφθεί για τις αμιγώς τουριστικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται ένα σύμπλεγμα επιχειρήσεων που δεν είναι αμιγώς τουριστικές εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όπου όμως είναι άμεσα εξαρτώμενες από τον τουρισμό. Οι επιχειρήσεις αυτές συνδέονται άμεσα με την τουριστική προσέλευση και οι περισσότερες από αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουν ανοίξει καθόλου, ως συνέπεια της κρίσης, ενώ λόγω είδους και φύσης δραστηριότητας δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων - εργοδοτών που πλήττονται από την κρίση. Παράδειγμα αποτελούν τα supermarket και τα παντοπωλεία ή τα εμπορικά καταστήματά εποχικών ειδών, τα οποία ήδη βιώνουν μια σημαντική συμπίεση της οικονομικής τους δραστηριότητας, χωρίς ωστόσο να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους μέσω κυβερνητικής εντολής, οπότε και δεν επωφελούνται από τα μέτρα στήριξης.

Θεωρούμε ότι αποτελεί στόχο κομβικής σημασίας η στήριξη και ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές την περίοδο της τρέχουσας κρίσης. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:
1. Να συμπεριληφθούν στις πληττόμενες επιχειρήσεις όλοι ανεξαιρέτως οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις αμιγώς τουριστικές περιοχές.
2. Να ενταχθούν όλες οι παραπάνω στα ευεργετικά μέτρα της κυβέρνησης όπως για παράδειγμα στην αναστολή αυτόματης σύνδεσης ταμειακών μηχανών με ΑΑΔΕ, στην Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων και το μέτρο της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ.
3. Παύση ή αναστολή δόσεων οφειλών προς την εφορία για όλο το 2020 και μέχρι το τουριστικό προϊόν να επιστρέψει στην κανονικότητα.
4. Μείωση ΦΠΑ στο 19%. Ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές που δραστηριοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, θα προσφέρει πολυποίκιλα οφέλη.
5. Έκπτωση κατά 25% σε όλα τα τιμολόγια ΔΕΚΟ για το 2020 και όσο χρειαστεί.
6. Μειώσεις ενοικίων σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες. Οι ενοικιαστές επαγγελματικής στέγης σε τουριστικές περιοχές πληρώνουν για 12 μήνες ενοίκια ενώ εισπράττουν μόλις τους μισούς. Με την σημερινή κρίση, ουσιαστικά είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για 12 μήνες ενοίκια ενώ είναι άγνωστο πόσους μήνες θα υπάρχει η δυνατότητα για τα καταστήματα να εργαστούν.
7. Να δοθούν άμεσα κεφάλαια κίνησης με κρατική εγγύηση σε μικρές επιχειρήσεις όπου σκοπό θα έχουν αποκλειστικά την πληρωμή προμηθευτών, φόρων και λειτουργικών εξόδων μιας επιχείρησης.

Πάνω από όλα στηρίζουμε τα έκτακτα μέτρα που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να αντλήσουν ρευστότητα και να ενισχυθούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Για παράδειγμα, στηρίζουμε την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΕΦΕΠΑΕ για δράσεις που επιδοτούν κατά βάση τις λειτουργικές δαπάνες (ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.) διάρκειας ενός έτους, με τη δυνατότητα λήψης προκαταβολής ύψους 40% της αιτούμενης ΔΧ, χωρίς προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,
Ο πρόεδρος
Μανώλης Αλιφιεράκης”

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top