Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟ πρώτος DMO στην Ελλάδα ιδρύεται για τον προορισμό της Σαντορίνης
Περιφέρεια

Ο πρώτος DMO στην Ελλάδα ιδρύεται για τον προορισμό της Σαντορίνης

Κινητήριος μοχλός για την απόφαση ίδρυσής του υπήρξε η επιλογή θωράκισης του τουρισμού των νησιών του Νότιου Αιγαίου, μέσα από την εκ βάθρων αλλαγή και εκσυγχρονισμό της οργανωτικής δομής του τουριστικού προϊόντος και της διαχείρισης του κάθε τουριστικού προορισμού, με τη χρήση ευέλικτων, τεχνοκρατικών, αλλά ταυτόχρονα και πολυσυλλεκτικών δομών.

Από το νησί της Σαντορίνης, όπου βρισκόταν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος για το “άνοιγμα” του ελληνικού τουρισμού, ανήγγειλε, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, την ίδρυση του πρώτου DMO (Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού) της χώρας. Προλογίζοντας τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τοπικούς φορείς, το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Ιουνίου, ο περιφερειάρχης, ανακοίνωσε τη δημιουργία DMO για το νησί της Σαντορίνης, στη βάση της μελέτης που το έχει εκτελέσει, με ιδρυτικούς φορείς, εκτός από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Σαντορίνης, την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ένωση Λεμβούχων του νησιού. Ο περιφερειάρχης μαζί με τον δήμαρχο κ. Αντώνη Σιγάλα, τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Αντώνη Ηλιόπουλο, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκο Νομικό και τον πρόεδρο της Ένωσης Λεμβούχων κ. Νίκο Κανακάρη θα παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα το καταστατικό, τη δομή και το σχέδιο του νέου οργανισμού.

Κινητήριος μοχλός για την απόφαση ίδρυσής του υπήρξε η επιλογή θωράκισης του τουρισμού των νησιών του Νότιου Αιγαίου, μέσα από την εκ βάθρων αλλαγή και εκσυγχρονισμό της οργανωτικής δομής του τουριστικού προϊόντος και της διαχείρισης του κάθε τουριστικού προορισμού, με τη χρήση ευέλικτων, τεχνοκρατικών, αλλά ταυτόχρονα και πολυσυλλεκτικών δομών, ικανών αφενός να αντικατοπτρίζουν την πολυσύνθετη φύση του τουριστικού προϊόντος, δηλαδή της εμπειρίας που βιώνει ο επισκέπτης, αφετέρου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις διαρκείς αλλαγές της συμπεριφοράς των καταναλωτών και της ζήτησης.

Οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού αποτελούν διεθνώς μια επιτυχημένη και διαδομένη δομή, που μεταξύ άλλων λειτουργιών, διαχειρίζεται το σύνολο της εμπειρίας που βιώνει ο επισκέπτης σε έναν προορισμό. Η δομή αυτή λειτουργεί αυστηρά τεχνοκρατικά με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, απαρτίζεται από όλους όσοι διαμορφώνουν το τουριστικό προϊόν, τόσο ιδιώτες όσο και δημόσιους φορείς, είναι ευέλικτη στις αποφάσεις, διαχειρίζεται το προϊόν και όχι απλά το προβάλλει, παρακολουθεί συστηματικά με νέα σύγχρονα εργαλεία τις αλλαγές στις τάσεις της αγοράς, τις γεωγραφικές αγορές, τον ανταγωνισμό και τις καλές διεθνώς πρακτικές. Έχει μορφή που της δίνει τη δυνατότητα να έχει έσοδα και να μπορεί να αντλεί πόρους και τεχνογνωσία από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για την απόφαση ίδρυσης του πρώτου Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού της Ελλάδας που αφορά το εμβληματικό νησί της Σαντορίνης, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: “Η κρίση που βιώνει φέτος η ελληνική τουριστική βιομηχανία, και ως αποτέλεσμα και η ελληνική οικονομία, πρέπει όχι μόνο να μας κάνει πιο δυνατούς, αλλά να αποτελέσει καταλύτη αλλαγών που θα θωρακίσουν τα θεμέλια του ελληνικού τουρισμού. Αλλαγών που θα μας βοηθήσουν όχι απλά να αντιμετωπίσουμε την υφιστάμενη, λόγω Covid-19 κρίσης, αλλά που θα μας δώσουν τα εφόδια να αντιμετωπίσουμε και τις επόμενες κρίσεις, που σίγουρα θα έρθουν. Αποτελεί μέγιστη ευθύνη μας να θωρακίσουμε, όσο είναι τεχνικά εφικτό, τον πυλώνα που στηρίζει την οικονομία των νησιών μας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024