Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠανελλήνια διαμαρτυρία των ξεναγών στις 2 Ιουλίου
Ξεναγήσεις

Πανελλήνια διαμαρτυρία των ξεναγών στις 2 Ιουλίου

Οι ξεναγοί ζητούν, μεταξύ άλλων, αποζημίωση ειδικού σκοπού για Μάιο, Ιούνιο, επίδομα Ανεργίας για όσους δε δουλέψουν μετά την 1η Ιουλίου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου και σσφαλιστική κάλυψη μέχρι το 2022.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, στα αρμόδια υπουργεία για τη στήριξη του πληττόμενου κλάδου των ξεναγών λόγω της πανδημίας του COVID-19, και παρά τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού προς τον κλάδο, δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους, “με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει χωρίς οικονομική στήριξη, και πολλοί συνάδελφοι να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης”.

Για αυτούς τους λόγους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών διοργανώνει, μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων που ανήκουν στη δύναμή της, κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο, την Πέμπτη, 2 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, ως ύστατο μέσο, απεύθυνε την παρακάτω Ανοιχτή Επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Χώρας.

“Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

απευθυνόμαστε σε σας, γιατί οι ξεναγοί της Ελλάδας, που εκπροσωπούν, στηρίζουν και προωθούν τη χώρα και το τουριστικό της προϊόν στους επισκέπτες της, αντιμετωπίζουν πλήρη απώλεια εισοδήματος, λόγω των πρωτοφανών καταστάσεων που ζούμε, εξαιτίας του COVID-19. Σε μία χρονιά που θα ήταν τουριστικά η καλύτερη των τελευταίων χρόνων (συμβολή 2019 στο ΑΕΠ 57,1 δισ. ευρω,), έκλεισαν τα σύνορα λόγω του lockdown, όλες μας οι ξεναγήσεις ακυρώθηκαν και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αποφάσεις της έχει δώσει μεγάλο βάρος στην στήριξη των ανθρώπων του Τουρισμού σε όλη την Ευρώπη. Και η κυβέρνηση της χώρας μας διαθέτει αρκετά δις ευρώ για την στήριξη των πληττόμενων της ελληνικής οικονομίας, χωρίς όμως να ενισχύει τους Ξεναγούς όσο άλλους κλάδους του τουρισμού.

Εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, και αυτή μόνο μέχρι τέλος Απριλίου για ένα μέρος των ξεναγών, και τη δίμηνη παράταση ανεργίας για κάποιους άλλους, αν και έχουμε την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, έχουμε αφεθεί στο έλεος της μοίρας μας, χωρίς εισόδημα από τον Οκτώβριο του 2019.

Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στα αιτήματα μας προς τα υπουργεία μέχρι σήμερα, για την ένταξη μας στο δεύτερο και τρίτο κύμα μέτρων, ενώ παραμένουμε χωρίς εργασία, και χωρίς να διαφαίνεται κάποια αλλαγήτης κατάστασης ως την αρχή της επόμενης τουριστικής περιόδου, 2021!

Ακόμη και με την όποια επανέναρξη του τουρισμού, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργείων είναι απαγορευτική για την πραγματοποίηση εκδρομών. Το Υπουργείο Μεταφορών επιτρέπει 32 άτομα στα λεωφορεία, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπει 15-20 στους αρχαιολογικούς χώρους και μέχρι 8 άτομα στα μουσεία. Πως ένας Tour Operator ή ένα τουριστικό πρακτορείο θα διοργανώσει εκδρομές κάτω από αυτές τις συνθήκες; Πώς θα καλύψει τα έξοδα του και πως θα δώσει δουλειά σε οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, ξεναγούς, αλλά και στο προσωπικό του;

Για αυτούς τους λόγους μία ημέρα μετά την επανεκκίνηση του τουρισμού την 1η Ιουλίου σε όλη την επικράτεια, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι αντί να διαφημίζουμε την χώρα μας όπως κάναμε πάντοτε μέσω της δουλειάς μας, να οργανώσουμε ειρηνικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα για να ζητήσουμε τα αυτονόητα:

  • Να μας αποδοθεί στο σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου των ξεναγών αποζημίωση ειδικού σκοπού για Μάιο, Ιούνιο
  • Επίδομα Ανεργίας για όσους δε δουλέψουν μετά την 1η Ιουλίου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου
  • Ασφαλιστική κάλυψη μέχρι το 2022
  • Μετάθεση φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων
  • Προστασία πρώτης κατοικίας
  • Επέκταση της ρύθμισης για την μείωση του ενοικίου έως και τον Δεκέμβριο του 2020, με πρόβλεψη επέκτασης της ρύθμισης έως και τον Απρίλιο του 2021

Η επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοιού θα πρέπει να μας βρει έτοιμους για να διεκδικήσει η Ελλάδα ξανά το μερίδιο της στην παγκόσμια τουριστική αγορά και οι ξεναγοί θα είναι στην πρώτη γραμμή. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να στηριχτούν και να επιβιώσουν!

Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και της κυβέρνησης να επιδείξει ενδιαφέρον για τα δίκαια αιτήματα, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού μέσα από τον σημαντικό κλάδο των ξεναγών, που συμβάλει τόσο πολύ στον τουρισμό.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
δε διαμαρτυρόμαστε, αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συμβάλουμε στην τουριστική και πολιτιστική προώθηση της χώρας μας. Σας παρακαλούμε, στηρίξτε τον κλάδο μας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024