Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΔεύτερη η Ελλάδα παγκοσμίως σε Γαλάζιες Σημαίες το 2020
Θαλάσσιος τουρισμός

Δεύτερη η Ελλάδα παγκοσμίως σε Γαλάζιες Σημαίες το 2020

Συνολικά 497 ελληνικές ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας 'Γαλάζια Σημαία'.

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές,  691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία υλοποίησης του προγράμματος στη χώρα μας, Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίσουν και φέτος  στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουομένους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Ο κ. Νίκος Πέτρου, πρόεδρος της ΕΕΠΦ, δήλωσε: “Το πρόγραμμα ΓΣ απευθύνεται μόνο σε οργανωμένες ακτές, και φυσικά τις μαρίνες και τα σκάφη τουρισμού. Η συμμετοχή είναι εθελοντική, και εμπεριέχει τη δέσμευση του Διαχειριστή να συμμορφωθεί με τα αυστηρά του κριτήρια. Οι περισσότερες οργανωμένες της χώρας συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Πρωταρχικό ανάμεσα στα 33 κριτήρια είναι η εξαιρετική ποιότητα υδάτων κολύμβησης, δεν αρκεί όμως μόνον αυτή. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, ποιότητα υπηρεσιών, προστασία και αειφορική διαχείριση του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Η διασφάλιση της Δημοσίας Υγείας με την εγγύηση εξαιρετικής ποιότητας υδάτων καθαριότητας και υγιεινής, της ασφάλειας με την παρουσία ναυαγοσωστών, και της πρόσβασης σε όλους με προβλέψεις για ΑΜΕΑ είναι σημαντικά κίνητρα ώστε το κοινό να επιλέξει βραβευμένες ακτές. Η πολλοστή χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση διεθνώς μεταξύ των 47 χωρών ου συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μετά την Ισπανία και πριν την Τουρκία. Στην παρούσα συγκυρία, η χώρα μας είναι πιο ασφαλής προορισμός, γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε για την φετινή κολυμβητική περίοδο”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι το 2020 περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά οι Γαλάζιες Σημαίες έχουν ξεχωριστή σημασία για τον ελληνικό τουρισμό. “Κάθε Γαλάζια Σημαία δε σηματοδοτεί μόνο ότι η ακτή, η μαρίνα, το τουριστικό σκάφος στο οποίο ανεμίζει παρέχει ολοκληρωμένες και πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Φέτος οι Γαλάζιες Σημαίες συμβολίζουν επιπλέον την επιθυμία και τη θέληση να επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Όλοι όσοι δουλεύουμε για τον ελληνικό τουρισμό, θα έλεγα όλοι οι Έλληνες χαιρετίζουμε τις φετινές βραβεύσεις του Προγράμματος Γαλάζια Σημαία σαν ένα σύνθημα, ότι ο αγώνας για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας έχει ξεκινήσει. Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους”.

Ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, είπε: “Τα βραβεία που απονέμονται φέτος έχουν ξεχωριστή σημασία, γιατί η σημαία θα είναι ψηλά και όλοι μαζί κρατάμε δυνατά τη Σημαία τη Γαλάζια, γιατί μας ενώνει στη δύσκολη περίοδο η θάλασσα ο ουρανός αλλά και ο βυθός είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα και τον τουρισμό μας. Το καταδυτικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη βουλή και ψηφίζεται γιατί θέλουμε να δώσουμε υπεραξία στον ελληνικό τουρισμό έρχεται με αυτά τα βραβεία να δώσει ακόμα μεγαλύτερο εύρος στο τουριστικό προϊόν. Όλοι θα ενώσουμε δυνάμεις και να αποδείξουμε ότι στα δύσκολα μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Σ’ αυτήν τη χρονική συγκυρία λοιπόν θέλω να συγχαρώ τους συνδιοργανωτές για την ευκαιρία που μου δίνουνε να απευθύνω το μήνυμα της ελπίδας. Αφήνουμε πίσω το γκρίζο το σκοτεινό και τη θλιβερή περίοδο και ατενίζουμε με αισιοδοξία την χρονιά αυτή που έρχεται και ακόμα με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη χρονιά, που είναι η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, που θα ξεπεράσει κάθε όριο. Η Γαλάζια Σημαία, εσείς δηλαδή είστε πρωταγωνιστές σε αυτήν την προσπάθεια. Συγχαρητήρια και καλή δύναμη”.

