Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΧ. Θεοχάρης: 'Το να έχουμε ένα 30% του περυσινού τζίρου είναι μεγάλη επιδίωξη, καθόλου εύκολη'
Τουριστική πολιτική

Χ. Θεοχάρης: 'Το να έχουμε ένα 30% του περυσινού τζίρου είναι μεγάλη επιδίωξη, καθόλου εύκολη'

'Ο λόγος που κρατήσαμε λίγο παραπάνω κλειστά τα σύνορα είναι οι εστίες κρουσμάτων που υπήρξαν στη Βόρεια Ελλάδα και δεν έπρεπε να τις επιβαρύνουμε περαιτέρω', δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης παραχώρησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3 ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα που αφορούν στο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

“Το στοίχημα αυτής της χρονιάς δεν είναι τόσο να γίνει η Ελλάδα ο πρώτος προορισμός, αλλά ο πιο ασφαλής προορισμός όπως τόνισε και στο μήνυμά το ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Θέλουμε προφανώς να ανέβει η οικονομία, οι άνθρωποι να βρουν δουλειά και να ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις, όμως η ασφάλεια πολιτών και επισκεπτών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα για να έχουμε οφέλη και τις επόμενες χρονιές. Το να έχουμε ένα 30% του περυσινού τζίρου είναι επίσης μια μεγάλη επιδίωξη, καθόλου εύκολη βεβαίως. Πιστεύουμε ότι το ενδιαφέρον θα ανέβει. Επικεντρωνόμαστε στο επιχειρησιακό κομμάτι γιατί φέτος έχουμε μια αντιστροφή της κανονικής οικονομικής ροής”, είπε ο υπουργός.

Σχετικά με το άνοιγμα των πτήσεων ο κ. Θεοχάρης τόνισε: “Αεροπορική επικοινωνία είχαμε, με πολύ συγκεκριμένες απαγορεύσεις, όμως. Από σήμερα και αυτές λιγοστεύουν. Μένουν μόνο η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αλβανία με τη Βόρεια Μακεδονία για τουριστικούς επισκέπτες. Οδικώς μπορούν να μας επισκεφτούν μόνο μέσω της Βουλγαρίας. Αεροπορικά ανοίγουμε ουσιαστικά με όλη την Ευρώπη και διατηρούμε τις απαγορεύσεις έλευσης πολιτών χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν. Τα πρωτόκολλα είναι δύο βάσει της λίστας της EASA. Όλοι ελέγχονται και μένουν μία νύχτα σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και αν βγει αρνητικό το τεστ, συνεχίζουν στον προορισμό τους. Το άλλο τεστ είναι στοχευμένο και θα γίνεται με κάποια κριτήρια βάσει ερωτηματολογίου. Από σήμερα (σ.σ. Δευτέρα 15 Ιουνίου) ανοίγουν τα χερσαία σύνορα με τη Βουλγαρία και σε 15 μέρες ευελπιστούμε να ανοίξουν και με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Για την Τουρκία θα επανεξεταστεί το ζήτημα. Ο λόγος που κρατήσαμε λίγο παραπάνω κλειστά τα σύνορα είναι οι εστίες κρουσμάτων που υπήρξαν στη Βόρεια Ελλάδα και δεν έπρεπε να τις επιβαρύνουμε περαιτέρω. Κερδίσαμε το στοίχημα του κλεισίματος, τώρα έχουμε μπροστά μας την πρόκληση του ανοίγματος. Δεν πρέπει να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε ως τώρα. Ενδιαφέρον υπάρχει και αυτό το εκλαμβάνουμε και από συζητήσεις με τους Tour Operators. Οι απευθείας πτήσεις θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου. Αυτές τις 15 μέρες θα υπάρξουν κάποιες δυσλειτουργίες και εμείς θα πρέπει να τις διορθώσουμε ώστε να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε αργότερα πιο μαζικά τον κόσμο”.

Τέλος, ο υπουργός επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”, για το οποίο τα οικονομικά κριτήρια είναι 16.000 ευρώ ατομικό εισόδημα, 28.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και 1.500 ευρώ για κάθε παιδί.

“Επιθυμούμε να δούμε δέσμη συνεκτικών πολιτικών το συντομότερο δυνατό”
Σε συνέντευξή του στο CNBC ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι “ανοίγουμε σιγά-σιγά, έχουμε δεδομένα, υποβάλλαμε σε τεστ όλους όσοι ήρθαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες, έτσι έχουμε συγκεντρώσει αρκετά δεδομένα, ούτως ώστε να  βασίσουμε τις αποφάσεις μας στην επιστήμη και κυρίως, έχουμε αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ούτως ώστε ακόμη και αν υπάρξουν κρούσματα να εξασφαλίσουμε ότι ο ιός δε θα διαδοθεί ευρέως. Τελικά, ανοίγουμε εξασφαλίζοντας και τοπικά εφαρμογή αποφάσεων, αν παραστεί η ανάγκη, ούτως ώστε να ελέγξουμε τον ιό με τον πιο αυστηρό τρόπο. Συνεπώς, είμαστε επιτυχημένοι από την αρχή της κρίσης, ακριβώς διότι λάβαμε νωρίς αυτές τις δύσκολες αποφάσεις και διότι είχαμε την συνεργασία ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού. Κάνουμε λοιπόν, ό,τι το καλύτερο, δε μηδενίζεται το ρίσκο, αλλά ο στόχος μας είναι να ανοίξουμε με ασφάλεια”.

Σε ερώτηση σχετικά με την επίτευξη προόδου στο θέμα των αερογεφυρών, ο υπουργός δήλωσε: “Σίγουρα έχουμε σωστές ενδείξεις για αυτό που θα επιθυμούσαμε να δούμε, το άνοιγμα το συντομότερο δυνατό. Βεβαίως πρέπει να περιμένουμε δίνοντας στην Ευρώπη την ευκαιρία να δημιουργήσει δέσμη συνεκτικών πολιτικών σε ό,τι αφορά στις χώρες. Αυτό είναι ζήτημα ημερών και ελπίζουμε με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, να μπορέσουμε να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές και τις εταιρείες τουρισμού, για τις αερογέφυρες που αναφέρατε και γενικότερα για τη λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας. Αυτός είναι ο στόχος, δυστυχώς, πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη κατάσταση για αυτό πρέπει να είμαστε συνετοί και μερικές φορές επιφυλακτικοί, αλλά παράλληλα με επαρκή σαφήνεια ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024