Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΚΙΝ.ΑΛ: 'Εμπαιγμός των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του τουρισμού δια στόματος πρωθυπουργού'
Τουριστική πολιτική

ΚΙΝ.ΑΛ: 'Εμπαιγμός των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του τουρισμού δια στόματος πρωθυπουργού'

O υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε σε τοποθέτησή του στη Βουλή ότι οι ξενοδόχοι δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον φιλοξενίας κρουσμάτων COVID-19 σε καταλύματα, 'προφανώς λόγω χαμηλών οικονομικών κινήτρων, ανασφάλειας για τη διαχείριση των περιστατικών και φόβου για στιγματισμό τους ως καταλύματα COVID-19'.

“Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε χθεσινή εκδήλωση του ΣΕΤΕ, παραδέχθηκε τη βαθύτατη κρίση στον τουρισμό και τη συρρίκνωση της φετινής συμβολής του στο ΑΕΠ της χώρας. Παρέπεμψε δε για το τέλος Ιουλίου πιθανά πρόσθετα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης. Ουσιαστικά μας κοροϊδεύει. Τότε θα είναι πολύ αργά. Ο ελληνικός τουρισμός θα έχει βρεθεί μπροστά στην καταστροφή και οι εποχικά εργαζόμενοι στην ανεργία”, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Φραγγίδης.

“Το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει εγκαίρως και επανειλημμένα τη λήψη γενναίων μέτρων με μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και στη διαμονή, μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020 και ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας στον τουριστικό κλάδο.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει έστω και τώρα να αλλάξει τη στάση της. Οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν γενναίες αποφάσεις. Χρειάζονται γρήγορους και λεπτούς χειρισμούς και ηγεσία με γνώση και εμπειρία. Αυτά προφανώς απουσιάζουν από το Υπουργείο Τουρισμού και την Κυβέρνηση”.

Ακόμη, ο κ. Φραγγίδης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείο Οικονομικών στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Φραγγίδης αναφέρθηκε στο θέμα της φιλοξενίας κρουσμάτων COVID-19 σε καταλύματα, λέγοντας ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί, καθώς η τουριστική σεζόν άνοιξε στα μέσα Ιουνίου. Εξήγησε ότι οι ξενοδόχοι δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον, προφανώς λόγω χαμηλών οικονομικών κινήτρων, ανασφάλειας για τη διαχείριση των περιστατικών και φόβου για στιγματισμό τους ως “καταλύματα COVID-19”. Επεσήμανε ότι η ΚΥΑ που εξέδωσε η κυβέρνηση δημιουργεί τεράστια προβλήματα, γιατί:
1) ελλοχεύει o κίνδυνος ενεργοποίησης υγειονομικής βόμβας στις τουριστικές περιοχές από την αδικαιολόγητη συνύπαρξη -έστω και προσωρινά- φορέων COVID-19 με υγιείς τουρίστες,
2) υπονομεύεται η προσπάθεια για την επαναφορά της χώρας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη,
3) απουσιάζει η δυνατότητα ουσιαστικού υγειονομικού ελέγχου και διαχείρισης κρούσματος,
4) δεν εξυπηρετείται η προϋπόθεση γειτνίασης του χώρου φιλοξενίας COVID-19 με νοσοκομειακή μονάδα.

Ο κ. Φραγγίδης υπενθύμισε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις και κλάδοι που έχουν αδίκως εξαιρεθεί από τα ευεργετικά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ από την πρόσφατη πρόβλεψη για παράταση της προθεσμίας πληρωμής των επιταγών των τουριστικών επιχειρήσεων για επιπλέον εξήντα μέρες, απουσιάζουν επιχειρήσεις, όπως τα τουριστικά λεωφορεία. Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές υποχρεώσεις “τρέχουν” και αποτελούν θηλιά στον λαιμό επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει προτάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας, όπως είναι η αύξηση του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής και η μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020 για τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% προκαταβολή για όλες τις υπόλοιπες.

Όσον αφορά το παρόν νομοσχέδιο, είπε ότι εισαγάγει έναν νέο θεσμό που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και εκτός λογικής τραπεζικού δανεισμού. Υπάρχει προβληματισμός για το ύψος του επιτοκίου και θα πρέπει να βρεθεί λύση. Θετική είναι η συμπερίληψη των φορέων της κοινωνικής οικονομίας στους δικαιούχους. Θα μπορούσαν να χορηγούν επίσης μικροπιστώσεις, όχι μόνο να λαμβάνουν.

Οι εγγυήσεις χρηματοδότησης χρειάζονται εξειδίκευση ως προς τη μορφή, το όριο και το ποσοστό, ενώ δε θα πρέπει να παρακρατείται μεγάλο ποσό ως εγγύηση, γιατί τότε λιγοστεύει πολύ η ενίσχυση προς τον δικαιούχο. Τόνισε, τέλος, ότι η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας χρειάζεται να εξασφαλίσουν τον αποτελεσματικό έλεγχο και την εποπτεία των νέων ιδρυμάτων.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024