Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αεροπορικές εταιρείες

Η Lufthansa παραχωρεί slots ως 'αντίτιμο' της κρατικής ενίσχυσης

Βίκυ Καραντζαβέλου - 01 Ιούνιος 2020, 11:00

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία θα χρειαστεί να αποσύρει 8 αεροσκάφη της από την Φρανκφούρτη και το Μόναχο και να παραιτηθεί από τα δικαιώματα των slots για 24 πτήσεις, προκειμένου να 'αποζημιωθεί' ο ανταγωνισμός για την κρατική ενίσχυση που θα λάβει.


Την παραχώρηση στον ανταγωνισμό 24 δικαιωμάτων slots στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου θα πρέπει να δεχθεί η Lufthansa, προκειμένου να μπορέσει να διασωθεί με κρατικά κεφάλαια, προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Handelsblatt” και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, η γερμανική αεροπορική εταιρεία θα χρειαστεί να αποσύρει 8αεροσκάφη της από την Φρανκφούρτη και το Μόναχο και να παραιτηθεί από τα δικαιώματα των slots για 24 πτήσεις, προκειμένου να “αποζημιωθεί” ο ανταγωνισμός για την κρατική ενίσχυση που θα λάβει.


Το ΔΣ της Deutsche Lufthansa AG.

Την περασμένη Δευτέρα 25 Μαΐου η γερμανική κυβέρνηση και η εταιρεία κατέληξαν σε συμφωνία για ενίσχυση ύψους 9,88 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα μερίδιο 20% για το κράτος, το οποίο θα περιοριζόταν έτσι κάτω από τη “μειοψηφία αρνησικυρίας”. Την περασμένη Τετάρτη η Lufthansa ανακοίνωσε ότι το Εποπτικό Συμβούλιό της δεν μπορούσε να εγκρίνει την συμφωνία, λόγω των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρούσε ότι η στήριξη του Βερολίνου θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αρχικά η Κομισιόν είχε ζητήσει την απόσυρση 20 αεροσκαφών από τις δύο βάσεις της Lufthansa στη Γερμανία, με την εταιρεία να αντιπροτείνει τα αεροσκάφη που θα αποσυρθούν να είναι μόνο τρία.

Οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της εταιρείας δεν ολοκληρώνονται πάντως με τον συμβιβασμό Βερολίνου - Βρυξελλών, καθώς το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το Εποπτικό Συμβούλιο της Lufthansa και κατόπιν από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της. Η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Margrethe Vestager υπερασπίστηκε τη σκληρή στάση της Επιτροπής απορρίπτοντας την κατηγορία ότι βάζει νέα εμπόδια και τονίζοντας ότι προσπαθεί να αποτρέψει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. “Εάν κάποιος θέλει να ανταγωνιστεί με τη Lufthansa, χρειάζεται σλοτ σε αεροδρόμιο”, είπε χαρακτηριστικά η επίτροπος.

Σημειώνεται ότι πριν από την πανδημία του COVID-19, το 55,7% των πτήσεων που απογειώνονταν από τη Γερμανία εκτελούσε η Lufthansa.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top