Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΕπίδομα εποχικής ανεργίας έως και Σεπτέμβριο σε 120.000 εποχικά ανέργους στον τουρισμό
Τουριστική απασχόληση

Επίδομα εποχικής ανεργίας έως και Σεπτέμβριο σε 120.000 εποχικά ανέργους στον τουρισμό

Για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό αποφασίστηκε η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους δε θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο, ενώ θα δοθούν και κίνητρα επαναπρόσληψης τους.

Επέκταση της αναστολής των συμβάσεων μέχρι τον Ιούλιο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και όσες δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης.

Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να μειώσει κατά 50% το χρόνο εργασίας, με την πολιτεία να αναπληρώνει κατά 60% το εισόδημα του εργαζομένου για το χρονικό διάστημα που δεν θα εργάζεται. Για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό που δε θα προσληφθούν θα τους χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Για τα επιδόματα ανεργίας δίνεται παράταση δύο μηνών μέχρι τέλος Ιουλίου τριπλασιάζεται το κονδύλι του κοινωνικού τουρισμού.

“Εισερχόμαστε πλέον σε ένα νέο περιβάλλον. Επιστρέφουμε με πολύ σταθερά, πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα στην κανονικότητα”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο του υπουργείο Εργασίας θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
2. Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”
3. Ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων και ανέργων Ο πρώτος άξονας αφοράς σην επέκταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, καθώς εκείνες στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Συγκριμένα για το Μάιο, επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού.

Επίσης, και τον μήνα Μάιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Για τον μήνα Ιούνιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

Ωστόσο τον Ιούνιο παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις. Για τον μήνα Ιούλιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στο Μηχανισμό Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό. Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προυπόθεση ότι δε θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Η Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δε θα
εργάζεται. Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ολοκλήρου. Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό αποφασίστηκε η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο, ενώ θα δοθούν και κίνητρα επαναπρόσληψης τους. Ειδικότερα, θα χορηγηθεί -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων. Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες. Τέλος, μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Αναφορικά με το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, τριπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του από 10 σε 30 εκατ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί ειδικά φέτος ο εσωτερικός τουρισμός.

“Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ρίχνουμε όλα τα όπλα στη μάχη και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης από την πανδημία. Το σίγουρο είναι ότι το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος”, δήλωσε ο υπυργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024