Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΕυρωπαϊκές πρωτιές για Καρδίτσα και Ρέθυμνο στο ασφαλές περπάτημα και την ποδηλασία
Ποδηλατικός τουρισμός

Ευρωπαϊκές πρωτιές για Καρδίτσα και Ρέθυμνο στο ασφαλές περπάτημα και την ποδηλασία

Το θέμα της εκστρατείας του 2019, στο θεσμό Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019, για το οποίο ξεχώρισαν οι δύο ελληνικές πόλεις ήταν το 'Ασφαλές περπάτημα – ασφαλής ποδηλασία'.

Μπορεί η τελετή βράβευσης στις Βρυξέλες για τις 30 Μαΐουν να ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας, ωστόσο ανακοινώθηκαν οι νικήτριες πόλεις στο θεσμό Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019.

Η Καρδίτσα και το Ρέθυμνο αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες ανάμεσα σε 3.135 ευρωπαϊκές πόλεις που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, με τη χώρα μας να σημειώνει εθνικό ρεκόρ με 86 συμμετοχές.

Ειδικότερα, η Καρδίτσα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο στην κατηγορία των μικρών πόλεων και το Ρέθυμνο -μία από τις τρεις φιναλίστ πόλεις- κατέκτησε την 2η θέση στην κατηγορία των εγάλων πόλεων. Το θέμα της εκστρατείας του 2019, για το οποίο ξεχώρισαν οι δύο ελληνικές πόλεις ήταν το “Ασφαλές περπάτημα – ασφαλής ποδηλασία”.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και την αστική ανάπτυξη. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο με στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους των πόλεων να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, η ποιοτική κυκλοφοριακή σύνδεση με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας, η χρήση καθαρότερης ενέργειας, η ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος μεταφορικού δικτύου, οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης καθώς και η δημιουργία ποιοτικής “ατμόσφαιρας” στις πόλεις.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συγχαίρει τους δύο νικητές δήμους. Παράλληλα, συνεχίζει την προώθηση της εκστρατείας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που ξεκίνησε στην Ελλάδα από το 2002:

  • με συνεχή ενημέρωση και καθοδήγηση,
  • με προβολή των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών,
  • με συνεχή επικοινωνία με τα στελέχη των δήμωνμέσω του network, “Δίκτυο των Τοπικών Συντονιστών για τη Βιώσιμη Κινητικότητα”,
  • εκσυγχρονίζοντας τη νομοθεσία του,
  • εξασφαλίζοντας χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα υποστήριξης μελετών και έργων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: “Δεν είναι μικρό πράγμα το επίτευγμα της Καρδίτσας και του Ρεθύμνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στις πρωτοβουλίες τους για το ασφαλές περπάτημα και την ασφαλή ποδηλασία. Είμαι βέβαιος ότι και άλλοι ελληνικοί δήμοι θα ακολουθήσουν. Συγχαίρω την Καρδίτσα για την πρωτιά της, αλλά και το Ρέθυμνο, την πόλη της καταγωγής μου, για την ευρωπαϊκή διάκριση, με την προσθήκη ότι αναγνωρίζεται πλέον ως μεγάλη πόλη”.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το υπουργείο έχει καταθέσει πριν από λίγα 24ωρα σχετική τροπολογία για τη δημιουργία προσωρινών πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο και το Εθνικό Σχέδιο για την προσβασιμότητα με έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024