“Σε αυτήν την κρίσιμη δεκαετία που διανύουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε συνάρτηση με την νέα απειλή του COVID-19, οφείλουμε να μην κάνουμε καμία περιβαλλοντική έκπτωση αλλά να επιτείνουμε τις προσπάθειες ώστε μέσα από αυτή την κρίση να δούμε καλύτερα τη σχέση μας με το περιβάλλον, όπου η πρόσβαση στην παραλία και στη ζωογόνο θάλασσα να είναι εφικτή και ασφαλής για κάθε πολίτη. Φέτος το 2020 ο ελληνικός τουρισμός μέσα από την αναγνώριση που προσφέρεται από το Πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία, μπορεί να δώσει έναν εξαιρετικό συνδυασμό για τους Έλληνες πολίτες και για τους διεθνείς μας επισκέπτες. Φυσική ομορφιά, ποικιλία τοποθεσιών, υγειονομική και περιβαλλοντική ασφάλεια στις ελληνικές θάλασσες και παραλίες. Αυτή την εικόνα ο ΕΟΤ προωθεί δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα σε μία πραγματικά δύσκολη συγκυρία”, είπε, μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε ότι “η διατήρηση της δεύτερης θέσης στην κατάταξη των Γαλάζιων Σημαιών ανάμεσα σε τουριστικούς προορισμούς – κολοσσούς παγκοσμίως, μας κάνει για άλλη μια φορά υπερήφανους και αισιόδοξους. Είναι γνωστό ότι μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία δίνουν τεράστια σημασία στο θεσμό και συνιστούν στους πελάτες τους να επισκέπτονται προορισμούς με Γαλάζιες Σημαίες, άρα η χώρα μας κερδίζει άμεσα ένα ισχυρό προβάδισμα. Η αναγνώριση αυτή μας επιτρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι να κατακτάμε σπουδαίους στόχους. Με προσπάθεια είναι ρεαλιστικός ο στόχος του χρόνου να είμαστε πρώτοι στην κορυφή και να συνεχίσουμε να εκπέμπουμε ένα σπουδαίο μήνυμα: Η Ελλάδα, ακόμη και στα δύσκολα, ξέρει να υπερασπίζεται τις αξίες του πολιτισμού της και να δείχνει το δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον για όλους”.

“Μέσα στη δύσκολη συγκυρία που δημιούργησε η πανδημία, η Ελλάδα προβάλλει ως ένας ασφαλής προορισμός, και με σύμμαχό της τη Γαλάζια Σημαία θα κερδίσει το στοίχημα της επανάκαμψης. Συγχαίρουμε για ακόμα μία φορά την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης για την άρτια υλοποίηση του διεθνούς προγράμματος της Γαλάζιας Σημαίας που αναδεικνύει τη χώρας μας στη 2η θέση διεθνώς αναβαθμίζοντας συγχρόνως το εγχώριο τουριστικό προϊόν”, τόνισε η κα Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ, κ. Γιώργος Βερνίκος, ανέφερε: “Την εποχή της πανδημίας, όπου διαχειριζόμαστε το φόβο μας από τον κορονοϊό έχουν ιδιαίτερη σημασία θετικά γεγονότα, γιατί είναι σίγουρο από την αμέσως επόμενη περίοδο σιγά σιγά θα χαλαρώσουμε και θα αρχίσει ο κόσμος να μετακινείται και ο τουρισμός παρ’όλες τις δυσμενείς συνθήκες θα βρεθεί σε μία νέα περίοδο. Στα πλαίσια αυτά αισιόδοξα γεγονότα όπως ότι η χώρα μας τιμάται με Γαλάζια Σημαία που είναι ένα πιστοποιητικό ποιότητας και είμαστε σε 47 χώρες στη δεύτερη θέση κατάταξης είναι μία επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα αποτελεί πάντα μία από τις πρώτες επιλογές για Τουρισμό. Το μοντέλο ήλιος και θάλασσα αποτελεί πάντα ένα βασικό στοιχείο του ελληνικού τουρισμού και φέτος το καλοκαίρι είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους τουρίστες και είμαστε σίγουροι, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει όλο και μεγαλύτερος εφησυχασμός και θα υπάρχει όλο και περισσότερη πεποίθηση, ότι μπορεί ο κόσμος να ταξιδέψει ασφαλώς. Άλλωστε τα καλά αποτελέσματα που είχε η χώρα μας στη διάρκεια της πανδημίας εγγυώνται, ότι και σήμερα, που θα έχει περάσει αυτός ο κίνδυνος θα είμαστε κατεξοχήν χώρα που θα την προτιμούν. Θέλω να συγχαρώ όλους όσους συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις επιλογές, σε όλους όσους δίνουν σημασία στην προστασία της φύσης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και για τον τουρισμό και να συγχαρώ όλους όσους συμβάλλουνε, να έχουμε καθαρές θάλασσες, καθαρές μαρίνες και καλές προϋποθέσεις στα σκάφη να ταξιδεύουν και να έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα”.

Κατάλογος Βραβευμένων Ακτών…

Γαλάζια Σημαία 2020 – Στατι…

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024