Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟι πολιτιστικές διαδρομές ως επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση
Πολιτισμός

Οι πολιτιστικές διαδρομές ως επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση

Στο τελικό συνέδριο του έργου Cult-RinG θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του τομεάρχη Τουρισμού για τη δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής 'Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου' και την πιστοποίηση της διαδρομής από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ένα ακόμη εργαλείο προώθησης και προβολής του πολιτισμού και ενίσχυσης του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την πολυσυζητημένη πολιτιστική διαδρομή “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου”, που θα αποτελέσει και το αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο –επίλογο του έργου “Cult-RinG” – Πολιτιστικές Διαδρομές ως Επενδύσεις για Ανάπτυξη και Απασχόληση – Cultural Routes as Investments for Growth and Jobs, που θα πραγματοποιηθεί μέσω  ηλεκτρονικής πλατφόρμας την Τρίτη 26 Μαΐου 2020, στις 11 π.μ.

Στο τελικό συνέδριο του έργου Cult-RinG θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και του τομεάρχη Τουρισμού κ. Αλέξανδρου Θάνου για τη δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου” (In the footsteps of St Paul the Apostle of the nations) και την πιστοποίηση της διαδρομής από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του έργου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να πετύχει τη συμμετοχή της σε δύο υφιστάμενες πολιτιστικές διαδρομές πιστοποιημένες από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η πρώτη αφορά στην πολιτιστική διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης “Iter Vitis” (Δρόμοι της Αμπέλου) και η δεύτερη στην πολιτιστική διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης “Iron Curtain Trail” (Ποδηλατικό Μονοπάτι του Σιδηρού Παραπετάσματος). Οι επιτυχίες αυτές, σε συνδυασμό με την υπό υποβολή αίτηση πιστοποίησης της πολιτιστικής διαδρομής “Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου” στον προσεχή κύκλο αξιολόγησης, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται το προσεχές φθινόπωρο, από κοινού και σε συνεργασία με την μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ιταλίας (Λάτσιο), την Αναπτυξιακή Εταιρία Τουριστικής Προβολής Πάφου (Κύπρος) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (Βέλγιο), καθιστούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωτοπόρο  σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, σηματοδοτούν την αξιοποίηση ενός καταξιωμένου θεσμού  υψηλού επιπέδου ως ένα πρόσθετο εργαλείο προώθησης και αξιοποίησης του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος, με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Αρμόδιο για την πιστοποίηση νέων διαδρομών είναι το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Το Ινστιτούτο βοηθά τους υποψηφίους στην προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας για την αξιολόγηση. Διοργανώνει επιμορφωτικά προγράμματα για στελέχη των πολιτιστικών διαδρομών και των δικτύων τους. Η πιστοποίηση δίνεται σε διακρατικά δίκτυα που έχουν αποδεδειγμένους πολιτιστικούς δεσμούς σχετικά με μία θεματική διαδρομή. Τα δίκτυα αυτά πρέπει επίσης να διεξάγουν έρευνα, να οργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ανταλλαγές για τους νέους Ευρωπαίους και  να ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την ενθάρρυνση του πολιτιστικού τουρισμού.

Στο τελικό συνέδριο έχουν κληθεί και θα τιμήσουν με την παρουσία τους, απευθύνοντας χαιρετισμούς:

  • ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος
  • ο διευθυντής  του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου των Πολιτιστικών Διαδρομών Stefano Dominioni
  • ο ιδρυτής της διαδρομής “το Σιδηρούν Παραπέτασμα” Michel Cramer, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • ο νυν αντιπρόεδρος Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, István Ujhelyi MEP
  • η γενική γραμματέας του οργανισμού Europa Nostra Sneška Quaedvlieg – Mihailovic
  • ο διευθυντής του προγράμματος Interreg Europe Erwin Siweris
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024