Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ευρωπαϊκή Ένωση

Παρέμβαση της Ελ. Βόζεμπεργκ για άμεση χρηματοδότηση του ελληνικού τουρισμού

Βίκυ Καραντζαβέλου - 18 Ιούνιος 2020, 12:05

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το καθολικό άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, αλλά η ρευστότητα παραμένει ακόμα ζητούμενο με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού.


Στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το μέλλον του τουρισμού και των μεταφορών στην Ε.Ε., η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κα Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και  Τουρισμού και της Ειδικής Ομάδας Δράσης για τον Τουρισμό, ζητά με παρέμβασή της την ενίσχυση του κλάδου με άμεση ρευστότητα, ειδικά για εκείνες τις χώρες που το ΑΕΠ τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το καθολικό άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, αλλά η ρευστότητα παραμένει ακόμα ζητούμενο με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού. Η λύση πρέπει να δοθεί με άμεσες προχρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις, που θα επιτρέψουν σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν κανονικά και σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους.

Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή της κας Βόζεμπεργκ στη διαμόρφωση της σχετικής πρότασης ψηφίσματος, που υποστηρίζεται από όλο το πολιτικό φάσμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την ανάκαμψη των μεταφορών και του τουρισμού στην Ε.Ε. Βασικοί άξονες του κοινού ψηφίσματος είναι η πρόβλεψη συγκεκριμένου χρηματοδοτικού μέσου και ειδικών μέτρων στήριξης στις εξόχως αποκεντρωμένες και νησιωτικές περιοχές, η δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουριστικό κλάδο και η δυνατότητα παροχής πρόσθετης οικονομικής στήριξης του τουρισμού βάσει του μεριδίου συμβολής του στο ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κας Βόζεμπεργκ:
“Οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στον τομέα του τουρισμού συνεχίζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έχουν πλέον αποτυπωθεί στα ποσοτικά μεγέθη του πρώτου τριμήνου 2020. Στην Ελλάδα, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, έχει καταγραφεί ήδη μείωση στον εισερχόμενο τουρισμό κατά 5,6% ενώ στις αντίστοιχες εισπράξεις η πτώση φτάνει το 17,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι κάνει πρωταθλητισμό στον έλεγχο της πανδημίας, γεγονός που είναι αισιόδοξο προανάκρουσμα για την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου, σημαντικού παράγοντα στην οικονομία της Ελλάδος και της Ε.Ε.

Εντούτοις, στο πολύ κρίσιμο αυτό χρονικό σημείο, ένα βήμα πριν από το καθολικό άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, η ρευστότητα παραμένει ακόμα ζητούμενο. Η Ελλάδα έχει εξαρχής υποστηρίξει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης αλλά ο τουριστικός κλάδος έχει ανάγκη από άμεσες χρηματοδοτήσεις με επιδοτήσεις που θα επιτρέψουν σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν κανονικά και σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους.

Είναι χρέος μας να ανατρέψουμε την κρίση ρευστότητας, που έχει θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κλάδου την επόμενη μέρα. Η Ε.Ε. επιβάλλεται να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας με τα απαραίτητα κεφάλαια υπό μορφή προχρηματοδοτήσεων, που θα οδηγήσουν στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού και ευρωπαϊκού τουρισμού”.|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top