Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίExtra Milers, μια νέα πλατφόρμα για τον προσβάσιμο τουρισμό στην Ελλάδα
Προσβάσιμος τουρισμός

Extra Milers, μια νέα πλατφόρμα για τον προσβάσιμο τουρισμό στην Ελλάδα

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το προφίλ τους βάσει των προσωπικών τους αναγκών και να ανακαλύψουν τις προσβάσιμες δομές και υπηρεσίες που διαθέτουν τα σημεία ενδιαφέροντος που ταιριάζουν στο εξατομικευμένο προφίλ τους.

Η οργάνωση Άγονη Γραμμή Γόνιμη, η Microsoft Hellas και η ATCOM ανακοίνωσαν τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας “Extra Milers”, που θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία τον επόμενο μήνα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και στόχο έχει να προάγει τον προσβάσιμο τουρισμό στα ελληνικά νησιά.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πλήρους δικτύου πληροφοριών που θα εξασφαλίζει σε άτομα με μόνιμη ή προσωρινή αναπηρία ή άλλες δυσκολίες πρόσβασης, το ισότιμο δικαίωμα στον τουρισμό και στην απόλαυση των μοναδικών ομορφιών των ελληνικών νησιών.

Η πλατφόρμα  (ιστοσελίδα και εφαρμογή), που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα τελικά στάδια της ανάπτυξης, θα διατίθεται δωρεάν και απευθύνεται κυρίως σε άτομα με οπτική και κινητική αναπηρία, ενώ έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται από χρήστες με μερική/μειωμένη όραση (ΑΑ).

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το προφίλ τους βάσει των προσωπικών τους αναγκών και να ανακαλύψουν τις προσβάσιμες δομές και υπηρεσίες που διαθέτουν τα σημεία ενδιαφέροντος που ταιριάζουν στο εξατομικευμένο προφίλ τους. Πρώτοι προορισμοί για τη φετινή χρονιά  είναι η Σύρος, η Χίος και η Ρόδος, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν να συμπληρώνονται στον “πιλότο” προορισμοί, αλλά και εφαρμογές που θα αξιoποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (μετατροπή κειμένου σε ομιλία, αναγνώριση προσώπου, αναλύσεις κειμένων), έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η προσβασιμότητα της πλατφόρμας και να βελτιωθεί η εμπειρία των χρηστών της.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Άγονη Γραμμή Γόνιμη κ. Στέφανος Νόλλας, δήλωσε: “Την κρίσιμη περίοδο  που διανύουμε, όπου η τουριστική περίοδος παραμένει ρευστή, στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας τις απαραίτητες πληροφορίες για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και ενημερωμένοι για να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά. Θέλω να ευχαριστήσω τη Microsoft που από την πρώτη στιγμή πίστεψε και χρηματοδότησε την πλατφόρμα και το Υπουργείο Τουρισμού που ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στην πρωτοβουλία μας”.

Από την πλευρά της Μicrosoft, o κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO για την Ελλάδα την Κύπρο και τη Μάλτα, τόνισε: “Με πάνω από 1 δισ. ανθρώπους με αναπηρίες σε ολόκληρο τον κόσμο, η εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης, εκτός από ανθρώπινο δικαίωμα, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του οράματος της εταιρείας μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υποστηρίζουμε το έργο της κοινωνίας των πολιτών. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, θέτουμε την τεχνολογία και την καινοτομία στην υπηρεσία του κοινού καλού και συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας διαφορετικής κουλτούρας γύρω από το πιο σημαντικό ίσως εθνικό μας προϊόν, τον τουρισμό”.

Ο κ. Κωνσταντίνος Θεοτοκάς, CEO της ATCOM, δήλωσε: “Στην ATCOM διαχρονικά πιστεύουμε ότι ο ρόλος της τεχνολογικής καινοτομίας είναι να επιταχύνει τον μετασχηματισμό σε κάθε έκφανση της επιχειρηματικότητας, της κοινωνίας και της ζωής. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που η συζήτηση για Τεχνητή Νοημοσύνη και Προσβασιμότητα προχωρά στην πράξη– και είμαστε πολύ περήφανοι που, μαζί με την Άγονη Γραμμή Γόνιμη και τη Microsoft Hellas, είμαστε εκ των πρωτεργατών, υλοποιώντας μίας ουσιαστικά πρωτοπόρα πρωτοβουλία που έρχεται να μεταμορφώσει τις ζωές των συνανθρώπων μας με αναπηρία να επανεφεύρει τον ελληνικό τουρισμό”.

Το ExtraΜilers είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Άγονη Γραμμή Γόνιμη, με την ιδρυτική χορηγία της Microsoft. Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πλατφόρμας είναι η εταιρεία ATCOM. Επιστημονικοί συνεργάτες οι οργανώσεις ΛΑΡΑ Ελληνική Σχολή Σκύλων- Οδηγών Τυφλών και ΠΕΡΠΑΤΩ Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), οι “υπεύθυνοι” επισκέπτες, που επιλέγουν τους προορισμούς τους σύμφωνα με το πόσο βιώσιμοι, πράσινοι ή προσβάσιμοι είναι, γνωρίζει μια αύξηση μεγέθους 40% τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η Σύμβουλος του υπουργού κα Δέσποινα Πρίνια, υπεύθυνη για το πρόγραμμα. Γι’αυτό και το Yπουργείο Τουρισμού, που αγκάλιασε από την αρχή την πρωτοβουλία, αναπτύσσει στα πλαίσια του προσβάσιμου τουρισμού πρωτοβουλίες κοινωνικής ενσωμάτωσης, που συμπεριλαμβάνουν το στοιχείο της καινοτομίας και της ψηφιακής ανάπτυξης, με στόχο τον καθημερινό πολιτισμό και την ευθυγράμμιση με τις τις διεθνείς καλές πρακτικές “υπεύθυνου” τουρισμού με πρόσβαση σε όλους.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024