Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΗ ΕΕ ενέκρινε το σχέδιο 'διάσωσης' της Lufthansa
Αεροπορικές εταιρείες

Η ΕΕ ενέκρινε το σχέδιο 'διάσωσης' της Lufthansa

Η βοήθεια συνοδεύεται από προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων τη διασφάλιση ότι το κράτος θα αποζημιωθεί επαρκώς, και επιπλέον μέτρα για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού', ανέφερε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Margrethe Vestager.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 25 Ιουνίου ότι ενέκρινε το σχέδιο της Γερμανίας που προβλέπει την ανακεφαιολοποίηση της Lufthansa, του κορυφαίου ομίλου αερομεταφορών στην Ευρώπη, ύψους 6 δισ. ευρώ.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, το μέτρο της γερμανικής κυβέρνησης εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο διάσωσης, που προβλέπει επίσης κρατικές εγγυήσεις για δάνειο 3 δισ. ευρώ, το οποίο το Βερολίνο προβλέπει να διαθέσει στην αεροπορική εταιρεία στο πλαίσιο ενός σχεδίου βοήθειας που ήδη εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωση. Το γερμανικό σχέδιο βοήθειας φθάνει έτσι στο σύνολό του τα 9 δισ. ευρώ.

Αυτή η σημαντική βοήθεια “συνοδεύεται από προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων τη διασφάλιση ότι το κράτος θα αποζημιωθεί επαρκώς, και επιπλέον μέτρα για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού”, ανέφερε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Margrethe Vestager σε σχετικη ανακοίνωση. “Ειδικότερα, η Lufthansa δεσμεύεται να καταστήσει διαθέσιμες χρονοθυρίδες στα κομβικά αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου”, όπου η εταιρεία “έχει σημαντική δύναμη αγοράς”, πρόσθεσε η ίδια.

Αυτή η προϋπόθεση αναμένεται να προσφέρει “στους ανταγωνιστικούς αερομεταφορείς τη δυνατότητα να διεισδύσουν σε αυτές τις αγορές, διασφαλίζοντας δίκαιες τιμές και αυξημένες επιλογές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές“.

Το σχέδιο αποδέχθηκε και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Heinz Hermann Thiele, λέγοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης” (ο Thiele κατέχει ποσοστό 15,5% στη Lufthansa). Η επικύρωσή του αποτελεί “ανάσα” για την εταιρεία καθώς υπήρχαν φόβοι ότι ίσως ασκήσει βέτο στο προτεινόμενο πακέτο, βάσει του οποίου το γερμανικό κράτος θα αποκτήσει ποσοστό 20% στην εταιρεία, καθώς και θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο.

Οι μέτοχοι αναμένεται να ψηφίσουν επί της διάσωσης της Lufthansa σε έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση αργότερα σήμερα.

Η Lufthansa απασχολεί περίπου 138.000 εργαζομένους και έχει στην ιδιοκτησία της εταιρίες όπως η Eurowings και η Austrian Airlines. Η εταιρεία κατέληξε επίσης σε συμφωνία περικοπής κόστους τη χθες το βράδυ, με συνδικάτο που εκπροσωπεί τους ιπτάμενους φροντιστές στη Γερμανία, η οποία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024